Przez wiele lat bakterie z reguły uważano za mikroorganizmy, których należy unikać. Okazuje się, że w naszym ciele żyją biliony bakterii. Pomagają w trawieniu pokarmów i odgrywają ważną rolę w zapewnieniu nam dobrej jakości życia.
Badania wykazują, że twoja flora jelitowa ma wpływ na prawdopodobieństwo zapadnięcia na takie choroby, jak cukrzyca, otyłość, depresja i rak jelita grubego.
W jelitach żyje od 300 do 500 różnych gatunków bakterii, które zawierają prawie 2 mln genów. W połączeniu z innymi drobnymi organizmami, takimi jak wirusy i grzyby, tworzą to, co znamy pod nazwą mikroflory, albo mikrobiomu.
Podobnie jak odcisk palca, mikroflora każdej osoby jest wyjątkowa: każdy z nas ma w sobie inną „mieszankę” mikroorganizmów. Po części zależy to od mikroflory matki (noworodek dostaje unikalną mikroflorę od matki w momencie poczęcia, przechodząc przez kanał rodny ), kolejna kolonizacja odbywa się za pomocą diety i czynników środowiskowych. Bakterie żyją w całym organizmie, ale te bytujące w jelitach mogą mieć największy wpływ na twoje samopoczucie. Kolonizują cały układ trawienny, choć większość z nich żyje w jelitach i okrężnicy. Mają one wpływ na wszystko, począwszy od metabolizmu, nastroju a kończywszy na układzie odpornościowym.
Badania wykazują, że flora bakteryjna u zdrowych ludzi różni się od flory bakteryjnej u ludzi chorych. Ludzie, którzy są chorzy, mogą mieć zbyt mało lub zbyt dużo pewnych gatunków bakterii (lub mogą co niektórych typów w ogóle nie mieć). Uważa się, że niektóre szczepy mogą chronić przed dolegliwościami, podczas gdy inne mogą zwiększać ryzyko zachorowania.
Naukowcy zaczęli dostrzegać powiązanie pomiędzy następującymi chorobami a bakteriami w jelitach:
Twoje bakterie jelitowe wpływają na metabolizm organizmu. Określają one takie rzeczy jak ilość kalorii, którą przyswajasz z żywności, oraz jakie rodzaje składników odżywczych z niej wchłoniesz. Zbyt dużo bakterii jelitowych sprzyja łączeniu się błonnika z kwasami tłuszczowymi. Może to spowodować złogi tłuszczu w wątrobie, często prowadzi to do dysfunkcji naszego organizmu „zespół metaboliczny” – stanu, który często prowadzi do cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.
Uważa się, że osoby z tymi schorzeniami mają mniejszą ilość pewnych, bakterii jelitowych, których obecność działa przeciwzapalnie. Dokładne powiązanie jest wciąż niejasne. Jednak sądzi się, że niektóre bakterie mogą przygotować w Twoim ciele „odpowiedni grunt” dla rozwoju tych chorób.
Badania wykazują, że osoby z rakiem jelita grubego mają inną mikroflorę bakteryjną – taką, która cechuje się wyższą liczebnością bakterii chorobotwórczych, w porównaniu do osób zdrowych.
Jelita mają mnóstwo zakończeń nerwowych, które komunikują się z mózgiem. Lekarz nazywa to połączenie „oś jelito-mózg.” Badania sugerują istnienie związku pomiędzy bakteriami jelitowymi a zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego, takimi jak lęk, depresja, oraz autyzm.
Uważa się, że osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą mieć większą ilość bakterii, których obecność sprzyja powstawaniu zapaleń, niż ludzie bez tego typu schorzenia.
Przygotowałem również da Ciebie film z wykorzystaniem tej prezentacji – Czy istnieje probiotyk na odchudzanie?
ILOŚCIOWE BADANIE MIKROFLORY KAŁU – MIKROFLORA SCAN
W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie liczebności niezbędnych dla zdrowia bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz obniżenie stymulujących odporność bakterii z rodzaju Enterococcus i niepatogennych bakterii z gatunku Escherichia coli. Jednocześnie zaobserwowano bardzo silny przerost chorobotwórczych bakterii proteolitycznych (gnilnych) i przerost śluzowych, laktozoujemnych bakterii z gatunku Escherichia coli. W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie całkowitej liczebności bakterii, co świadczy o całościowym pogorszeniu stosunków bakteryjnych w jelicie.
W konsekwencji zamiast korzystnych dla zdrowia procesów, przeważać zaczynają procesy niekorzystne, sprzyjające rozwojowi choroby. Bakterie potencjalnie szkodliwe prowadzą procesy gnilne w przewodzie pokarmowym, wytwarzają toksyny wpływające nawet na oddalone od jelita układy i narządy organizmy oraz produkują substancje działające kancerogennie (sprzyjają rozwojowi nowotworów). Dochodzi także do nadmiernego rozrostu grzybów drożdżopodobnych, co może prowadzić do kandydozy organizmu.
Badania naukowe potwierdziły wpływ dysbiozy jelitowej w powstawaniu bądź zaostrzeniu między innymi takich chorób jak:
Poniższe badanie pokazuje chorą osobę na dnę moczanową i silne osłabienie układu odpornościowego.
SanProbi Barrier (kapsułki)
Dawkowanie: 2 – 3 kapsułki dziennie przez 4 – 5 miesięcy (do wieczornego posiłku)
Laktoferyna
Dawkowanie: 1 – 2 saszetki na dobę przez okres 3- 4 miesięcy
Napoje/ koncentraty probiotyczne JoyDay
Dorośli i dzieci powyżej 3 roku życia
Napoje probiotyczne:
200 ml napoju dziennie przy posiłku przez 3 – 6 miesięcy lub
Koncentraty probiotyczne:
dorośli: od 10 do 15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.
dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.
Postaw na żywność bogatą w substancję odżywcze i błonnik: owoce, warzywa i produkty naturalnie fermentowane i kiszone. „Zachodnia” dieta jest bogata w tłuszcze trans i cukier, a uboga w błonnik, przez co może uśmiercić ogrom bakterii jelitowych, wskutek czego mikroflora jest zniszczona. Aktywność fizyczna również wspiera rozwój różnych bakterii jelitowych. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tym lepsze im bardziej różnorodną i złożoną mamy mikroflorę jelitową!
Eksperci twierdzą, że potrzebne są dalsze badania w celu określenia dokładnych szczepów bakterii, które prowadzą do pewnych dolegliwości. Może wkrótce będzie możliwe zażycie leku (czy suplementu) wykonanego z odpowiedniego szczepu bakterii jelitowych, który zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre choroby, a nawet będzie w stanie nas z nich wyleczyć.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Ten probiotyk to do kolacji od razu 2 tabsy?
Można tak stosować jak piszesz. Pamiętaj tylko aby nie popijać gorącą wodą i badania pokazują, że więcej probiotyku przetrwa i dotrze to światła jelita, jeżeli będzie jedzony w posiłku z przewagą kwasów tłuszczowych (zdrowych tłuszczów) np. szejk na bazie awokado, szpinak, olej lniany, maliny + woda
Witam
Od 3 miesięcy sprzywam soki warzywne i owocowe oczywiscie wyciskane. Po sokach owocowych mam smierdzace gazy.Czy to moze byc zwazane z nie trawieniem fruktozy?Czy pronlem z flora bakteryjna jazeli z flora to jakie szczepy probiotykow najlepiej by sie nadawały?
Z sokami jest ten problem, że trzeba zrobić tak zwaną adaptację, zaczynamy od najmniejszej ilości w pierwszym tygodniu np. 100ml w kolejnym tygodniu zwiększamy do 200ml. itd. Jeżeli są to same warzywa to na pewno nie jest związane z fruktozą bo fruktoza znajduje się z reguły w owocach. Proponuje spróbować stosować sanprobi super formuła
coś co nam szkodzi objawia się w pół godziny po jedzeniu śmierdzącymi gazami. Należy moim zdaniem zwrócić uwagę na jakość ekologiczną owoców.