Przyprawy, natka pietruszki, suszone
292 kcal / 100g
Białko | 26 g |
Tłuszcz | 5.48 g |
Węglowodany | 50.64 g |
Błonnik | 26.7 g |
Woda | 5.89 ml |
Słodki, korzenny smak pietruszki sprawia, że bardzo chętnie dodajemy ją do rosołu. Jest podstawą aromatycznego wywaru, idealnego do wszelkich zup. Jednak ten smak warto docenić także w innych potrawach. Jak wykorzystywać pietruszkę, i jakie ma ona właściwości zdrowotne?
Pietruszka to warzywo korzeniowe powszechnie uprawiane w Polsce, również w przydomowych ogródkach. Jest to warzywo z rodziny selerowatych, którego korzeń, jak i liście wykorzystuje się powszechnie w kulinariach z uwagi na wysoką zawartość dobroczynnych związków oraz niezwykłych olejków eterycznych. Skład olejków jest niemal taki sam w liściach, czyli natce pietruszki, jak i w jej korzeniu.
Pietruszkę można spożywać nie tylko w celach typowo kulinarnych dla polepszenia walorów organoleptycznych potraw, ale również w celach wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ma wiele ciekawych właściwości:
Pietruszka ma bardzo specyficzny aromat i słodki smak, dlatego może w ciekawy sposób wzbogacić wartość smakową potrawy.
Oprócz tego, że można ją wrzucać do rosołu, jest również wartościowym i smacznym składnikiem zupy-kremu z białych warzyw, który coraz bardziej zyskuje na popularności również w Polsce.
Pokrojona w plasterki może być dodatkiem do zapiekanek warzywnych, sprawdzi się także jako alternatywna wersja frytek.
Pietruszkę spożywa się jedynie po obróbce termicznej, dlatego jest najlepszym składnikiem zup, sosów i wszelkich potraw warzywnych, w których jej słodki smak jest bardzo pożądany.
Przekonaj się do tej „białej marchewki”, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo tania, łatwo dostępna, a nawet łatwa do wyhodowania w przydomowym ogródku. Może przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, ale przede wszystkim zapewni Ci bogactwo kulinarnych doznań!
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…