Czarnuszka siewna (Nigella sativa) , zwana również czarnym kminkiem, od 2 tysięcy lat stosowana jest na Wschodzie jako przyprawa i drogocenny lek. Podobno sam Mahomet twierdził: „Ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. I faktycznie, okazuję się, że może być ona panaceum na wiele chorób. Przyjrzyjmy się więc co zawierają te małe czarne ziarenka o niezwykle silnych właściwościach, [su_label type=”important”]antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i ochronnych:[/su_label]
Ma działanie antyzapalne, dezynfekuje, uśmierza ból, hamuje wzrost patogenów w tym Candida Albicans.
Czarnuszka posiada właściwości przeciwdrgawkowe. Badania przeprowadzone w 2007 roku z udziałem dzieci opornych na leczenie konwencjonalnymi lekami wykazały, że podawanie ekstraktu z czarnuszki z wodą znacznie zmniejszaja aktywność napadów.
Skutecznie obniża ciśnienie krwi. Efekty są zauważalne już po dwóch miesiącach zażywania 100-200 mg ekstraktu z niasion czarnuszki.
Sprawdza się w walce z chorobami grzybicznymi. Naukowcy uważają że czarnuszka swoje właściwości antygrzybiczne zawdzięcza związkowi o nazwie tymochinon, który skutecznie zwalcza zagrzybienie organizmu.
Olej z czarnuszki od ponad tysiąca lat uznawany jest za naturalny środek zwalczający raka. Posiada m. in. zdolność apoptozy (śmierci) komórek rakowych, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom. Hamuje też angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych. Badania przeprowadzano na różnych typach raka, m. in. białaczki, raka okrężnicy, a nawet trzustki.
Za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, czarnuszka obniża poziom cukru we krwi. Działa ochronnie na trzustkę i sprzyja jej regeneracji.
Dzięki swoim właściwością przeciwskurczowym czarnuszka łagodzi wzdęcia. Ponadto likwiduje zgagę, łagodzi symptom refluksu żołądkowo-przełykowego i usprawnia pracę jelit.
Pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry. Przyspiesza też gojenie się ran i owrzodzeń.
W przypadku alergii, za sprawą właściwości antyhistaminowych, okazuję się prawdziwym lekarstwem – łagodzi ostre reakcje alergiczne, takie jak kaszel i katar sienny.
Dla wzmocnienia odporności najlepiej spożywać łyżeczkę oleju z czarnuszki na czczo przed śniadaniem. Wzmacnia układ odpornościowy pobudzając syntezę interferonu. Przyjmowanie czarnuszki powoduje również wzrost ilości limfocytów i makrofagów.
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…