Otyłość to bardzo powszechny problem, który zdaje się narastać w świecie wprost proporcjonalnie do postępu cywilizacyjnego. W związku z tym nie jest już ona ewenementem dotyczącym tylko bogatych ludzi z wysoko rozwiniętych krajów.
Obserwujemy, że oprócz wpływu różnych chorób metabolicznych utrudniających utrzymanie masy ciała, coraz większy wpływ na otyłość u ludzi mają genetyka i środowisko. Obydwa te czynniki mogą mieć również ścisłe powiązanie. Jak wpływają na szerzenie się plagi otyłości wśród ludzi?
Najczęstszą przyczyną otyłości jest nadmierna podaż kalorii w codziennej diecie i sięganie po produkty przesycone tłuszczem i cukrem. Duży wpływ mają na to reklamy, ale również wszechobecna dostępność i niska cena takich produktów żywnościowych.
Tym samym społeczeństwo lubi przypinać osobom otyłym łatki osób, które nie mają dość samodyscypliny, nie są dość wykształcone, lub są bardzo podatne na wpływy i manipulację. Co ważne, nie tylko osoby publiczne i media ogółem dbają o taką złą reputację osób otyłych.
Stygmatyzują także przedstawiciele służby zdrowia, między innymi poprzez sugerowanie każdemu pacjentowi z nadwagą, iż jego wszystkie problemy zdrowotne właśnie z tego wynikają. Czy jednak ich ocena jest słuszna?
Według danych z 2016 roku, ponad 13% społeczeństwa (11% mężczyzn i 15% kobiet) na całym świecie boryka się z otyłością. Szacuje się, że jeśli problem ten będzie narastał w takim tempie, jak do tej pory, to w 2030 roku wskaźnik ten będzie sięgał aż 29% (20% mężczyzn i 38% kobiet).
Sami jednak na pewno doskonale wiemy, że nie u każdej osoby przepis na odchudzanie „mniej jedz, więcej się ruszaj” będzie odnosił skutek.
Może to wynikać z tego, że 40-70% przypadków otyłości ma charakter dziedziczny – a genów nie da się kontrolować!
W ciągu długich lat badań nad związkiem genetyki z otyłością wyizolowano setki genów, które przypuszczalnie mogą mieć na nią wpływ. Co więcej, w literaturze fachowej można znaleźć wnioski mówiące o tym, że BMI i geny mają ze sobą ścisły związek – im większe pokrewieństwo między dwiema jednostkami, tym wyższy współczynnik podobieństwa BMI! Przykładowo, współczynnik ten dla bliźniąt jednojajowych wynosił 0,74, a dla małżonków 0,12.
Jeden z genów, gen masy tłuszczowej, jest dosyć powszechny na chromosomie 16. Osoby, które mają w sobie ten gen, mają nawet o 20-30% większą szansę na otyłość w przyszłości, niż te pozbawione tego wariantu. Jednak biorąc pod uwagę wielogenowy charakter otyłości, stopień, w jakim genetyka odgrywa rolę w faktycznej epidemii otyłości jest bardzo zmienny i trudny do określenia.
Niektóre ciężkie postaci otyłości mają związek z mutacją w jednym genie. Na przykład w przypadku choroby Pradera-Williego otyłośc jest powiązana równocześnie z innymi objawami choroby – niepełnosprawnością intelektualna czy problemami z rozrodczością.
Mutacje monogenowe mogą też na przykład kontrolować apetyt – tak dzieje się w przypadku chromosomii 18, która wywołuje mutację w genie kodującym leptynę (hormon sytości).
Leptyna uwalniana jest do podwzgórza na skutek spożywania pokarmu i informuje mózg o sytości, co powoduje zaprzestanie jedzenia. Gdy dochodzi do mutacji w obrębie tego genu, komunikacja hormonalna może zostać zakłócona i pacjent będzie przyjmował więcej pokarmu, niż potrzebuje.
Podobnie jak geny wpływające niekorzystnie na przybieranie na masie, mogą istnieć również geny sprzyjające odchudzaniu – na przykład pobudzające przemiany energetyczne, czy zapobiegające przejadaniu się.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że nawet najlepsze geny na nic się zdadzą, jeśli będziemy podatni na reklamy i wpływy środowiska i jedli ponad miarę.
Wiele osób, które latami walczą o upragnioną szczupłą sylwetkę i nawet mimo udanych prób wracają do poprzedniej masy ciała, w końcu poddają się i zaczynają głęboko wierzyć, że nic z tym nie mogą zrobić.
Geny nie mogą być jednak usprawiedliwieniem dla otyłości! Czynnik genetyczny, czyli zwiększone prawdopodobieństwo otyłości u osoby obciążonej „negatywnym” genem, to tylko część problemu.
Dbałością o zdrowie, aktywność fizyczną i odpowiednią dietę można zrekompensować sobie pewne genetyczne trudności w odchudzaniu – choć oczywiście proces ten może być wówczas dłuższy i trudniejszy.
Gdy zbadano 218 tysięcy osób posiadających gen masy tłuszczowej i regularnie uprawiających aktywność fizyczną okazało się, że ich ryzyko otyłości jest o 30% niższe od osób obciążonych tym genem, a nie uprawiających sportów.
Można więc z tego wywnioskować, że geny są w stanie określić zwiększoną podatność na otyłość, ale to my sami zdecydujemy, czy ta predyspozycja się rozwinie. Czynniki środowiskowe też mają tu sporo do powiedzenia.
Mniejsze jest ryzyko zapadnięcia na otyłość u osoby żyjącej w krajach Trzeciego Świata, bez dostępu do dużej ilości pożywienia. Mniejsze jest również u osób, które od urodzenia żyją w środowisku osób szczupłych, dbających o dietę i aktywność fizyczną – na przykład w rodzinie sportowców, bez względu na ich genotyp.
Błyskawiczne rozprzestrzenianie się epidemii otyłości na całym świecie nie jest spowodowane wyłącznie genetyką, a raczej „udanym” połączeniem genów rzuconym na podatny grunt, czyli do rozwiniętego kraju.
Ewolucja środowiskowa poczyniła tu gigantyczne postępy w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. W czasach naszych babć nie do pomyślenia była taka ilość jedzenia powszechnie dostępna w sklepach za tak niewielkie pieniądze.
Z kolei, aby dokonała się ewolucja genetyczna, potrzeba bardzo wielu pokoleń – genetyka w tym zakresie jest dosyć stabilna przez pokolenia i ewolucja nie następuje tak szybko.
Biorąc pod uwagę czynniki zdrowotne, genetyczne, środowiskowe oraz psychologiczne, dietetycy oraz osoby chcące pomóc swoim bliskim w pokonaniu otyłości muszą przestrzegać kilku ważnych reguł:
Podsumowując, choć genetyka ma spory wpływ na podatność na przybieranie na wadze, to w głównej mierze środowisko jest odpowiedzialne za to, jakich dokonujemy wyborów żywieniowych. Zamiast rzucać sobie pod nogi kłody z napisem „genetyka, nic na to nie poradzisz”, po prostu weź się w garść i zapomnij o tym, że cokolwiek Cię ogranicza w osiągnięciu upragnionego celu!
Kelly T, Yang W, Chen CS, Reynolds K, He J. Global burden of obesity in 2005 and projections to 2030. Int J Obes (Lond). 2008;32(9):1431-1437.
Heuer CA, McClure KJ, Puhl RM. Obesity stigma in online news: a visual content analysis. J Health Commun. 2011;16(9):976-987.
Farooqi S, O’Rahilly S. Genetics of obesity in humans. Endocr Rev. 2006;27(7):710-718.
Maes HH, Neale MC, Eaves LJ. Genetic and environmental factors in relative body weight and human adiposity. Behav Genet. 1997;27(4):325-351.
Green MA, Strong M, Razak F, Subramanian SV, Relton C, Bissell P. Who are the obese? A cluster analysis exploring subgroups of the obese. J Public Health (Oxf). 2016;38(2):258-264.
Frayling TM, Timpson NJ, Weedon MN, et al. A common variant in the FTO gene is associated with body mass index and predisposes to childhood and adult obesity. Science. 2007;316(5826):889-894.
Rajan KS, Permendra K, Kulandaivelu M. Molecular genetics of human obesity: a comprehensive review. C R Biol. 2017;340(2):87-108.
Hu F. Genetic predictors of obesity. In: Hu FB, ed. Obesity Epidemiology. New York: Oxford University Press; 2008:437-460.
Loos RJF, Lindgren CM, Li S, et al. Common variants near MC4R are associated with fat mass, weight and risk of obesity. Nat Genet. 2008;40:768-775.
Walley AJ, Asher JE, Froguel P. The genetic contribution to non-syndromic human obesity. Nat Rev Genet. 2009;10(7):431-442.
Kilpeläinen TO, Lu Q, Brage S, et al. Physical activity attenuates the influence of FTO variants on obesity risk: a meta-analysis of 218,166 adults and 19,268 children. PLoS Med. 2011;8(11):e1001116.
Veerman JL. On the futility of screening for genes that make you fat. PLoS Med. 2011;8(11):e1001114.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…