W Twoim organiźmie znajdują się miliardy bakterii, wirusów i grzybów, które wspólnie tworzą tzw. mikrobiom. Niektóre z tych mikroorganizmów są typowo chorobotwórcze, inne zaś są niezwykle ważne dla układu odpornościowego, serca, wagi i wiele innych aspektów zdrowia.
Jak twierdzi dr n. biol. Patrycja Szachta światowej klasy ekspert od naszych jelit mówi, że zadbanie o mikroflore jelitową od pierwszych dni naszego życia ma istotny wpływ na to czy będziemy otyli lub będziemy bardziej predysponowani do łapania najróżniejszych chorób w latach późniejszych.
Więcej dowiesz się oglądając darmowy fragment szkolenia prowadzony przez dr n. biol. Patrycja Szachta
Pod tym adresem znajduje się całe szkolenie : tutaj
Większość drobnoustrojów znajduje się w jelitach i na skórze człowieka. W sferze jelit, największe ich skupisko znajduje się w jelicie ślepym (tzw. ślepa kiszka – początkowy odcinek jelita grubego).
Chociaż żyje w Tobie wiele drobnoustrojów, to bakterie, [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]których każdy ma 1-2 kilogramy[/su_highlight], należą do grupy najczęściej badanej. W rzeczywistości, [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]w organiźmie człowieka jest więcej komórek bakteryjnych (około 40 trylionów), niż komórek ludzkich (około 30 trylionów).[/su_highlight] Aż trudno sobie to wyobrazić!
Z całej tej puli aż 1000 gatunków bakterii należy do grupy tych dobrych i potrzebnych. Wspólnie działają one jak dodatkowy narząd w organizmie, odgrywając ogromną rolę dla zdrowia, ostatnie miesiące flora jelitowa uznawana jest za oddzielny organ tak jak serce, mózg czy wątroba.
Człowiek ewoluował do życia z mikrobiomem jelit przez miliony lat. W efekcie bez niego nie bylibyśmy w stanie funkcjonować. Mikrobiom jelit zaczyna się rozwijać od chwili narodzin, kiedy to człowiek przechodzi przez kanał rodny matki. Z czasem zaczyna się różnicować i zawiera coraz więcej różnych gatunków drobnoustrojów. Z grubsza uważa się, że im wyższa różnorodność mikrobiomu jelit, tym lepiej dla zdrowia. Nie zapomnij, że na tą różnorodność szczególnie wpływa to, co jesz.
Nierównowaga między zdrowymi a chorobotwórczymi mikrobami, zwana dysbiozą, może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Potwierdziło to kilka badań, podczas których porównano mikrobiom jelit u bliźniaków, z których jeden był szczupły, a drugi miał nadwagę, pomimo stosowania tej samej diety.
Probiotyki bez wątpienia mogą potencjalnie przywrócić dobry stan zdrowia i pomagają zredukować wagę. Obecnie istnieje szeroki dostęp do probiotyków, które mogą pomóc w utracie wagi. Nie mniej badania sugerują, że utrata wagi za pomocą samych probiotyków nie jest spektakularna i przyjmujące je osoby tracą średnio około 1 kilograma. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jakie probiotyki są najbardziej przebadana i mają zdolność spalania tkanki tłuszczowej zapraszam na to szkolenie, link tutaj
Dysbioza mikrobiomu może być czynnikiem prowadzącym m. in. do:
Problemy jelitowe mogą być skutkiem wytwarzania związków chemicznych i gazów wytwarzanych przez nadmiar szkodliwych bakterii. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Przyjmowanie probiotyków zawierających bakterie z grupy Bifidobacteria i Lactobacilli mogą te problemy znacznie zmniejszyć.[/su_highlight]
Nieodpowiednia flora bakteryjna jest zdolna wytwarzać substancje chemiczną o nazwie N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), która może przyczynić się [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]do blokowania tętnic i chorób serca.[/su_highlight]
Probiotyki mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i ryzyko chorób serca. Dlatego odtworzenie prawidłowej flory jelit jest nieocenione w kwestii zdrowia serca. Na naszej platformie szkoleniowej znajdziesz dwa szkolenia, które wyjaśniają w 100% ten temat – tutaj szkolenia
Zdrowy mikrobiom jelit jest w stanie poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 i 2. Potwierdza to wiele badań, w tym jedno, podczas którego przebadano 33 niemowlęta z genetycznie uwarunkowanym wysokim ryzykiem cukrzycy typu 1. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Okazało się, że wystąpienie choroby poprzedzone było nagłym spadkiem różnorodności mikrobiomu i namnożeniem się szkodliwych gatunków bakterii.[/su_highlight]
Inne badanie wykazało, że poziom cukru we krwi znacznie różnił się u badanych, mimo jedzenia tych samych posiłków. Bez wątpienia mogło to być przyczyną różnego mikrobiomu w jelitach uczestników badania. Szczegółowo na temat tych badań możesz posłuchać tutaj
Po pierwsze, niektóre gatunki bakterii mogą pomóc w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina, która de facto w 90 procentach produkowana jest w jelitach. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Dlatego można powiedzieć, że szczęście pochodzi…. z jelit![/su_highlight]
Po drugie, jelita, zwane drugim mózgiem, połączone są z mózgiem za pośrednictwem milionów połączeń nerwowych i nieustannie komunikują się z nim.
DLATEGO mikrobiom jelit znacząco wpływa na zdrowie mózgu i, ogólnie rzecz biorąc, na zdrowie psychiczne. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Liczne badania wykazały, że osoby z zaburzeniami psychicznymi wiele częściej mają zaburzony mikrobiom jelit, w porównaniu do osób zdrowych.[/su_highlight]
Istnieje wiele sposobów, aby poprawić mikrobiom jelit. Oto jedne z nich:
Badania użyte w artykule i szkoleniach :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991899/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20203603
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25211071
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25974306
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28095889
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24848255
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20668239
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4990546/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22606315
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671919/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26762459
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756104/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396693
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472947/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9925120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/22074852/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27231050
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28260787
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968153
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26912499
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3829625/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19043404
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3829625/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27149163
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202342/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734998/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28191884
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4523847/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3067243/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461650
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26616538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26358192
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086762/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28438808
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650111/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26473340
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25662751
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26590418
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25078296
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25860609
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24997031
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876150
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4879184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882912
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28483500
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25879690
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27110483
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336217
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26757793
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20304079
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23135760
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26752321
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17761020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400060
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24115628
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21811294
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23849454
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068351
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25265089
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…