Sery to jeden z tych produktów spożywczych, które raczej powinno się eliminować na dietach redukcyjnych oraz kardioprotekcyjnych, a z których jednocześnie szalenie trudno zrezygnować.
Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu są doskonałymi nośnikami smaku, co bardzo sobie cenią smakosze pizzy, burgerów czy zapiekanek. Z kolei możliwości wykorzystania ich w kuchni są nieograniczone, więc wiele osób przyznaje, że spożywają sery w różnej postaci nawet codziennie.
Ale ser serowi nierówny – dlatego warto przekonać się, które gatunki rzeczywiście lepiej jadać tylko okazjonalnie, a które warto włączyć do diety!
Sery produkuje się z tłustego mleka, działając na nie bakteriami kwasu mlekowego. Wytrącające się w czasie produkcji tłuszcze to głównie kwasy tłuszczowe nasycone, w tym również cholesterol. Stąd też niewskazane jest włączanie do diety osób chorujących na miażdżycę lub otyłych serów, szczególnie tych śmietankowych i pełnotłustych o zawartości tłuszczów 45-55%.
Trzeba jednak pamiętać również o tym, że sery to bardzo bogate źródło doskonale przyswajalnego białka, a także wapnia i fosforu – składników niezbędnych zwłaszcza w okresie wzrostu, a także do utrzymania prawidłowej masy kostnej u osób starszych zagrożonych osteoporozą.
Sery zawierają też sporo witaminy D, A oraz witamin z grupy B, a także cynku, CLA i selenu. Są zatem ważnym składnikiem diety, gdy pragniesz dbać o zdrowe kości, mięśni i układ nerwowy – czyli o ogólne dobre samopoczucie i sprawność!
Na szczęście w zależności od sposobu wytwarzania oraz surowca, z którego powstaje ser, można osiągnąć różne rodzaje tego smakołyku i cieszyć się jego bogatym smakiem i właściwościami odżywczymi bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia.
Pomimo tego, że sery są dobrym źródłem wyżej wspomnianych witamin i minerałów, to należy pamiętać, że nie jedynym. Różnorodna dieta uboższa w ser żółty z pewnością nie spowoduje u Ciebie niedoborów tych składników, a za to pomoże uzyskać wiele korzyści zdrowotnych, od szczuplejszej sylwetki po niższe ryzyko zawału serca włącznie.
Ograniczenie sera żółtego w diecie u osób walczących z nadwagą może się okazać kluczowe dla procesu odchudzania. Ser jako substancja lekko uzależniająca może powodować spożywanie nadmiernych ilości jedzenia, a bardzo często osoby z nadwagą spożywają żółte, kaloryczne sery nawet kilka razy dziennie!
W ofercie wielu sklepów znajdują się nie tylko klasyczne tłuste sery dojrzewające o wysokiej zawartości tłuszczu, ale również te w wersji light, odtłuszczone. Produkowane są one z mleka o niższej zawartości tłuszczu.
Ciekawą propozycją, szczególnie dla wegan, są specjalne sery wegańskie, których bazą jest na przykład olej kokosowy lub soja. Tofu staje się coraz popularniejszym zamiennikiem klasycznego żółtego sera na pizzy czy w zapiekance!
Kaloryczność serów jest bezpośrednio powiązana z zawartością tłuszczów. Stąd też sery o najmniejszej kaloryczności są też jednocześnie najbardziej korzystne dla osób dbających o zdrowie swojego serca.
Najmniej kaloryczne są sery twarogowe podpuszczkowe niedojrzewające – wśród nich najlepszym wyborem konsumenckim jest serek wiejski, szczególnie ten odtłuszczony, ale również chudy twaróg lub serek homogenizowany o kaloryczności na poziomie 100-150 kcal na 100 g.
Tradycyjny ser żółty, na przykład szwajcarski, gouda czy edamski maja już kaloryczność na poziomie 350 kcal na 100 g, czyli wysoką. Mozzarella czy feta to sery ze „średniej półki kalorycznej” oscylujące wokół 260-280 kcal na 100 g. Najbardziej kaloryczne są sery pleśniowe, na przykład gorgonzola o zawartości kalorii do 400 kcal/100 g, a także sery dojrzewające twarde takie jak cheddar czy parmezan – powyżej 400 kcal/100 g.
Jak widać, nawet niewielka ilość ulubionego żółtego sera w potrawie może znacząco zwiększyć spożycie kalorii danego dnia. Warto więc starać się stosować różne tricki zmniejszające spożycie sera w diecie bez całkowitej rezygnacji z jego charakterystycznego smaku.
Choć ser wielu osobom kojarzy się nieodłącznie ze smakowitym jedzeniem wartym grzechu, to wiele osób spożywa go zdecydowanie zbyt dużo i zbyt często. Ograniczając jego spożycie lub stosując mniej kaloryczne zamienniki możesz w krótkim czasie zaobserwować, jak zmienia się na lepsze Twoja sylwetka, Twoje zdrowie, a nawet Twoje podejście do jedzenia wysokokalorycznych potraw!
Referencje
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…