Użytkowników online: 36

Przez ostatnie 40 lat popularyzowano w tematyce diety nurt zakazujący tłustego sera, zamiast którego zalecano chudą pierś z indyka na ciemnym chlebie koniecznie bez masła, a na pachnący boczek i chrupiąca skórę z kurczaka można było co najwyżej spojrzeć płaczliwym wzrokiem. Główna zasada brzmiała: „tłuszcz jest z natury wrogiem, a tłuszcz pochodzenia zwierzęcego wręcz śmiertelnym wrogiem”.

Masło doczekało się sporej konkurencji. Obecnie po margarynę sięga się częściej, niż bo poczciwe masło. Jest to częściowo spowodowane faktem, że zimna margaryna jest bardziej smarowna, a w dodatku o wiele tańsza. Zimne masło jest twarde, oraz rozpada się na chlebie w postaci grudek. Ponadto mówi się, że składniki masła działają szkodliwie na serce. I tak, margaryna zwykle składająca się z utwardzonego tłuszczu roślinnego, może wydawać się na pierwszy rzut oka zdrowa. Jednak szwedzkie badania z 2004 roku pokazują, że wysokie spożycie tłuszczu mlecznego nie jest szkodliwe dla serca i naczyń krwionośnych.

Margaryna zawiera wiele tłuszczów trans

Masło zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy (A,D,E,K), które znajdują się w mleku. Margarynę zaś wytwarza się z uwodornionych tłuszczów roślinnych, często zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych trans. Według badań, margaryna podnosi poziom złego cholesterolu w organizmie. O przewadze masła nad margaryną możesz poczytać więcej na mojej stronie.

Masło, smalec, oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy i olej rzepakowy to dobre tłuszcze

Chociaż tłuszcze w diecie bywają często demonizowane, są podstawą zdrowej diety. Ważny jest oczywiście pewien umiar w spożyciu tłuszczów. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej kokosowy a także masło i smalec zawierają cenne witaminy, minerałykwasy tłuszczowe omega-3, których nie ma tyle w innego typu żywności. Szczególnie zdrowe jest masło klarowane (masło ghee), popularne w kuchni ajurwedyjskiej. Zawiera ono 99% tłuszczu, a punkt dymienia oscyluje w granicach 235 stopni. Dlatego też nadaje się nawet do smażenia, oraz ma długi termin ważności. Można też łatwo zrobić je samemu w domu.

Jak zrobić masło klarowane:

Wystarczy stopić w garnku 2 kostki masła. Należy doprowadzić je do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i tak podgrzewać około 10-15 minut. Podczas podgrzewania należy zebrać pojawiającą się pianę. Następnie odstawić na kilka minut garnek celem lekkiego przestudzenia, po czym przecedzić masło przez gazę do glinianego lub szklanego naczynia. Szczelnie zamknięte przechowywać w lodówce.

Recent Posts

Płatki owsiane inaczej! 10 przepisów, które podbiją Twoje kubki smakowe

Płatki owsiane to prawdziwy skarb w kuchni – są zdrowe, sycące i można z nich…

2 dni ago

Te 10 dań pełnych białka to klucz do wymarzonej formy!

Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…

4 dni ago

Jeśli kochasz wieprzowinę, te 10 przepisów Cię zachwyci!

Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…

4 dni ago

Kurczak nigdy nie był tak smaczny – 10 rewelacyjnych przepisów!

Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…

6 dni ago

10 dań z wołowiną, które MUSISZ spróbować!

Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…

6 dni ago

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

6 dni ago