Zatrucie pokarmowe jest powszechne, a w niektórych przypadkach może prowadzić do poważnych powikłań lub nawet śmierci. Najczęściej winny jest szczep bakterii Escherichia coli. Na szczęście istnieje wiele środków ochronnych, które przybliżę wam w artykule, aby zapobiec zatruciu żywnością w domu, czy na kolacji w restauracji.
Twoja unikalna dieta
Nie każdemu służy ten sam typ żywności. Jednym służy dieta wegetariańska, innym bogata w mięso. Wiele zależy od stylu życia, pochodzenia i ewentualnych problemów zdrowotnych.
Szczególnie niebezpieczne są surowe pokarmy zwierzęce, zspożywane innych regionach świata. Zatrucia często towarzyszą egzotycznym wakacjom, np. w Turcji czy Egipcie. Nie bez znaczenia jest również flora bakteryjna towarzysząca przygotowywanym posiłkom i sam sposób ich przygotowywania.
Konsekwencje zatrucia pokarmowego
- mdłości, wymioty, biegunka
- wrzody w układzie pokarmowym
- ból
- w konsekwencji może dojść do poważnych schorzeń, np choroby nerek, tętniaka aorty, zapalenia jelita grubego, problemów z układem moczowym, cukrzycy a nawet śmierci
Gotowanie w domu
- Ludzie często kupują i gotują więcej, niż są w stanie zjeść. Podjęcie działań ochronnych w kuchni może zapewnić większe bezpieczeństwo i większą higienę dla Ciebie i Twoich bliskich.
- Zachowaj szczególną ostrożność przy obróbce mięsa. Na mięsie mogą znajdować się niebezpieczne szczepy bakterii, w tym C. diff, MRSA, Streptococcus i Salmonella. Myj dokładnie ręce, sprzęty kuchenne, nie krój warzyw na surówkę na nieumytej desce, na której uprzednio kroiłeś mięso!
- Surowe mięso przygotowuj w rękawiczkach.
- Płucz dokładnie kupione mięso, po tej czynności nie zapomnij umyć zlewu.
- Dokładnie myj i dezynfekuj pędzelek, którym pokrywasz marynatą mięso.
- Bądź świadomy sposobu korzystania z niektórych przyborów. Jeśli np. używasz widelca do przeniesienia surowego mięsa na ruszcie, nie używaj go nieumytego ponownie do ściągania gotowego jedzenia z rusztu.
- Dokładnie dezynfekuj deski do krojenia.
- Dokładnie czyść blaty! Sok z surowego mięsa może spływać z deski i pozostać w zakamarkach brzegów blatów.
Jedzenie w restauracji
- W restauracji panuje szybkie tempo pracy, podczas którego łatwo może dojść do naruszenia norm sanitarnych. Kucharze nie zawsze korzystają z rękawiczek, ale to tylko jedno z wielu potencjalnych wykroczeń w skwesti higieny.
- Najlepiej unikać wszelkich potraw na bazie surowego mięsa.
- W restauracjach często dochodzi do tzw. zanieczyszczenia krzyżowego – nie została zachowana rozdzielczość przechowywania surowców i produktów gotowych, używa się tego samego sprzętu do obróbki brudnej i czystej, lub pracownicy nie przestrzegają zasad higieny.
- Najbezpieczniejsze są posiłki poddane obróbce termicznej i podane na gorąco.
- Jeśli zdecydujesz się na surowe mięso, dodaj do niego soku z cytryny, poproś również o surowy czosnek i cebulę.
- Przy zamawianiu potrawy poproś, by była podana na gorącym talerzu. Na talerzu mogą przebywać zarazki z surowego mięsa, a nawet ludzki pot.
- Zawsze bądź miły dla obsługi w restauracji. Nie wykluczone, że gorzej potraktowany kelner źle potraktuje Twój posiłek :)…
- Staraj się wybierać popularne pozycje w menu, rzadko wybierane potrawy mogą być przygotowane z długo leżącej żywności.
Produkty spożywcze, które (głównie dzięki właściwością bakteriobójczym) zmniejszają ryzyko wystąpienia zatrucia: