Najbardziej przebadana herbata świata – spala tłuszcz, zmniejsza ryzyko rak i wiele więcej

Użytkowników online: 209

Zielona herbata jest znana już od wieków, zwłaszcza na Wschodzie, gdzie jest ona używana jako lek. Ostatnio wiele badań przeprowadzonych na Zachodzie, odkryły niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z picia zielonej herbaty, która jest jednym z najzdrowszych napojów na naszej planecie.

Liście zielonej herbaty są zbierane z krzewu herbacianego o nazwie Camellia sinensis. Zielona herbata różni się od innych prawdziwych herbat tym, że liście są najmniej przetworzone, co skutkuje większą liczbą nienaruszonych przeciwutleniaczy. Zielona herbata jest wytwarzana w procesie parzenia, podczas gdy pozostałe prawdziwe herbatki są poddawane procesowi utleniania, która niszczy większość silnych przeciwutleniaczy.

Oto 8 głównych korzyści zdrowotnych wynikających z picia zielonej herbaty, potwierdzone badaniami naukowymi. (musimy pamiętać aby harata była z pewnego ekologicznego źródła, w innym przypadku może zadziałać negatywnie)

  1. Zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego

Przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie pomagają blokować wchłanianie sie „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Zielona herbata ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne-przeciwdziała odkładaniu się złogów na ścianach naczyń. Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, zapobiega chorobie wieńcowej i powstawaniu zakrzepów, które są przyczyną zawału serca, jak i udaru mózgu.

  1. Zwiększa metabolizm i spala tłuszcz

Katechiny zawarte w zielonej herbacie przyspieszają metabolizm, a polifenole hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasilają ich zużycie przez organizm. Ponadto zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu, korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy, nasila termogenezę i przyśpiesza utlenianie tłuszczów.

  1. Zmniejsza ryzyko raka

Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie odgrywają główną rolę w zmniejszaniu ryzyka wystąpieniu nowotworów. Wykazują one działanie ochronne poprzez neutralizację wolnych rodników w organizmie.

Udało się ustalić nie tylko aktywność polifenoli, m.in.EGCG w kwestii ochrony przed nowotworami, ale również wpływ tych substancji na spowolnienie, zahamowanie wzrostu guza, a nawet na zmniejszenie jego rozmiarów, gdyż substancje te powodują śmierć komórek w różnych typach nowotworów.

  1. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Zielona herbata zawiera kofeinę, która pobudza pracę mózgu. Blokując adenozyny, kofeina zwiększa stężenie dopaminy i noradrenaliny, co prowadzi do poprawy funkcji mózgu. Kofeina przyczynia się do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, poprawy nastroju, czujności, czasu reakcji i pamięci.

Inny związek, zawarty w zielonej herbacie- EGCG (Galusan epigallokatechiny), poprawia uczenie się i pamięć. Wspomaga również tworzenie nerwowych komórek progenitorowych, których cechą jest multipotencja, czyli możliwość różnicowania się w różne typy komórek tkanki nerwowej, w tym neurony.

  1. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________
Zielona herbata nie tylko pomaga poprawić funkcjonowanie naszego mózgu w krótkim okresie, ale wykazuje także działanie ochronne przed chorobami zwyrodnieniowymi jak Alzheimer czy Parkinson.

Badania pokazują, że potężne katechiny chronią nasze komórki mózgowe przed śmiercią, a mogą nawet przywrócić szkody wyrządzone tym komórkom.

  1. Zapobiega cukrzycy typu II

Zielona herbata jest stosowana w medycynie ludowej od wieków w celu kontroli poziomu cukru we krwi. Najnowsze badania pokazują, że EGCG poprawiają nietolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę. Zielona herbata może zapobiec skokom cukru we krwi poprzez lepsze wykorzystanie insuliny.

  1. Właściwości antywirusowe i antybakteryjne

Katechiny zawarte w zielonej herbacie mogą hamować wzrost lub nawet zabijać bakterie i wirusy. Zwłaszcza zęby mogą czerpać korzyści z tego. Zielona herbata hamuje wzrost bakterii w jamie ustnej i pomaga w procesie zabijania tych bakterii, które powodują tworzenie się kamienia nazębnego, próchnicy i nieprzyjemnego zapachu.

  1. Pielęgnuje skórę i opóźnia proces starzenia

Dość często zielona herbata pojawia się jako składnik w wielu organicznych kosmetykach, a to dlatego, że dostarcza licznych antyoksydantów niwelujących niszczące działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za fotostarzenie się skóry.

Ze względu na wysoki poziom OPC (oligomeryczne proantocyjanidyny), kolejny bardzo silny przeciwutleniacz, zielona herbata opóźnia przedwczesny proces starzenia. To chroni nas przed uszkodzeniem słonecznym, rakiem skóry, zmarszczkami mimicznymi.

Mimo, że zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa lub inne prawdziwe herbaty, nie powinno się jej pić więcej niż 3 filiżanki dziennie. Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).

Badania :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x/abstract

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224499000448

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jphs/105/2/105_2_211/_article

http://ajpregu.physiology.org/content/292/1/R77

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176615

http://europepmc.org/abstract/MED/8617188

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15237954

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383502003798

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383502003798

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • W tekście jest takie zdanie: "musimy pamiętać aby herbata była z pewnego ekologicznego źródła, w innym przypadku może zadziałać negatywnie". Jak rozpoznać taka ekologiczna herbatę, przecież pewnie niektóre które nie mają nazwy "ekologiczna" spełniają ten warunek, pewnie i są takie które nazywają się tak a do właściwości odpowiednich im daleko. Jest jakieś oznaczenie, certyfikat, jakąś marka która polecasz? Ja lubię big-active - może być?

Recent Posts

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

1 tydzień ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

1 tydzień ago

Jak jedzenie warzyw zmienia Twoje ciało i umysł?

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…

1 tydzień ago

Czy pijesz wystarczająco wody? Objawy odwodnienia, których nie możesz ignorować

Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…

1 tydzień ago

6 powodów, by powiedzieć „nie” cukrowi – korzyści dla zdrowia i samopoczucia

Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…

1 tydzień ago

Nie uwierzysz, jak jelita wpływają na Twoje życie – 10 sygnałów ostrzegawczych

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…

1 tydzień ago