(Argentum colloidale), znane także jako kolargol lub srebro koloidowe, to surowiec farmaceutyczny do produkcji leków recepturowych, który jest połączeniem srebra z białkiem lub żelatyną. Ma niewiele wspólnego z suplementem diety, sprzedawanym pod tą samą nazwą, a składającym się przede wszystkim z wody, w której rozprowadzona jest niewielka ilość kolargolu. Niestety na rynku jest dużo srebra koloidalnego kiepskiej jakości. Najlepsze jest wytwarzane w procesie fizycznym, bez reakcji chemicznych a tym samym praktycznie bez chemicznych zanieczyszczeń i pozostałości . Cząsteczki srebra zawieszone w wodzie demineralizowanej i utrzymywane w ruchu przez ładunek (jonowe srebro) lub napięcie powierzchniowe (niejonowe srebro), jeśli srebro „opada” na dno opakowania i gromadzi się w widocznych gołym okiem granulkach to znaczy że jest bardzo słabej jakości. Jeśli produkt zawiera stabilizator lub inne elementy śladowe utrzymujące srebro w rozproszeniu i gdy musi być „wstrząśnięty przed użyciem” tak samo jakość produktu jest kiepska.
Wszystko zależy od stężenia. Jeśli kupisz srebro koloidalne 25 ppm, będziesz mógł skorzystać z jego właściwości już przy małych dawkach. Zalecana dawka srebra dla osoby ważącej 70 kilogramów to około 325 mcg. więc dawkowanie dzienne – do 15 ml. Oczywiście wszystkie produkty zarówno jonowe i niejonowe mają na etykietach informację tylko i wyłącznie o stosowaniu zewnętrznym. Z wiadomych względów w żadnym sklepie internetowym nie dowiesz się tego, że srebro koloidalne można pić bo ten kto o tym pisze może zostać pociągnięty do odpowiedzialności. Nie polecam picia sreber, które są żółte, lub zmieniają swój kolor podczas kontaktu ze światłem – są to srebra jonowe, które nie są bezpieczne !
– odkażanie wszelkich uszkodzeń skóry (skaleczenia, zadrapania, oparzenia)
– na zmiany naskórka (brodawki, wypryski, trądzik)
– łagodzi miejsca ukąszeń owadów
– odkażanie wody
– higiena miejsc intymnych
– higiena stóp i rąk
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…