W Twoim organiźmie znajdują się miliardy bakterii, wirusów i grzybów, które wspólnie tworzą tzw. mikrobiom. Niektóre z tych mikroorganizmów są typowo chorobotwórcze, inne zaś są niezwykle ważne dla układu odpornościowego, serca, wagi i wiele innych aspektów zdrowia.
Jak twierdzi dr n. biol. Patrycja Szachta światowej klasy ekspert od naszych jelit mówi, że zadbanie o mikroflore jelitową od pierwszych dni naszego życia ma istotny wpływ na to czy będziemy otyli lub będziemy bardziej predysponowani do łapania najróżniejszych chorób w latach późniejszych.
Więcej dowiesz się oglądając darmowy fragment szkolenia prowadzony przez dr n. biol. Patrycja Szachta
Pod tym adresem znajduje się całe szkolenie : tutaj
Większość drobnoustrojów znajduje się w jelitach i na skórze człowieka. W sferze jelit, największe ich skupisko znajduje się w jelicie ślepym (tzw. ślepa kiszka – początkowy odcinek jelita grubego).
Chociaż żyje w Tobie wiele drobnoustrojów, to bakterie, [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]których każdy ma 1-2 kilogramy[/su_highlight], należą do grupy najczęściej badanej. W rzeczywistości, [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]w organiźmie człowieka jest więcej komórek bakteryjnych (około 40 trylionów), niż komórek ludzkich (około 30 trylionów).[/su_highlight] Aż trudno sobie to wyobrazić!
Z całej tej puli aż 1000 gatunków bakterii należy do grupy tych dobrych i potrzebnych. Wspólnie działają one jak dodatkowy narząd w organizmie, odgrywając ogromną rolę dla zdrowia, ostatnie miesiące flora jelitowa uznawana jest za oddzielny organ tak jak serce, mózg czy wątroba.
Człowiek ewoluował do życia z mikrobiomem jelit przez miliony lat. W efekcie bez niego nie bylibyśmy w stanie funkcjonować. Mikrobiom jelit zaczyna się rozwijać od chwili narodzin, kiedy to człowiek przechodzi przez kanał rodny matki. Z czasem zaczyna się różnicować i zawiera coraz więcej różnych gatunków drobnoustrojów. Z grubsza uważa się, że im wyższa różnorodność mikrobiomu jelit, tym lepiej dla zdrowia. Nie zapomnij, że na tą różnorodność szczególnie wpływa to, co jesz.
Nierównowaga między zdrowymi a chorobotwórczymi mikrobami, zwana dysbiozą, może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Potwierdziło to kilka badań, podczas których porównano mikrobiom jelit u bliźniaków, z których jeden był szczupły, a drugi miał nadwagę, pomimo stosowania tej samej diety.
Probiotyki bez wątpienia mogą potencjalnie przywrócić dobry stan zdrowia i pomagają zredukować wagę. Obecnie istnieje szeroki dostęp do probiotyków, które mogą pomóc w utracie wagi. Nie mniej badania sugerują, że utrata wagi za pomocą samych probiotyków nie jest spektakularna i przyjmujące je osoby tracą średnio około 1 kilograma. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jakie probiotyki są najbardziej przebadana i mają zdolność spalania tkanki tłuszczowej zapraszam na to szkolenie, link tutaj
Dysbioza mikrobiomu może być czynnikiem prowadzącym m. in. do:
Problemy jelitowe mogą być skutkiem wytwarzania związków chemicznych i gazów wytwarzanych przez nadmiar szkodliwych bakterii. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Przyjmowanie probiotyków zawierających bakterie z grupy Bifidobacteria i Lactobacilli mogą te problemy znacznie zmniejszyć.[/su_highlight]
Nieodpowiednia flora bakteryjna jest zdolna wytwarzać substancje chemiczną o nazwie N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), która może przyczynić się [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]do blokowania tętnic i chorób serca.[/su_highlight]
Probiotyki mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i ryzyko chorób serca. Dlatego odtworzenie prawidłowej flory jelit jest nieocenione w kwestii zdrowia serca. Na naszej platformie szkoleniowej znajdziesz dwa szkolenia, które wyjaśniają w 100% ten temat – tutaj szkolenia
Zdrowy mikrobiom jelit jest w stanie poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 i 2. Potwierdza to wiele badań, w tym jedno, podczas którego przebadano 33 niemowlęta z genetycznie uwarunkowanym wysokim ryzykiem cukrzycy typu 1. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Okazało się, że wystąpienie choroby poprzedzone było nagłym spadkiem różnorodności mikrobiomu i namnożeniem się szkodliwych gatunków bakterii.[/su_highlight]
Inne badanie wykazało, że poziom cukru we krwi znacznie różnił się u badanych, mimo jedzenia tych samych posiłków. Bez wątpienia mogło to być przyczyną różnego mikrobiomu w jelitach uczestników badania. Szczegółowo na temat tych badań możesz posłuchać tutaj
Po pierwsze, niektóre gatunki bakterii mogą pomóc w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina, która de facto w 90 procentach produkowana jest w jelitach. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Dlatego można powiedzieć, że szczęście pochodzi…. z jelit![/su_highlight]
Po drugie, jelita, zwane drugim mózgiem, połączone są z mózgiem za pośrednictwem milionów połączeń nerwowych i nieustannie komunikują się z nim.
DLATEGO mikrobiom jelit znacząco wpływa na zdrowie mózgu i, ogólnie rzecz biorąc, na zdrowie psychiczne. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Liczne badania wykazały, że osoby z zaburzeniami psychicznymi wiele częściej mają zaburzony mikrobiom jelit, w porównaniu do osób zdrowych.[/su_highlight]
Istnieje wiele sposobów, aby poprawić mikrobiom jelit. Oto jedne z nich:
Badania użyte w artykule i szkoleniach :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991899/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20203603
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25211071
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25974306
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28095889
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24848255
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20668239
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4990546/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22606315
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671919/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26762459
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756104/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396693
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472947/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9925120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/22074852/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27231050
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28260787
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968153
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26912499
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3829625/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19043404
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3829625/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27149163
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202342/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734998/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28191884
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4523847/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3067243/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461650
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26616538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26358192
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086762/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28438808
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650111/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26473340
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25662751
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26590418
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25078296
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25860609
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24997031
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876150
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4879184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882912
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28483500
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25879690
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27110483
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336217
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26757793
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20304079
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23135760
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26752321
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17761020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400060
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24115628
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21811294
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23849454
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068351
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25265089
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…