Categories: Warzywa

BROKUŁ – LIŚĆ I ŁODYGA SĄ ZDROWSZE NIŻ KWIAT TEGO WARZYWA.

Wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że brokuł to zdrowe i pożywne warzywo. Korzyści zdrowotne tej rośliny są liczne, ale czy naprawdę wiemy, które części są jadalne, jakie korzyści posiadają, i jak przygotować je prawidłowo?

Większość z nas używa tylko kwiatu brokuły, ponieważ zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu oraz witaminy A, C i E.

Ale co z liśćmi i łodygą? Czy są one jadalne czy nie?

Otóż okazuję się, iż te części brokuły są jak najbardziej jadalne i posiadają dużo większe dawki witamin i składników odżywczych niż same kwiaty.

Możecie nie wierzyć, ale 30 gramów liści brokułów, które prawdopodobnie większość z nas wyrzuca do kosza zawiera 90% dziennej dawki witaminy K. Witamina ta jest bardzo ważne dla układu odpornościowego oraz wzroku. Tyle samo gramów zaspokaja również 43% wymaganej dziennej dawki witaminy C, która z kolei jest niesamowita w profilaktyce nowotworowej.Liście mogą być gotowane razem z kwiatem brokuły.

Jeśli chodzi o łodygę to ta część brokuły zawiera o wiele więcej błonnika niż kwiat. Co naturalnie wpływa na lepsze trawienie naszego organizmu oraz obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyka miażdżycy. Łodyga ma słodki smak, potrzebuję więcej czasu na gotowanie.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • no właśnie, czy np K2, nie umiera przy gotowaniu? Może jednak warto łyknąć sobie kapsułkę? K2-vitum forte na przykład? K2MK7 w oleju lnianym

    • Nie warto zamieniać żywności na suplementy. Brokuły najlepiej jeść na surowo, np. w pesto, w sałatce. Wytwarza się wtedy antyrakowy sulforafan, warto poczytać. A łodyga jest pyszna do chrupania, jak marchewka. Tylko trzeba pozbawić ją twardej skórki.

      • Właśnie. Ma Pani rację. Kto to widział, by jak sugeruje autor artykułu, gotować głąba, czyli tę rzeczoną łodygę?! Przecież cała wartość, a jest ogromna, jest w gotowaniu zabijana!

Recent Posts

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

4 godziny ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

6 godzin ago

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

9 godzin ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

10 godzin ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

5 dni ago