Antocyjany to grupa przeciwutleniaczy bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a także dla zapobiegania licznym chorobom cywilizacyjnym. Dlatego nie możesz ich pomijać w swojej diecie! Gdzie występują, jakie są korzyści ich spożywania i czy można je zażywać w postaci suplementów? Czy są przeciwwskazania do spożywania antocyjanów?
Antocyjany to grupa przeciwutleniaczy, należących do rodziny flawonoidów, które z kolei są częścią wielkiej grupy antyoksydantów zwanych polifenolami. Znajdują się w szczególnych produktach – tych, które charakteryzuje kolor czerwony, różowy, fioletowy i granatowy.
Tak naprawdę jednak antocyjany występują nie tylko jako naturalne barwniki, ale również jako kolorowe dodatki do żywności – na przykład E163 to barwnik zwany cyjanidyną, pozyskiwany ze skórek ciemnego winogrona, wykorzystywany do barwienia różnych produktów spożywczych.
Aby wiedzieć, w jaki sposób odżywiać się zdrowo, dostarczając sobie mnóstwa antocyjanów z naturalnych źródeł, koniecznie trzeba poznać wszystkie owoce, w których znajdują się te cenne przeciwutleniacze. Oto one, uszeregowane od tych z najwyższą zawartością antocyjanów:
Wszystkie z wymienionych owoców to nasze rodzime, chętnie rosnące w Polsce gatunki. Zdecydowanie warto je mieć w swoim sadzie i jeść w dużych ilościach w lecie i jesienią, ale również mrozić czy przetwarzać na soki i syropy. Po to, aby również zimą móc czerpać z nieprzebranych właściwości tych smakowitych owoców!
Oczywiście! Są przecież nie tylko fioletowe warzywa, ale również odmiany roślin strączkowych w tych kolorach. Na przykład:
Mają one bardzo dobroczynny wpływ na ochronę serca i układu krążenia. Wynika to głównie z ich właściwości przeciwzapalnych oraz redukujących poziom cholesterolu. Regularnie spożywanie produktów bogatych w antocyjany może zmniejszyć ryzyko zachorowania nie tylko na choroby serca, ale również cukrzycę typu 2 oraz niektóre typy nowotworów.
Antocyjany mają również doskonały wpływ na pracę mózgu. Przyspieszają procesy uczenia się i zapamiętywania u dzieci, ale również wzmacniają pamięć u osób starszych. Jest również bardzo możliwe, że antocyjany mogą wspomagać odchudzanie – jedno z badań wykazało prawdopodobny korzystny skutek na zmniejszenie się obwodu talii u kobiet, które spożywały dużo produktów bogatych w ten antyutleniacz, w porównaniu do diety kobiet, które jadły ich niewiele lub wcale.
Jako silne przeciwutleniacze, antocyjany mają także właściwości antystarzeniowe – między inny mi dzięki pobudzaniu skóry do produkcji kolagenu.
Antocyjany, zawarte w ciemnofioletowym barwniku w roślinach nie zostały stworzone po to, aby wzmacniać zdrowie człowieka, lecz aby chronić roślinę. Mają one przede wszystkim bardzo korzystny wpływ na promieniowanie UV, zapobiegając uszkodzeniom roślin z tytułu nadmiernego nasłonecznienia. Mają również właściwości antybakteryjne, co można wykorzystać w prewencji wielu chorób infekcyjnych u człowieka.
Buraki mają w sobie dwa intensywnie czerwono-fioletowe barwniki: antocyjany i betaninę. Zachowują się one różnie – Po ugotowaniu barszczu często zyskują kolor ciemnoróżowy, ale mogą być również czerwone. Podobnie borówki – ich skórka jest granatowa, sok czerwonoróżowy, a mogą barwić na fioletowo. Od czego to zależy? Od pH środowiska, w jakim się znajdą te produkty.
Antocyjany w kwaśnym środowisku poniżej < 3 mają intensywnie czerwony kolor. W obojętnym pH=7 są fioletowe, a w środowisku zasadowym, czyli przy pH < 11 mogą stać się niebieskie.
Podczas dojrzewania chlorofil zawarty w zielonych owocach rozpada się i ustępuje miejsca antocyjanom, czyli fioletowym barwnikom. Stają się one intensywniejsze wraz ze stopniem dojrzałości owoców czy warzyw. Najwięcej antocyjanów znajduje się w skórce – dlatego warto jeść jak najwięcej jagód i owoców je zawierających właśnie w całości!
Antocyjany są grupą przeciwutleniaczy, które są naprawdę świetnie rozpowszechnione w przyrodzie, i to pod postacią owoców, które uwielbiamy i chętnie się nimi zajadamy. Dlatego też niedobory tego składnika w organizmie występują dość rzadko. Istnieją w sprzedaży różne ciekawe suplementy w postaci kapsułek z ekstraktem z borówki, czy ciemnych winogron, albo owoców morwy. Czy warto spożywać suplementy z antocyjanami? Mogą one być korzystnym rozwiązaniem w przypadku osób, które z różnych względów – na przykład alergicznych – nie mogą jeść niektórych owoców czy warzyw z antocyjanami.
Zasadniczo nie ma przeciwwskazań, by codziennie jeść antocyjany, nawet w dużych ilościach. Również ich przedawkowanie nie jest możliwe, dlatego swobodnie można sięgać także po suplementy diety z tymi przeciwutleniaczami, jeśli tylko uznamy to za stosowne.
Po żywność z antocyjanami nie powinny sięgać jedynie osoby, które w chwili obecnej stosują chemioterapię. Jest to agresywna terapia polegająca na wytwarzaniu wolnych rodników tlenowych, których zadaniem jest niszczenie komórek rakowych. Przed lub po chemioterapii stosowanie produktów z wysoką zawartością antocyjanów może mieć korzystny skutek, ponieważ mogą one przyczynić się do spowalniania wzrostu komórek nowotworowych lub ich niszczenia. Jednak w trakcie chemioterapii – przeciwutleniacze mogą działać przeciwstawnie do tej terapii, niwecząc jej skutki.
Podsumowując, antocyjany znajdujące się w fioletowych i intensywnie czerwonych owocach, a także niektórych fioletowych warzywach oraz strączkach mogą mieć bardzo dobry wpływ na organizm. Zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych, działają odmładzająco i antynowotworowo. Jeśli z jakichś powodów nie możesz spożywać ich w naturze – sięgnij po antyoksydanty w postaci suplementów diety. Dzięki temu każdego dnia zapewnisz sobie zastrzyk tych cennych składników pomagających Ci zadbać o zdrowie i urodę!
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28970777/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997428/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022568/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310837/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31261786/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32825684/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32244338/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7078384/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305201
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788027/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278778/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27530472/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31085979/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7435624/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31287738/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33872094/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27462923/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29122484/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555344/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26482148/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29241576/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5111351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399873/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227852/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31211361/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30277799/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8234025/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27730693/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690090/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28799782/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30415542/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28100511/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160559/
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…