Pieprz cayenne – sproszkowany owoc papryki rocznej („Capsicum annuum”) – od wieków była wykorzystywana jako doskonała przyprawa kulinarna, a być może jest najcenniejszą rośliną leczniczą, ze względu na niżej wymienione właściwości.
Badania naukowe dowiodły, że bogate w witaminy A, C i B-kompleks, a także w wapń i potas papryczki cayenne mogą odbudować tkanki w żołądku i usprawniają perystaltykę jelit. Ponadto, papryczki te działają jak katalizator i zwiększają skuteczność innych ziół i metod leczenia raka.
Czy kiedykolwiek podczas jedzenia ostrych chipsów i salsy „wyszczypało i wykręciło” Cię w nosie? Pieprz cayenne rozgrzewa ciało i stymuluje wydzielanie śluzu z dróg oddechowych. Jeśli kiedykolwiek jadłeś świeżą ostrą papryczkę, przekonałeś się na własnej skórze, że oczyszcza zatoki i powoduje pocenie się.
W 2004 roku, Sanjay Srivastava K. i jego współpracownicy (University of Pittsburgh School of Medicine) przeprowadzili badania, podczas których zdrowe i nowotworowe komórki trzustki poddali działaniu kapsaicyny – aktywnego składnika cayenne. Stwierdzili oni, że związek ten zakłóca funkcję mitochondriów i indukuje apoptozę (śmierć komórki) komórek nowotworowych bez wpływu na prawidłowe komórki trzustki! Wyniki badań zostały opublikowane w kwietniu 2005 roku, w wydaniu Innovations Report, w którym dr Srivastava stwierdziła: „Nasze wyniki wskazują, że kapsaicyna jest silnym środkiem przeciwnowotworowym, indukuje apoptozę komórek nowotworowych i nie powoduje znacznych szkód wśród normalnych komórek trzustki, co potencjalnie wskazuje na możliwość wykorzystania tego środka w celu leczenia raka trzustki.
W artykule zatytułowanym „Według badań, ostra papryka zabija komórki rakowe prostaty” dr Soren Lehmann z Cedars-Sinai Medical Center i UCLA School of Medicine stwierdziła: „Kapsaicyna dziesiątkuje komórki raka prostaty. Aż 80% komórek rosnącego raka prostaty u myszy zginęło w wyniku apoptozy. „Naukowcy w Japonii wykazali również, że pieprz cayenne może znacznie spowolnić rozwój nowotworu prostaty i jest doskonałym dodatkiem do alternatywnego leczenia raka dla tego typu nowotworu. ’
Wypowiedź dr. John R. Christopher z 2016r. „W ciągu mojej trwającej 35 lat praktyki lekarskiej, nigdy nie straciłem pacjenta z powodu ataku serca. A to dlatego, że przytomnym, z zachowanym oddechem pacjentom podawałem herbatę z pieprzu cayenne (1 łyżeczka na szklankę gorącej wody).
Oprócz doznań smakowych, pieprz cayenne okazuje się przydatny w leczeniu otyłości. Wyniki jednego badania wykazały, że spożycie 10 gramów pieprzu cayenne z posiłkami obniża apetyt i zwiększa metabolizm tłuszczów.
Wiele osób ma w robaki lub inne pasożyty Jednym z prostszych sposobów na pozbycie się ich jest napój z pieprzu cayenne pity jako codzienny nawyk. Napełnij szklankę wodą lub sokiem, a następnie dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, w kolejnym kroku dobrze wymieszaj i wypij.
Jak widać, moc lecznicza pieprzu cayenne jest zadziwiająca. Oczywiste zatem, że jest to „cudowna przyprawa”, której właściwości zdrowotne są udowodnione naukowo! Według dr Richard Schulze: „Jeśli chcesz w swoim życiu wesprzeć się tylko jedną rośliną leczniczą, postaw na pieprz cayenne. Nic innego się z nim nie równa”
UWAGA !
Jeżeli masz wrzody żołądka, nietolerancje kapsaicyny lub zabrania ci lekarz prowadzący, absolutnie nie stosuj tej przyprawy
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Tak jak czarny kminek jest na raka
Uwielbiam pieprz cayenne :)