Categories: Produkty fermentowane

Eliksir z kiszonej kapusty. Potęga kultur bakterii.

Użytkowników online: 52

Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują złe bakterię, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo, będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.

Sok jak uzyskujemy z kapusty jest znakomitym eliksirem, który wykorzystany

był już w starożytności do leczenia wszystkich schorzeń przewodu pokarmowego na kłopoty ze stawami czy bezsenność. 

 

Sok z kiszonej kapusty zawiera takie witaminy i pierwiastki jak:

Witamina C, E, B12, B6, P, beta-karoten

– Magnez, potas, żelazo, cynk, siarka

Właściwości soku:

1.Zapobiega ryzyku powstania raka.

Dzięki wysokiemu stężeniu glukozynolanów w szczególności sinigryny, sok z kapusty posiada bardzo duże zdolności przeciwzapalne. To wszystko wpływa na zmniejszenie ryzyka nowotworami. Ogólnie rzecz biorąc związki te stymulują układ odpornościowy, hamują wzrost komórek nowotworowych.

2.Leczy wrzody i pomaga utrzymać w zdrowiu przewód pokarmowy.

Sok z kapusty znany jest również w środowisku medycznym, zalec się go w trakcie problemów z jelitami, pomaga również, jeśli ktoś boryka się z wrzodami żołądka. Regularne picie soku z kapusty nie dopuszcza do namnożenia się Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za wiele chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, wspomnianych już wrzodów żołądka a nawet raka żołądka.

3.Blokuję zły cholesterol.

Sok z kapusty pobudza soki trawienne do lepszego trawienia tłuszczy, co za tym idzie obniża poziom złego cholesterolu.

4.Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zwalcza wiele innych dolegliwości.

Oprócz już wymienionych korzyści zdrowotnych sok z kapusty wykazuję działania przeciwzapalne, które w rezultacie pomagają m.in. w:

– zwalczaniu bólu stawów

– w walce z otyłością

– chorobach serca

– bólach migrenowych

– problemach z tarczycą

Sok z kiszonej kapusty ma również inne właściwości takie jak:

Oczyszczanie organizmu.

Zaleca się przez dwa tygodnie picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie.

Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji.

Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny.

 – Jest cennym źródłem błonnika.

Dzięki czemu po spożyciu daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Przyspiesz również metabolizm i reguluję przemianę materii.

Zwiększa libido.

Według autora książki Gilliana McKeitha „Jestem, czym jem” sok z kiszonej kapusty wymieniany jest, jako naturalny specyfik zwiększający popęd seksualny oraz ma pozytywny wpływ na płodność.

*Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu na stres.

*Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

*Działa odmładzająco,  ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz stymuluje wzrost komórek.

*Sok z kapusty kiszonej zalecany jest przy leczeniu anemii.

*Obniża poziom cholesterolu.

*Zawiera także siarkę, która wpływa bardzo korzystnie na nasze paznokcie i włosy.

*Niweluje skutki działania alkoholu

 

View Comments

  • jaki jest prawidłowy przepis, bo do beczki jest inny i do sloika inny, jak długo można trzymać w słoiku

  • Dwie rzeczy,mowa tu o soku,a czy nie wystarczy,że jem tę kspustę? Nienawidzę kwasnego ale jakoś daję radę, ale dok to hardcore. Druga rzecz - Gillian to kobieta. Miała kiedyś program w tv.

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago