Categories: Napoje

Szklanka wody imbirowej – korzyści zdrowotne

Użytkowników online: 36

Każdy z nas czytał tysiące receptur na spalanie tłuszczu, ale jest jedna, która naprawdę działa i posiada również niesamowite korzyści dla zdrowia. Oprócz spalania tłuszczu na biodrach, udach i talii, woda imbirowa może również poprawić ogólny stan zdrowia i można łatwo przygotować ten napój na co dzień w domu!

Ten niesamowicie orzeźwiający napój ma właściwości detoksykujące organizm i spala tłuszcz w krótkim czasie. Oto jak go przygotować:

Składniki:

Przygotowanie:

Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodać plasterki imbiru i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdjąć z ognia i mieszaninę pozostawić do ostygnięcia, a następnie odcedzić i napój jest gotowy do spożycia.

Korzyści zdrowotne wody imbirowej:

Regulowanie poziomu cholesterolu

Imbir działa jako bardzo silny regulator poziomu cholesterolu, który, jak wiemy, związany jest z otyłością oraz chorobami serca i niektórymi nowotworami. Napój również obniża ciśnienie krwi i poprawia krzepliwość krwi, co czyni go doskonałym naturalnym lekarstwem na nadciśnienie lub krzepliwość krwi.

Środek przeciwzapalny

Według artykułu opublikowanego w Journal of Medicinal Food, imbir jest niesamowitym środkiem przeciwzapalnym, który może zmniejszać stan zapalny w każdej części ciała. Dlatego też woda imbirowa łagodzi stan zapalny, ból stawów i obrzęk spowodowany przez reumatyzm czy chorobę zwyrodnieniową stawów.

Silny przeciwutleniacz

Imbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą walczyć z wolnymi rodnikami w organizmie. Wolne rodniki są bardzo niekorzystne, ponieważ są nietrwałymi cząsteczkami, które mogą doprowadzić do uszkodzenia zdrowych komórek i prowadzić do poważnych chorób, w tym raka.

Środek przeciwnowotworowy!

Woda imbirowa jest bardzo skutecznym napojem w zapobieganiu rozwojowi nowotworów, a także pomaga w ich leczeniu. Jest to zasługa przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych właściwości tej rośliny.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago