Categories: Dietetyka

Jak zmniejszyć ryzyko zatruć ?

Użytkowników online: 31

Zatrucie pokarmowe jest powszechne, a w niektórych przypadkach może prowadzić do poważnych powikłań lub nawet śmierci.  Najczęściej winny jest szczep bakterii Escherichia coli. Na szczęście istnieje wiele środków ochronnych, które przybliżę wam w artykule, aby zapobiec zatruciu żywnością w domu, czy na kolacji w restauracji.

Twoja unikalna dieta

Nie każdemu służy ten sam typ żywności. Jednym służy dieta wegetariańska, innym bogata w mięso. Wiele zależy od stylu życia, pochodzenia i ewentualnych problemów zdrowotnych.

Szczególnie niebezpieczne są surowe pokarmy zwierzęce, zspożywane innych regionach świata. Zatrucia często towarzyszą egzotycznym wakacjom, np. w Turcji czy Egipcie. Nie bez znaczenia jest również flora bakteryjna towarzysząca przygotowywanym posiłkom i sam sposób ich przygotowywania.

Konsekwencje zatrucia pokarmowego

  • mdłości, wymioty, biegunka
  • wrzody w układzie pokarmowym
  • ból
  • w konsekwencji może dojść do poważnych schorzeń, np choroby nerek, tętniaka aorty, zapalenia jelita grubego, problemów z układem moczowym, cukrzycy a nawet śmierci

Gotowanie w domu

  • Ludzie często kupują i gotują więcej, niż są w stanie zjeść. Podjęcie działań ochronnych w kuchni może zapewnić większe bezpieczeństwo i większą higienę dla Ciebie i Twoich bliskich.
  • Zachowaj szczególną ostrożność przy obróbce mięsa. Na mięsie mogą znajdować się niebezpieczne szczepy bakterii, w tym C. diff, MRSA, Streptococcus i Salmonella. Myj dokładnie ręce, sprzęty kuchenne, nie krój warzyw na surówkę na nieumytej desce, na której uprzednio kroiłeś mięso!
  • Surowe mięso przygotowuj w rękawiczkach.
  • Płucz dokładnie kupione mięso, po tej czynności nie zapomnij umyć zlewu.
  • Dokładnie myj i dezynfekuj pędzelek, którym pokrywasz marynatą mięso.
  • Bądź świadomy sposobu korzystania z niektórych przyborów. Jeśli np. używasz widelca do przeniesienia surowego mięsa na ruszcie, nie używaj go nieumytego ponownie do ściągania gotowego jedzenia z rusztu.
  • Dokładnie dezynfekuj deski do krojenia.
  • Dokładnie czyść blaty! Sok z surowego mięsa może spływać z deski i pozostać w zakamarkach brzegów blatów.

Jedzenie w restauracji

  • W restauracji panuje szybkie tempo pracy, podczas którego łatwo może dojść do naruszenia norm sanitarnych. Kucharze nie zawsze korzystają z rękawiczek, ale to tylko jedno z wielu potencjalnych wykroczeń w skwesti higieny.
  • Najlepiej unikać wszelkich potraw na bazie surowego mięsa.
  • W restauracjach często dochodzi do tzw. zanieczyszczenia krzyżowego – nie  została  zachowana  rozdzielczość  przechowywania surowców i produktów gotowych, używa się tego samego sprzętu do obróbki brudnej i czystej, lub pracownicy nie przestrzegają zasad  higieny.
  • Najbezpieczniejsze są posiłki poddane obróbce termicznej i podane na gorąco.
  • Jeśli zdecydujesz się na surowe mięso, dodaj do niego soku z cytryny, poproś również o surowy czosnek i cebulę.
  • Przy zamawianiu potrawy poproś, by była podana na gorącym talerzu. Na talerzu mogą przebywać zarazki z surowego mięsa, a nawet ludzki pot.
  • Zawsze bądź miły dla obsługi w restauracji. Nie wykluczone, że gorzej potraktowany kelner źle potraktuje Twój posiłek :)…
  • Staraj się wybierać popularne pozycje w menu, rzadko wybierane potrawy mogą być przygotowane z długo leżącej żywności.

 

Produkty spożywcze, które (głównie dzięki właściwością bakteriobójczym) zmniejszają ryzyko wystąpienia zatrucia:

 

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago