Wbrew szerokiej opinii, płatki śniadaniowe są raczej kiepskim pomysłem na pożywne śniadanie. Etykiety często sugerują, że są one pełnoziarniste i pełne składników odżywczych, takich jak witaminy. Pewne jest że:
Są pełne rafinowanej mąki, która według wielu naukowców przyczynia się do oporności na insulin i otyłości. Ponadto naleśniki i gofry często podawane sa z polewamy na bazie syropu glukozowo-fruktozowego powodującego m. in. stany zapalne.
Tost z margaryną może wydawać się nie najgorszą opcją na śniadanie. W rzeczywistości:
Jedynym ich zdrowym składnikiem są jajka. Reszty lepiej unikać. Ponadto sprzedawane komercyjnie babeczki są często bardzo duże. Według pewnego przeglądu typowa pakowana muffinka jest większa o 333% od standardowej wielkości porcji.
Niektóre soki owocowe na rynku w rzeczywistości zawierają bardzo mało soku i są słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym o wysokiej zawartości fruktozy. Wysoki poziom cukru zwiększa ryzyko otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych chorób.
Nawet sok 100% z owoców zawiera dużo cukru. Spożywanie dużych ilości soku owocowego może mieć taki sam wpływ na Twoją wagę i zdrowie jak picie napojów słodzonych cukrem.
Niezaprzeczalnie są bombą cukru. Nie daj się zwieść sloganom, że są pełne owoców, ponieważ ilość przetworzonego już owocu w takim ciastku jest wręcz znikoma.
Jedno z badań wykazało, że kobiety, które jadły na śniadanie 3 g białka i 44 g węglowodanów był bardziej głodne i spożywane więcej na obiad niż kobiety, które jadły wysokobiałkowe, niskowęglowodanowe śniadanie.
To kolejna pozycja pełna rafinowanej mąki i cukru, za to niemal pozbawiona błonnika. Badania wykazały że błonnik pomaga w kontroli stężenia cukru we krwi i wzmaga uczucie sytości.
W jednym z badań, otyłe dzieci zgłaszały uczucie głodu i były mniej zadowolone po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów, niż po spożyciu wysoko białkowego posiłku. różnice zaobserwowano również w poziomach hormonów głodu i sytości.
Typowy beztłuszczowy jogurt smakowy zawiera tylko cukru co spora porcja lodów. Lepszą opcją jest miseczka jogurtu greckiego z garścią jagód. Tłuszcz daje uczucie sytości na dłużej, a ponadto wzmaga uwalnianie cholecystokininy – hormonu sytości.
Choć podstawowy składnik – owies – jest zdrowy, typowy batonik dostarcza średnio jedynie 1-3 gramy błonnika i jest pełny cukru. Zawartość białka jest również niska, co dodatkowo utwierdza, że są złym wyborem na śniadanie.
Bezglutenowe diety stały się bardzo popularne w ostatnich latach ze względu na obawy związane z potencjalnymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi glutenu.
Chociaż nie ma nic złego w unikaniu glutenu, zjadanie wielu przetworzonych bezglutenowych dostępnych obecnie przekąsek może powodować problemy. Na przykład, połączenie mąki z ryżu, ziemniaków i tapioki zastępuje mąkę pszenną w bezglutenowym chlebie i wypiekach. Mąki te mają wysoki indeks glikemiczny, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Wzrost ten prowadzi do wysokiego stężenia insuliny, a w efekcie do uczucia głodu i przyrostu masy ciała.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Nie zgodzę się z tym, że nie można dawać gofrów na śniadanie. Przecież można robić różne wersje nie tylko na słodko. Ja czasem robię np. marchewkowe czy z płatkami owsianymi. Dezala mam już 6 lat także robiłam już różne kombinacje tego deseru, u mnie gofrownica jest częściej używana niż mikrofala.
Myślę, że artykuł jest bardziej poglądowy - zwraca większą uwagę nie na samą potrawę/produkt, tylko na zawarte w niej przeważnie składniki - przecież to one nam szkodą. Bardzo dobrze, że robi Pani gofry inaczej, modyfikuje je Pani - jest na pewno o wiele zdrowiej.
A co w takim razie należy jeść na śniadanie?
Białko (nabiał, jaja, ryby, mięso) z warzywami. Śniadanie białkowo-tłuszczowe mnie osobiście syci na dłużej.
Właśnie
Jakie śniadania były by dobrą opcją?