Przez wiele lat bakterie z reguły uważano za mikroorganizmy, których należy unikać. Okazuje się, że w naszym ciele żyją biliony bakterii. Pomagają w trawieniu pokarmów i odgrywają ważną rolę w zapewnieniu nam dobrej jakości życia.
Badania wykazują, że twoja flora jelitowa ma wpływ na prawdopodobieństwo zapadnięcia na takie choroby, jak cukrzyca, otyłość, depresja i rak jelita grubego.
W jelitach żyje od 300 do 500 różnych gatunków bakterii, które zawierają prawie 2 mln genów. W połączeniu z innymi drobnymi organizmami, takimi jak wirusy i grzyby, tworzą to, co znamy pod nazwą mikroflory, albo mikrobiomu.
Podobnie jak odcisk palca, mikroflora każdej osoby jest wyjątkowa: każdy z nas ma w sobie inną „mieszankę” mikroorganizmów. Po części zależy to od mikroflory matki (noworodek dostaje unikalną mikroflorę od matki w momencie poczęcia, przechodząc przez kanał rodny ), kolejna kolonizacja odbywa się za pomocą diety i czynników środowiskowych. Bakterie żyją w całym organizmie, ale te bytujące w jelitach mogą mieć największy wpływ na twoje samopoczucie. Kolonizują cały układ trawienny, choć większość z nich żyje w jelitach i okrężnicy. Mają one wpływ na wszystko, począwszy od metabolizmu, nastroju a kończywszy na układzie odpornościowym.
Badania wykazują, że flora bakteryjna u zdrowych ludzi różni się od flory bakteryjnej u ludzi chorych. Ludzie, którzy są chorzy, mogą mieć zbyt mało lub zbyt dużo pewnych gatunków bakterii (lub mogą co niektórych typów w ogóle nie mieć). Uważa się, że niektóre szczepy mogą chronić przed dolegliwościami, podczas gdy inne mogą zwiększać ryzyko zachorowania.
Naukowcy zaczęli dostrzegać powiązanie pomiędzy następującymi chorobami a bakteriami w jelitach:
Twoje bakterie jelitowe wpływają na metabolizm organizmu. Określają one takie rzeczy jak ilość kalorii, którą przyswajasz z żywności, oraz jakie rodzaje składników odżywczych z niej wchłoniesz. Zbyt dużo bakterii jelitowych sprzyja łączeniu się błonnika z kwasami tłuszczowymi. Może to spowodować złogi tłuszczu w wątrobie, często prowadzi to do dysfunkcji naszego organizmu „zespół metaboliczny” – stanu, który często prowadzi do cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.
Uważa się, że osoby z tymi schorzeniami mają mniejszą ilość pewnych, bakterii jelitowych, których obecność działa przeciwzapalnie. Dokładne powiązanie jest wciąż niejasne. Jednak sądzi się, że niektóre bakterie mogą przygotować w Twoim ciele „odpowiedni grunt” dla rozwoju tych chorób.
Badania wykazują, że osoby z rakiem jelita grubego mają inną mikroflorę bakteryjną – taką, która cechuje się wyższą liczebnością bakterii chorobotwórczych, w porównaniu do osób zdrowych.
Jelita mają mnóstwo zakończeń nerwowych, które komunikują się z mózgiem. Lekarz nazywa to połączenie „oś jelito-mózg.” Badania sugerują istnienie związku pomiędzy bakteriami jelitowymi a zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego, takimi jak lęk, depresja, oraz autyzm.
Uważa się, że osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą mieć większą ilość bakterii, których obecność sprzyja powstawaniu zapaleń, niż ludzie bez tego typu schorzenia.
Przygotowałem również da Ciebie film z wykorzystaniem tej prezentacji – Czy istnieje probiotyk na odchudzanie?
ILOŚCIOWE BADANIE MIKROFLORY KAŁU – MIKROFLORA SCAN
W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie liczebności niezbędnych dla zdrowia bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz obniżenie stymulujących odporność bakterii z rodzaju Enterococcus i niepatogennych bakterii z gatunku Escherichia coli. Jednocześnie zaobserwowano bardzo silny przerost chorobotwórczych bakterii proteolitycznych (gnilnych) i przerost śluzowych, laktozoujemnych bakterii z gatunku Escherichia coli. W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie całkowitej liczebności bakterii, co świadczy o całościowym pogorszeniu stosunków bakteryjnych w jelicie.
W konsekwencji zamiast korzystnych dla zdrowia procesów, przeważać zaczynają procesy niekorzystne, sprzyjające rozwojowi choroby. Bakterie potencjalnie szkodliwe prowadzą procesy gnilne w przewodzie pokarmowym, wytwarzają toksyny wpływające nawet na oddalone od jelita układy i narządy organizmy oraz produkują substancje działające kancerogennie (sprzyjają rozwojowi nowotworów). Dochodzi także do nadmiernego rozrostu grzybów drożdżopodobnych, co może prowadzić do kandydozy organizmu.
Badania naukowe potwierdziły wpływ dysbiozy jelitowej w powstawaniu bądź zaostrzeniu między innymi takich chorób jak:
Poniższe badanie pokazuje chorą osobę na dnę moczanową i silne osłabienie układu odpornościowego.
SanProbi Barrier (kapsułki)
Dawkowanie: 2 – 3 kapsułki dziennie przez 4 – 5 miesięcy (do wieczornego posiłku)
Laktoferyna
Dawkowanie: 1 – 2 saszetki na dobę przez okres 3- 4 miesięcy
Napoje/ koncentraty probiotyczne JoyDay
Dorośli i dzieci powyżej 3 roku życia
Napoje probiotyczne:
200 ml napoju dziennie przy posiłku przez 3 – 6 miesięcy lub
Koncentraty probiotyczne:
dorośli: od 10 do 15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.
dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.
Postaw na żywność bogatą w substancję odżywcze i błonnik: owoce, warzywa i produkty naturalnie fermentowane i kiszone. „Zachodnia” dieta jest bogata w tłuszcze trans i cukier, a uboga w błonnik, przez co może uśmiercić ogrom bakterii jelitowych, wskutek czego mikroflora jest zniszczona. Aktywność fizyczna również wspiera rozwój różnych bakterii jelitowych. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tym lepsze im bardziej różnorodną i złożoną mamy mikroflorę jelitową!
Eksperci twierdzą, że potrzebne są dalsze badania w celu określenia dokładnych szczepów bakterii, które prowadzą do pewnych dolegliwości. Może wkrótce będzie możliwe zażycie leku (czy suplementu) wykonanego z odpowiedniego szczepu bakterii jelitowych, który zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre choroby, a nawet będzie w stanie nas z nich wyleczyć.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Ten probiotyk to do kolacji od razu 2 tabsy?
Można tak stosować jak piszesz. Pamiętaj tylko aby nie popijać gorącą wodą i badania pokazują, że więcej probiotyku przetrwa i dotrze to światła jelita, jeżeli będzie jedzony w posiłku z przewagą kwasów tłuszczowych (zdrowych tłuszczów) np. szejk na bazie awokado, szpinak, olej lniany, maliny + woda
Witam
Od 3 miesięcy sprzywam soki warzywne i owocowe oczywiscie wyciskane. Po sokach owocowych mam smierdzace gazy.Czy to moze byc zwazane z nie trawieniem fruktozy?Czy pronlem z flora bakteryjna jazeli z flora to jakie szczepy probiotykow najlepiej by sie nadawały?
Z sokami jest ten problem, że trzeba zrobić tak zwaną adaptację, zaczynamy od najmniejszej ilości w pierwszym tygodniu np. 100ml w kolejnym tygodniu zwiększamy do 200ml. itd. Jeżeli są to same warzywa to na pewno nie jest związane z fruktozą bo fruktoza znajduje się z reguły w owocach. Proponuje spróbować stosować sanprobi super formuła
coś co nam szkodzi objawia się w pół godziny po jedzeniu śmierdzącymi gazami. Należy moim zdaniem zwrócić uwagę na jakość ekologiczną owoców.