Przyprawy, natka pietruszki, suszone
292 kcal / 100g
| Białko | 26 g |
| Tłuszcz | 5.48 g |
| Węglowodany | 50.64 g |
| Błonnik | 26.7 g |
| Woda | 5.89 ml |
Słodki, korzenny smak pietruszki sprawia, że bardzo chętnie dodajemy ją do rosołu. Jest podstawą aromatycznego wywaru, idealnego do wszelkich zup. Jednak ten smak warto docenić także w innych potrawach. Jak wykorzystywać pietruszkę, i jakie ma ona właściwości zdrowotne?
Pietruszka to warzywo korzeniowe powszechnie uprawiane w Polsce, również w przydomowych ogródkach. Jest to warzywo z rodziny selerowatych, którego korzeń, jak i liście wykorzystuje się powszechnie w kulinariach z uwagi na wysoką zawartość dobroczynnych związków oraz niezwykłych olejków eterycznych. Skład olejków jest niemal taki sam w liściach, czyli natce pietruszki, jak i w jej korzeniu.
Pietruszkę można spożywać nie tylko w celach typowo kulinarnych dla polepszenia walorów organoleptycznych potraw, ale również w celach wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ma wiele ciekawych właściwości:
Pietruszka ma bardzo specyficzny aromat i słodki smak, dlatego może w ciekawy sposób wzbogacić wartość smakową potrawy.
Oprócz tego, że można ją wrzucać do rosołu, jest również wartościowym i smacznym składnikiem zupy-kremu z białych warzyw, który coraz bardziej zyskuje na popularności również w Polsce.
Pokrojona w plasterki może być dodatkiem do zapiekanek warzywnych, sprawdzi się także jako alternatywna wersja frytek.
Pietruszkę spożywa się jedynie po obróbce termicznej, dlatego jest najlepszym składnikiem zup, sosów i wszelkich potraw warzywnych, w których jej słodki smak jest bardzo pożądany.
Przekonaj się do tej „białej marchewki”, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo tania, łatwo dostępna, a nawet łatwa do wyhodowania w przydomowym ogródku. Może przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, ale przede wszystkim zapewni Ci bogactwo kulinarnych doznań!
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…