Użytkowników online: 57

Okra, potocznie zwana palcem damy (Lady’s Finger) lub gumbo, należąca do rodziny malw. Roślina ta jest uprawiana głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych oraz ciepłych regionach klimatu umiarkowanego. Jest to dobra niskokaloryczna roślina. Świeże, niedojrzałe strąki i liście okry są stosowane w różnych kuchniach jako warzywa smażone, gotowane lub marynowane.

Nasiona okry są tłuste, a olej tłoczony z tego warzywa ma przyjemny smak i zapach. Olej jest bogaty w nienasycone tłuszcze, takie jak kwas oleinowy i linolenowy.

Okra ma dużo błonnika, witaminy C i K oraz zawiera kwas foliowy, a także wapń i potas. Zawiera również witaminy B3 (niacyny), witaminę B1 -tiaminę, witaminę B6, magnez, mangan, beta-karoten i luteinę. Ponadto, ma silne właściwości przeciwutleniające .

Poszczególne witaminy, minerały i składniki odżywcze okry są odpowiedzialne za jego liczne korzyści zdrowotne.

Obniża poziom cukru we krwi

Okra zawiera właściwości insulinopodobne, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Ma też niski indeks glikemiczny wynoszący około 20, co sprawia, że to dobry wybór dla osób z cukrzycą.

Badania z 2011 roku potwierdziły właściwości przeciwcukrzycowe i potencjał antyhiperlipidemiczny u szczurów z cukrzycą, z zastosowania sproszkowanej okry (skórka i nasiona).

Inne badanie opublikowane w tym samym roku, mówią, że okra pomaga zmniejszyć wchłanianie glukozy, co z kolei obniża poziom cukru we krwi.

  1. Weź okrę -4-5 sztuk i odetnij jej końce, ponakłuwaj je za pomocą widelca.
  2. Mocz w szklance wody przez noc.
  3. Następnego ranka usuń okrę i pij wodę na czczo.
  4. Zażywaj codziennie, aby utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi.

Obniża zły cholesterol

Okra może również obniżyć poziom cholesterolu. Badania z 2014 roku mówią, że hipolipidemiczna aktywność ekstraktu ze skórki okry zapewnia korzyści obniżające poziom cholesterolu.

Dodatkowo nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co zapobiega chorobom serca i inne problemom zdrowotnym związanych z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Leczy upławy

Według folklorystycznych praktyk świeże strąki okra są korzystne w leczeniu upławów.

Jego śluzowata konsystencja pomaga usunąć śluz z organizmu, co z kolei zmniejsza upławy. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy do walki z problemem.

  1. Umyj 1 szklankę świeżej okry i pokrój na małe kawałki.
  2. Gotuj kawałki w 2 szklankach wody przez około 15 minut, aż woda zmniejszy się o połowę.
  3. Odcedzić, podzielić na 3 części i pić 3 razy dziennie, aż zauważysz poprawę swojej kondycji.

Wpływa na rozwój płodu

Okra jest zalecana dla kobiet w ciąży. Zawiera witaminy z grupy B, które pomagają zapewnić zdrowy rozwój dziecka w łonie matki i zapobiec wadom wrodzonym, takim jak rozszczep kręgosłupa.

Ponadto okra jest bogata w kwas foliowy, który pomaga w tworzeniu i utrzymaniu nowych komórek, co jest niezbędne dla zdrowej ciąży. Kwas foliowy zapobiega również poronieniu. Witamina C, znajdująca się w okrze, odgrywa również kluczową rolę w rozwoju płodu.

Dołącz okrę do diety w czasie ciąży, zwłaszcza między 4 a 12 tygodniem, gdy rozwija się cewa nerwowa u płodu.

Zapobiega chorobom wątroby

Okra pomaga oczyścić wątrobę i zapobiega jej chorobom. Zawiera substancje, które wiążą się z kwasem żółciowym i cholesterolem do detoksykacji wątroby. Nawet zapobiega akumulacji tłuszczu w wątrobie.

W badaniu opublikowanym w 2012 roku, naukowcy doszli do wniosku, że ekstrakt z okry jest silnym przeciwutleniaczem i ma zdolność do ochrony przed chemicznie wywołanym uszkodzeniem wątroby.

Aby poprawić swoje zdrowie wątroby i zapobiegać chorobom, należy stosować m.in. okrę w diecie lub brać jej suplementy po konsultacji z lekarzem.

Sprawia, że włosy są miękkie i błyszczące

Przeciwutleniacze i witaminy, które zawiera okra mogą nadać włosom blask i sprężystość. Okra zawiera również inne użyteczne substancje odżywcze, takie jak miedź, cynk, potas, kwas foliowy i tiaminy, które są dobre dla włosów.

Ponadto, przejrzysty śluz okry działa jako naturalna odżywka i dodaje życia matowym włosom.

  1. Umieść od 8 do 10 okr (przycinanych poziomo) w garnku z 1 szklanką wody.
  2. Pozostaw na małym ogniu, aż pojawi się lepka konsystencja.
  3. Usuń z ognia, dodaj kilka kropli olejku z lawendy lub mięty i pozostaw miksturę do ostygnięcia.
  4. Przesącz mieszaninę za pomocą gazy i przechowuj zawartość w butelce.
  5. Po umyciu włosów, stosuj jako odżywkę.
  6. Odczekaj 5 minut, a następnie spłucz dokładnie włosy.

Poprawia wzrok

Okra wzmacnia wzrok. Zawiera witaminę A, a także składniki antyoksydacyjne, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które są dobre dla oczu.

Witamina A zapewnia ochronę rogówki, luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a zeaksantyna wspomaga rozwój wzroku.

Będąc silnym przeciwutleniaczem, okra niszczy lub neutralizuje wolne rodniki, niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego. Wolne rodniki powodują degradację komórek w organizmie, w tym tych odpowiedzialnych za widzenie.

Aby chronić oczy i zmniejszyć ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy, stosuj okrę w diecie.

Wpływa na zdrowie skóry

Okra zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc utrzymać młody wygląd skóry. Witamina C wspomaga wzrost i naprawę uszkodzonych tkanek, co wpływa na tworzenie się kolagenu i pigmentację skóry. Zapobiega to także trądzikowi, łuszczycy i innym chorobom skóry.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Okra jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, ale również promuje sprawne trawienie, co jest kolejnym ważnym czynnikiem dla zdrowej skóry.

  1. Zagotować 2 szklanki posiekanej okry w około 2 szklankach wody, przez 10 do 15 minut.
  2. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wyjąć okrę i wymieszać ją z odrobiną oleju jojoba, albo jakimkolwiek olejem nośnikowym, aby powstała konsystencja ciasta.
  4. Stosuj papkę twarz i szyję.
  5. Pozostawić na 15 minut, a następnie spłukać wodą.
  6. Używaj tej maski raz lub dwa razy w tygodniu.

Poprawia trawienie

Okra jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co jest dobre dla zdrowia pokarmowego i jelita grubego. Włókna ułatwiają prawidłowe wchłanianie wody, w celu zapewnienia łatwiejszego usuwanie produktów przemiany materii z organizmu. To, z kolei, zapewnia regularne ruchy jelit, które pomagają zapobiegać zaparciom.

Ponadto, zawartość witaminy A w okrze pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Aby poprawić zdrowie przewodu pokarmowego należy jeść 1 do 2 filiżanek okry codziennie. Można jej używać do zupy lub smażonych potraw.

Zwiększa Odporność

Regularne spożycie okry może poprawić odporność. Wysoka zawartość witaminy C pomaga białym krwinkom prawidłowo funkcjonować i rozwijać odporność na czynniki zakaźne, zmniejszając epizody przeziębienia i chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Mocny charakter przeciwutleniający okry pomaga również wzmocnić odporność i zmniejszyć epizody choroby. Pomaga również zapobiegać chorobom serca, raka i przedwczesnym starzeniu się.

Ostrzeżenia

  • Strąki okry mogą mieć pozostałości pestycydów, należy przemyć je dokładnie wodą przed ich użyciem.
  • Okra jest łatwo dostępna, ale należy wybrać te organiczne by cieszyć się maksymalnymi korzyściami zdrowotnymi.