Okra, potocznie zwana palcem damy (Lady’s Finger) lub gumbo, należąca do rodziny malw. Roślina ta jest uprawiana głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych oraz ciepłych regionach klimatu umiarkowanego. Jest to dobra niskokaloryczna roślina. Świeże, niedojrzałe strąki i liście okry są stosowane w różnych kuchniach jako warzywa smażone, gotowane lub marynowane.
Nasiona okry są tłuste, a olej tłoczony z tego warzywa ma przyjemny smak i zapach. Olej jest bogaty w nienasycone tłuszcze, takie jak kwas oleinowy i linolenowy.
Okra ma dużo błonnika, witaminy C i K oraz zawiera kwas foliowy, a także wapń i potas. Zawiera również witaminy B3 (niacyny), witaminę B1 -tiaminę, witaminę B6, magnez, mangan, beta-karoten i luteinę. Ponadto, ma silne właściwości przeciwutleniające .
Okra zawiera właściwości insulinopodobne, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Ma też niski indeks glikemiczny wynoszący około 20, co sprawia, że to dobry wybór dla osób z cukrzycą.
Badania z 2011 roku potwierdziły właściwości przeciwcukrzycowe i potencjał antyhiperlipidemiczny u szczurów z cukrzycą, z zastosowania sproszkowanej okry (skórka i nasiona).
Inne badanie opublikowane w tym samym roku, mówią, że okra pomaga zmniejszyć wchłanianie glukozy, co z kolei obniża poziom cukru we krwi.
Okra może również obniżyć poziom cholesterolu. Badania z 2014 roku mówią, że hipolipidemiczna aktywność ekstraktu ze skórki okry zapewnia korzyści obniżające poziom cholesterolu.
Dodatkowo nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co zapobiega chorobom serca i inne problemom zdrowotnym związanych z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Według folklorystycznych praktyk świeże strąki okra są korzystne w leczeniu upławów.
Jego śluzowata konsystencja pomaga usunąć śluz z organizmu, co z kolei zmniejsza upławy. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy do walki z problemem.
Okra jest zalecana dla kobiet w ciąży. Zawiera witaminy z grupy B, które pomagają zapewnić zdrowy rozwój dziecka w łonie matki i zapobiec wadom wrodzonym, takim jak rozszczep kręgosłupa.
Ponadto okra jest bogata w kwas foliowy, który pomaga w tworzeniu i utrzymaniu nowych komórek, co jest niezbędne dla zdrowej ciąży. Kwas foliowy zapobiega również poronieniu. Witamina C, znajdująca się w okrze, odgrywa również kluczową rolę w rozwoju płodu.
Dołącz okrę do diety w czasie ciąży, zwłaszcza między 4 a 12 tygodniem, gdy rozwija się cewa nerwowa u płodu.
Okra pomaga oczyścić wątrobę i zapobiega jej chorobom. Zawiera substancje, które wiążą się z kwasem żółciowym i cholesterolem do detoksykacji wątroby. Nawet zapobiega akumulacji tłuszczu w wątrobie.
W badaniu opublikowanym w 2012 roku, naukowcy doszli do wniosku, że ekstrakt z okry jest silnym przeciwutleniaczem i ma zdolność do ochrony przed chemicznie wywołanym uszkodzeniem wątroby.
Aby poprawić swoje zdrowie wątroby i zapobiegać chorobom, należy stosować m.in. okrę w diecie lub brać jej suplementy po konsultacji z lekarzem.
Przeciwutleniacze i witaminy, które zawiera okra mogą nadać włosom blask i sprężystość. Okra zawiera również inne użyteczne substancje odżywcze, takie jak miedź, cynk, potas, kwas foliowy i tiaminy, które są dobre dla włosów.
Ponadto, przejrzysty śluz okry działa jako naturalna odżywka i dodaje życia matowym włosom.
Okra wzmacnia wzrok. Zawiera witaminę A, a także składniki antyoksydacyjne, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które są dobre dla oczu.
Witamina A zapewnia ochronę rogówki, luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a zeaksantyna wspomaga rozwój wzroku.
Będąc silnym przeciwutleniaczem, okra niszczy lub neutralizuje wolne rodniki, niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego. Wolne rodniki powodują degradację komórek w organizmie, w tym tych odpowiedzialnych za widzenie.
Aby chronić oczy i zmniejszyć ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy, stosuj okrę w diecie.
Okra zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc utrzymać młody wygląd skóry. Witamina C wspomaga wzrost i naprawę uszkodzonych tkanek, co wpływa na tworzenie się kolagenu i pigmentację skóry. Zapobiega to także trądzikowi, łuszczycy i innym chorobom skóry.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Okra jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, ale również promuje sprawne trawienie, co jest kolejnym ważnym czynnikiem dla zdrowej skóry.
Okra jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co jest dobre dla zdrowia pokarmowego i jelita grubego. Włókna ułatwiają prawidłowe wchłanianie wody, w celu zapewnienia łatwiejszego usuwanie produktów przemiany materii z organizmu. To, z kolei, zapewnia regularne ruchy jelit, które pomagają zapobiegać zaparciom.
Ponadto, zawartość witaminy A w okrze pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Aby poprawić zdrowie przewodu pokarmowego należy jeść 1 do 2 filiżanek okry codziennie. Można jej używać do zupy lub smażonych potraw.
Regularne spożycie okry może poprawić odporność. Wysoka zawartość witaminy C pomaga białym krwinkom prawidłowo funkcjonować i rozwijać odporność na czynniki zakaźne, zmniejszając epizody przeziębienia i chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Mocny charakter przeciwutleniający okry pomaga również wzmocnić odporność i zmniejszyć epizody choroby. Pomaga również zapobiegać chorobom serca, raka i przedwczesnym starzeniu się.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…