Jabłka, surowe, złote, ze skórką
57 kcal / 100g IG-32
| Białko | 0.28 g |
| Tłuszcz | 0.15 g |
| Węglowodany | 13.6 g |
| Błonnik | 2.4 g |
| Woda | 85.81 ml |
To stare angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” to prawda stara może nie jak świat, ale znana nam dość długo. Jak długo? Czy rzeczywiście można przenieść tę starą mądrość na współczesne realia?
W 1866 roku magazyn Notes and Querries opublikował artykuł, w którym zachęcał, aby jeść jedno jabłko dziennie przed snem, aby nie dawać lekarzom zarobić na chleb. Na przysłowie przekuto to dopiero w 1913 roku, ale po dziś dziennie wiele osób chętnie je powtarza.
To jeden z najpopularniejszych, najłatwiej dostępnych owoców. W sezonie zimowym możemy kupić w Polsce wiele pysznych, soczystych odmian jabłek. Każdy lubi nieco inne – jedni preferują te o lekko kwaskowatym, winnym smaku i twardym, chrupiącym miąższu. Inni wolą, gdy jabłka są mięciutkie, soczyste i bardzo słodkie. Lubimy jeść je na surowo, ale też dodawać do surówek, koktajli, szarlotki, czy pić z nich soki. A pieczona kaczka? Oczywiście, że tylko z jabłkami!
Tarte jabłko to jedna z pierwszych potraw włączanych do diety niemowląt, z uwagi na stosunkowo rzadką zdolność jabłek do wywoływania alergii. To również jeden z owoców pełnych błonnika, ale polecanych w formie pieczonej osobom na diecie lekkostrawnej.
Jabłko zjedzone na około pół godziny przed właściwym posiłkiem może poprawić apetyt, a przy tym zaspokoić głód. Jest idealne, jeśli nie możesz doczekać się obiadu, a czujesz głód.
To bardzo dobre źródło błonnika rozpuszczalnego, witaminy C, a także przeciwutleniaczy: kwercetyny, kwasu kawowego i epikatechiny. W jabłkach jest również sporo witaminy K, miedzi i potasu.
Najlepiej chrupać je oczywiście na surowo – wtedy mają najniższy indeks glikemiczny i nie tracą swoich cennych składników, zawartych głównie w skórce i tuz pod nią!
Niestety nie ma badań dowodzących, że osoby jedzące jedno jabłko dziennie nie chodzą do lekarzy. Jak większość powiedzonek – to o jabłkach również jest mocno na wyrost, ale nie oznacza to, że jest bez sensu.
Jabłka to bardzo smaczne, łatwo dostępne, tanie owoce, które są bardzo wygodne jako przekąska w szkole, pracy, na imprezie czy na pikniku. Jeśli będziesz je mieć zawsze pod ręką, jest spora szansa, że chętniej po nie sięgniesz. Dlatego dobrym pomysłem jest ustawienie w kuchni dużej miski czy patery na owoce, tak aby zawsze były w zasięgu wzroku domowników.
Jeśli preferujesz niezdrowy tryb życia – palisz papierosy, pijesz alkohol, imprezujesz, jesz fast foody i słodycze, wówczas jedno jabłko dziennie nie będzie miało mocy przeciwstawienia się tylu szkodliwym czynnikom, które mogą wywołać u Ciebie rozmaite choroby. Jednak na pewno dostarczy Ci niezbędnych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz błonnika, które wspomogą Twoją walkę z niestrawnością, problemami jelitowymi, odchudzaniem czy starzeniem się organizmu. Ważne jednak, aby jabłko nie działało samo, a tylko w towarzystwie zdrowej, zbilansowanej diety i aktywności fizycznej!
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…