Categories: OdżywianieWarzywa

Niesamowite korzyści pietruszki dla skóry, nerek i zdrowia mózgu. Najważniejsze fakty!

Użytkowników online: 75

Pietruszka – jak ją jeść i dlaczego warto?

Słodki, korzenny smak pietruszki sprawia, że bardzo chętnie dodajemy ją do rosołu. Jest podstawą aromatycznego wywaru, idealnego do wszelkich zup. Jednak ten smak warto docenić także w innych potrawach. Jak wykorzystywać pietruszkę, i jakie ma ona właściwości zdrowotne?

Co ma w sobie pietruszka?

Pietruszka to warzywo korzeniowe powszechnie uprawiane w Polsce, również w przydomowych ogródkach. Jest to warzywo z rodziny selerowatych, którego korzeń, jak i liście wykorzystuje się powszechnie w kulinariach z uwagi na wysoką zawartość dobroczynnych związków oraz niezwykłych olejków eterycznych. Skład olejków jest niemal taki sam w liściach, czyli natce pietruszki, jak i w jej korzeniu. 

Co zawiera pietruszka korzeniowa?

Przyprawy, natka pietruszki, suszone
292 kcal / 100g

Białko 26 g
Tłuszcz 5.48 g
Węglowodany 50.64 g
Błonnik 26.7 g
Woda 5.89 ml

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Pietruszkę można spożywać nie tylko w celach typowo kulinarnych dla polepszenia walorów organoleptycznych potraw, ale również w celach wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ma wiele ciekawych właściwości:

  • Poprawia pracę nerek poprzez zwiększanie przesączu kłębkowego, co przyczynia się do zwiększonego wydalania moczu. Działanie moczopędne może być bardzo korzystne w leczeniu i zapobieganiu infekcjom nerek i dróg moczowych;
  • Działa antyseptycznie;
  • Ma właściwości wiatropędne – zmniejsza napięcie mięśni gładkich oraz dróg moczowych;
  • Sprzyja poprawie trawienia – w niewielkim stopniu pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a także zawiera sporo błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit;
  • Mirystycyna zawarta w pietruszce ma lekko psychogenne działanie. Może powodować stan euforii, a nawet halucynacje. Oczywiście nie doznamy uczucia haju spożywając pietruszkę do obiadu, gdyż mirystycyny w korzeniu jest stosunkowo niewiele – jest to jednak pewna kulinarna ciekawostka;

W jaki sposób serwować pietruszkę?

Pietruszka ma bardzo specyficzny aromat i słodki smak, dlatego może w ciekawy sposób wzbogacić wartość smakową potrawy.

Oprócz tego, że można ją wrzucać do rosołu, jest również wartościowym i smacznym składnikiem zupy-kremu z białych warzyw, który coraz bardziej zyskuje na popularności również w Polsce.

Pokrojona w plasterki może być dodatkiem do zapiekanek warzywnych, sprawdzi się także jako alternatywna wersja frytek.

Pietruszkę spożywa się jedynie po obróbce termicznej, dlatego jest najlepszym składnikiem zup, sosów i wszelkich potraw warzywnych, w których jej słodki smak jest bardzo pożądany. 

Przekonaj się do tej „białej marchewki”, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo tania, łatwo dostępna, a nawet łatwa do wyhodowania w przydomowym ogródku. Może przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, ale przede wszystkim zapewni Ci bogactwo kulinarnych doznań!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

1 tydzień ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

1 tydzień ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

1 tydzień ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

1 tydzień ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

2 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago