Categories: OdżywianieWarzywa

Niesamowite korzyści pietruszki dla skóry, nerek i zdrowia mózgu. Najważniejsze fakty!

Pietruszka – jak ją jeść i dlaczego warto?

Słodki, korzenny smak pietruszki sprawia, że bardzo chętnie dodajemy ją do rosołu. Jest podstawą aromatycznego wywaru, idealnego do wszelkich zup. Jednak ten smak warto docenić także w innych potrawach. Jak wykorzystywać pietruszkę, i jakie ma ona właściwości zdrowotne?

Co ma w sobie pietruszka?

Pietruszka to warzywo korzeniowe powszechnie uprawiane w Polsce, również w przydomowych ogródkach. Jest to warzywo z rodziny selerowatych, którego korzeń, jak i liście wykorzystuje się powszechnie w kulinariach z uwagi na wysoką zawartość dobroczynnych związków oraz niezwykłych olejków eterycznych. Skład olejków jest niemal taki sam w liściach, czyli natce pietruszki, jak i w jej korzeniu. 

Co zawiera pietruszka korzeniowa?

Przyprawy, natka pietruszki, suszone
292 kcal / 100g

Białko 26 g
Tłuszcz 5.48 g
Węglowodany 50.64 g
Błonnik 26.7 g
Woda 5.89 ml

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Pietruszkę można spożywać nie tylko w celach typowo kulinarnych dla polepszenia walorów organoleptycznych potraw, ale również w celach wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ma wiele ciekawych właściwości:

  • Poprawia pracę nerek poprzez zwiększanie przesączu kłębkowego, co przyczynia się do zwiększonego wydalania moczu. Działanie moczopędne może być bardzo korzystne w leczeniu i zapobieganiu infekcjom nerek i dróg moczowych;
  • Działa antyseptycznie;
  • Ma właściwości wiatropędne – zmniejsza napięcie mięśni gładkich oraz dróg moczowych;
  • Sprzyja poprawie trawienia – w niewielkim stopniu pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a także zawiera sporo błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit;
  • Mirystycyna zawarta w pietruszce ma lekko psychogenne działanie. Może powodować stan euforii, a nawet halucynacje. Oczywiście nie doznamy uczucia haju spożywając pietruszkę do obiadu, gdyż mirystycyny w korzeniu jest stosunkowo niewiele – jest to jednak pewna kulinarna ciekawostka;

W jaki sposób serwować pietruszkę?

Pietruszka ma bardzo specyficzny aromat i słodki smak, dlatego może w ciekawy sposób wzbogacić wartość smakową potrawy.

Oprócz tego, że można ją wrzucać do rosołu, jest również wartościowym i smacznym składnikiem zupy-kremu z białych warzyw, który coraz bardziej zyskuje na popularności również w Polsce.

Pokrojona w plasterki może być dodatkiem do zapiekanek warzywnych, sprawdzi się także jako alternatywna wersja frytek.

Pietruszkę spożywa się jedynie po obróbce termicznej, dlatego jest najlepszym składnikiem zup, sosów i wszelkich potraw warzywnych, w których jej słodki smak jest bardzo pożądany. 

Przekonaj się do tej „białej marchewki”, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo tania, łatwo dostępna, a nawet łatwa do wyhodowania w przydomowym ogródku. Może przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, ale przede wszystkim zapewni Ci bogactwo kulinarnych doznań!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

3 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

3 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

3 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

3 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

5 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago