W zależności od twojego somatotypu, ektomorficy – bardzo dobre piece mitochondrialne, szybko przepalają węglowodany i nie odkładają energii w formie tkani tłuszczowe, mają też poprawioną wrażliwość na insulinę ale szybkość reakcji Leptyny i peptydu YY jest uciążliwa, dlatego jest druga strona medalu muszą jeść co 2/3h bo są po ludzku głodni, dlatego tak bardzo istotne jest w ich przypadku kontrolowanie kompletnego składu posiłku, zjedzenie samego ryżu z rodzynkami szybciej się spali niż zjedzenie ryży z rodzynkami i łyżką masła kokosowego, ektomorficy mogą sobie pozwolić na więcej węglowodanów w diecie, ale pytanie czy jest to im potrzebne ? Chodzi mi o fakt, że ekto mogą jeść więcej węglowodanów, ale pytanie co chcą osiągnąć i jaki mają rodzaj aktywności fizycznej.
Pamiętajmy, że najsprawniejsze tkanki ektomorfika, nie zmieniają faktu, że jedząc spore ilości węglowodanów obniżamy poziom glukagonu (wysoki glukagon ) to lepsze budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej czy spalanie tkani tłuszczowej samej w sobie.
[su_highlight background=”#f76a0f” color=”#ffffff”]Kolejna kwestia to męczenie trzustki, pytanie czy nawet najsprawniejszy ektomorfik za młodu nie będzie miał problemów metabolicznych w późniejszym okresie, życia. Insulinooporność z reguły jest nabyta, a takie męczenie organizmu sporymi dawkami insuliny (jedzenie węglowodanów do każdego posiłku) mogą spowodować uodpornienie się tkanek na ten insulinę i w tym momencie dochodzi do (insulinooporność) wysoki cukier, wysoka insulina, niski glukagon, podniesiony kortyzol = Glikacja (szybsze stożenie się tkanek ) tak to wygląda z punktu widzenia biochemii[/su_highlight]Moja praktyczna wskazówką, obowiązkowo muszą być tłuszcze w każdym posiłku. W ten sposób obniżamy indeks glikemiczny i wydłużamy czas trawienia węglowodanów, jest to bardzo wygodna metoda, która po pierwsze oszczędza nas czas bo wydłuża godzinę zjedzenia kolejnego posiłku a po drugie optymalizuję pracę naszej trzustki, nie jesteśmy zalewani tak dużą ilością insuliny.
Koniec części pierwszej …
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…