10 najgorszych posiłków na śniadanie. Czego na pewno unikać?

Użytkowników online: 41

1. Płatki śniadaniowe

Wbrew szerokiej opinii, płatki śniadaniowe są raczej kiepskim pomysłem na pożywne śniadanie. Etykiety często sugerują, że są one pełnoziarniste i pełne składników odżywczych, takich jak witaminy. Pewne jest że:

  • zawierają niewielką ilość całych ziaren
  • składniki odżywcze (np. witaminy) są sztucznie dodawane
  • zawierają głównie rafinowane zboża i cukier
  • wg. raportu z 2011 roku kubek jednych z popularniejszych płatków zawiera więcej cukru niż 3 ciastka czekoladowe
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Jedno z badań wykazało, że dzieci, które spożywały płatki śniadaniowe mające na celu poprawę funkcji układu immunologicznego skończyły chorować w podobnym czasie, jak dzieci, które ich nie jadły.[/su_icon_panel]

2. Naleśniki i gofry

Są pełne rafinowanej mąki, która według wielu naukowców przyczynia się do oporności na insulin i otyłości. Ponadto naleśniki i gofry często podawane sa z polewamy na bazie syropu glukozowo-fruktozowego powodującego m. in. stany zapalne.

3. Tost z margaryną

Tost z margaryną może wydawać się nie najgorszą opcją na śniadanie. W rzeczywistości:

  • składa się głównie z rafinowanej mąki
  • jest ubogi w błonnik i nie zawiera w zasadzie składników odżywczych
  • powoduje skoki cukru we krwi
  • margaryna jest źródłem niebezpiecznych tłuszczy trans zwiększających ryzyko różnych chorób

4. Babeczki

Jedynym ich zdrowym składnikiem są jajka. Reszty lepiej unikać. Ponadto sprzedawane komercyjnie babeczki są często bardzo duże. Według pewnego przeglądu typowa pakowana muffinka jest większa o 333% od standardowej wielkości porcji.

5. Sok owocowy

Niektóre soki owocowe na rynku w rzeczywistości zawierają bardzo mało soku i są słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym o wysokiej zawartości fruktozy. Wysoki poziom cukru zwiększa ryzyko otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych chorób.

Nawet sok 100% z owoców zawiera dużo cukru. Spożywanie dużych ilości soku owocowego może mieć taki sam wpływ na Twoją wagę i zdrowie jak picie napojów słodzonych cukrem.

6. Ciastka wypiekane

Niezaprzeczalnie są bombą cukru. Nie daj się zwieść sloganom, że są pełne owoców, ponieważ ilość przetworzonego już owocu w takim ciastku jest wręcz znikoma.

Jedno z badań wykazało, że kobiety, które jadły na śniadanie 3 g białka i 44 g węglowodanów był bardziej głodne i spożywane więcej na obiad niż kobiety, które jadły wysokobiałkowe, niskowęglowodanowe śniadanie.

7. Bułeczki z dżemem i śmietaną

To kolejna pozycja pełna rafinowanej mąki i cukru, za to niemal pozbawiona błonnika. Badania wykazały że błonnik pomaga w kontroli stężenia cukru we krwi i wzmaga uczucie sytości.

W jednym z badań, otyłe dzieci zgłaszały uczucie głodu i były mniej zadowolone po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów, niż po spożyciu wysoko białkowego posiłku. różnice zaobserwowano również w poziomach hormonów głodu i sytości.

8. Słodzony beztłuszczowy jogurt

Typowy beztłuszczowy jogurt smakowy zawiera tylko cukru co spora porcja lodów. Lepszą opcją jest miseczka jogurtu greckiego z garścią jagód. Tłuszcz daje uczucie sytości na dłużej, a ponadto wzmaga uwalnianie cholecystokininy – hormonu sytości.

9. Batony musli i granola

Choć podstawowy składnik – owies – jest zdrowy, typowy batonik dostarcza średnio jedynie 1-3 gramy błonnika i jest pełny cukru. Zawartość białka jest również niska, co dodatkowo utwierdza, że są złym wyborem na śniadanie.

10. Przetworzone, bezglutenowe śniadaniowe przekąski

Bezglutenowe diety stały się bardzo popularne w ostatnich latach ze względu na obawy związane z potencjalnymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi glutenu.

Chociaż nie ma nic złego w unikaniu glutenu, zjadanie wielu przetworzonych bezglutenowych dostępnych obecnie przekąsek może powodować problemy. Na przykład, połączenie mąki z ryżu, ziemniaków i tapioki zastępuje mąkę pszenną w bezglutenowym chlebie i wypiekach. Mąki te mają wysoki indeks glikemiczny, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Wzrost ten prowadzi do wysokiego stężenia insuliny, a w efekcie do uczucia głodu i przyrostu masy ciała.

View Comments

  • Nie zgodzę się z tym, że nie można dawać gofrów na śniadanie. Przecież można robić różne wersje nie tylko na słodko. Ja czasem robię np. marchewkowe czy z płatkami owsianymi. Dezala mam już 6 lat także robiłam już różne kombinacje tego deseru, u mnie gofrownica jest częściej używana niż mikrofala.

    • Myślę, że artykuł jest bardziej poglądowy - zwraca większą uwagę nie na samą potrawę/produkt, tylko na zawarte w niej przeważnie składniki - przecież to one nam szkodą. Bardzo dobrze, że robi Pani gofry inaczej, modyfikuje je Pani - jest na pewno o wiele zdrowiej.

Recent Posts

Zrób to raz, a pokochasz poranki – 10 śniadaniowych hitów!

Poranki mogą być przyjemniejsze, gdy na stole pojawiają się smaczne i szybkie śniadania, które nie…

6 godzin ago

Odkryj 10 kolacji, które pokochasz od razu!

Szukasz pomysłu na smaczną, szybką i prostą w przygotowaniu kolację? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które…

1 dzień ago

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

2 dni ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

3 dni ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

3 dni ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

3 dni ago