Dziś ciekawostka kulinarna z Kujaw i pomorza. Nazwa dość kontrowersyjna tak samo jak informacje o jej niesamowitych właściwościach. Mianowicie chodzi o ” Fiuta ” jest to tradycyjny sok z buraków, który trafił na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów: jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe.
Burak zawiera bardzo dużo kwasu foliowego. Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia.
Buraki to niesamowite warzywa o zaskakujących właściwościach. Nie zależnie od tego czy są gotowane czy surowe zachowują swoje odżywcze i lecznicze zdolności.
Już od bardzo dawna burak wykorzystywany był w leczeniu różnych chorób. Hipokrates uważał go za roślinę leczniczą.
Jego właściwości wykorzystywane były przy chorobach krwi, takich jak niedokrwistość czy niedobór żelaza. Warzywo to ma bardzo duże stężenie tego pierwiastka, jest drugi zaraz po czosnku. Burak doskonale oczyszcza również krew z toksyn a także pobudza krążenie.
Jeśli chodzi o zawartość jodu, burak posiada go równie dużo, dlatego może być wykorzystywany w dieto terapii tarczycy – nie jest warzywem krzyżowym i posiankowantym. Poza tym oferuję szeroką gamę składników odżywczych, które zwiększają metabolizm. Dostarczają również organizmowi silne przeciwutleniacze, które są bardzo powszechne w tym warzywie.
Dodaj więcej buraki do swojej diety
– Buraki są bogate w polifenole i betalaine. Zapobiegają one wolnym rodnikom oraz stresowi oksydacyjnemu – potęguje ukrwienie i dostarczanie wartości odżywczych do naszych tkanek.
– Pigmenty Betalin pomagają oczyścić organizm z toksyn
– Betacyjaniny hamują wzrost komórek rakowych.
– To warzywo zawiera witaminy z grupy B i PP, które wzmacnia ściany naczyń włosowatych.
– Posiada w swoim składzie wiele minerałów. Potas i kwas foliowy, które chronią serce, magnez wzmacniający kości, żelazo i fosfor stymulujących energię, miedz i jod, które uczestniczą w biosyntezie hormonów tarczycy.
– Kobalt znajdujący się w czerwonych burakach wspiera powstawanie witaminy B12. Witamina ta syntetyzuje przez mikroflorę jelit. Tworzenie erytrocytów jest praktycznie niemożliwe bez witaminy B12 i kwasu foliowego.
– Jedz więcej buraki, aby odmłodzić swoje ciało. Buraki są bogate w kwas foliowy, które wspomagają tworzenie się nowych komórek.
6 najlepszych alternatyw mleka krowiego.
– Błonnik pokarmowy pobudza trawienie, i zwiększa metabolizm, co korzystnie wpływa na sylwetkę.
– Buraki są bogate w azotany. Jest to bardzo pomocne, jeśli chodzi o zapobieganie demencji starczej. Według naukowców, azotyny otwierają naczynia krwionośne, aby zapewnić prawidłowy przepływ krwi. To sprawia, że nasza krew jest znacznie lepiej dotleniona.
– Warzywo to zawiera więcej pektyn niż marchewka. Dzięki temu eliminują ciężkie radioaktywne metale z ciała. Zapobiega również rozprzestrzenianiu się niebezpiecznych bakterii jelitowych.
Buraki oferują szeroką gamę właściwości leczniczych. Zmniejszają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń włosowatych, poprawiają funkcjonowanie mózgu i stymulują metabolizm tłuszczów.
Spożywanie czerwonych buraków w postaci surówki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomocne są także przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.
Osoby, które jedzą dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym powinny koniecznie spożywać buraki pod różną postacią, aby doprowadzić w organizmie do równowagi, kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
View Comments
Hej, czy powyższy opis dotyczy buraków gotowanych czy surowych?
Autor pomylił pojęcia.
W gwarze pomorskiej „fiut” to gesty, słodki sok będący półproduktem w procesie produkcji cukru z buraków cukrowych.
Nie jest to napewno sok z surowych buraków ćwikłowych.
Fiut to syrop z buraków CYKROWYCH. Zawiera śladowe ilości mikroelementów z melasy, ale głównie to cukier. Sacharoza. SYROP. Sokirmy z buraków CUKROWYCH to to bylo na początku, zanim odparowano z tego 90%. To co zostaje to w 95% zwykły cukier, tylko nierafinowany.
Fiut to syrop z buraka ćwikłowego, a nie sok z buraka ćwikłowego xD