Otyłość to bardzo powszechny problem, który zdaje się narastać w świecie wprost proporcjonalnie do postępu cywilizacyjnego. W związku z tym nie jest już ona ewenementem dotyczącym tylko bogatych ludzi z wysoko rozwiniętych krajów.
Obserwujemy, że oprócz wpływu różnych chorób metabolicznych utrudniających utrzymanie masy ciała, coraz większy wpływ na otyłość u ludzi mają genetyka i środowisko. Obydwa te czynniki mogą mieć również ścisłe powiązanie. Jak wpływają na szerzenie się plagi otyłości wśród ludzi?
Najczęstszą przyczyną otyłości jest nadmierna podaż kalorii w codziennej diecie i sięganie po produkty przesycone tłuszczem i cukrem. Duży wpływ mają na to reklamy, ale również wszechobecna dostępność i niska cena takich produktów żywnościowych.
Tym samym społeczeństwo lubi przypinać osobom otyłym łatki osób, które nie mają dość samodyscypliny, nie są dość wykształcone, lub są bardzo podatne na wpływy i manipulację. Co ważne, nie tylko osoby publiczne i media ogółem dbają o taką złą reputację osób otyłych.
Stygmatyzują także przedstawiciele służby zdrowia, między innymi poprzez sugerowanie każdemu pacjentowi z nadwagą, iż jego wszystkie problemy zdrowotne właśnie z tego wynikają. Czy jednak ich ocena jest słuszna?
Według danych z 2016 roku, ponad 13% społeczeństwa (11% mężczyzn i 15% kobiet) na całym świecie boryka się z otyłością. Szacuje się, że jeśli problem ten będzie narastał w takim tempie, jak do tej pory, to w 2030 roku wskaźnik ten będzie sięgał aż 29% (20% mężczyzn i 38% kobiet).
Sami jednak na pewno doskonale wiemy, że nie u każdej osoby przepis na odchudzanie „mniej jedz, więcej się ruszaj” będzie odnosił skutek.
Może to wynikać z tego, że 40-70% przypadków otyłości ma charakter dziedziczny – a genów nie da się kontrolować!
W ciągu długich lat badań nad związkiem genetyki z otyłością wyizolowano setki genów, które przypuszczalnie mogą mieć na nią wpływ. Co więcej, w literaturze fachowej można znaleźć wnioski mówiące o tym, że BMI i geny mają ze sobą ścisły związek – im większe pokrewieństwo między dwiema jednostkami, tym wyższy współczynnik podobieństwa BMI! Przykładowo, współczynnik ten dla bliźniąt jednojajowych wynosił 0,74, a dla małżonków 0,12.
Jeden z genów, gen masy tłuszczowej, jest dosyć powszechny na chromosomie 16. Osoby, które mają w sobie ten gen, mają nawet o 20-30% większą szansę na otyłość w przyszłości, niż te pozbawione tego wariantu. Jednak biorąc pod uwagę wielogenowy charakter otyłości, stopień, w jakim genetyka odgrywa rolę w faktycznej epidemii otyłości jest bardzo zmienny i trudny do określenia.
Niektóre ciężkie postaci otyłości mają związek z mutacją w jednym genie. Na przykład w przypadku choroby Pradera-Williego otyłośc jest powiązana równocześnie z innymi objawami choroby – niepełnosprawnością intelektualna czy problemami z rozrodczością.
Mutacje monogenowe mogą też na przykład kontrolować apetyt – tak dzieje się w przypadku chromosomii 18, która wywołuje mutację w genie kodującym leptynę (hormon sytości).
Leptyna uwalniana jest do podwzgórza na skutek spożywania pokarmu i informuje mózg o sytości, co powoduje zaprzestanie jedzenia. Gdy dochodzi do mutacji w obrębie tego genu, komunikacja hormonalna może zostać zakłócona i pacjent będzie przyjmował więcej pokarmu, niż potrzebuje.
Podobnie jak geny wpływające niekorzystnie na przybieranie na masie, mogą istnieć również geny sprzyjające odchudzaniu – na przykład pobudzające przemiany energetyczne, czy zapobiegające przejadaniu się.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że nawet najlepsze geny na nic się zdadzą, jeśli będziemy podatni na reklamy i wpływy środowiska i jedli ponad miarę.
Wiele osób, które latami walczą o upragnioną szczupłą sylwetkę i nawet mimo udanych prób wracają do poprzedniej masy ciała, w końcu poddają się i zaczynają głęboko wierzyć, że nic z tym nie mogą zrobić.
Geny nie mogą być jednak usprawiedliwieniem dla otyłości! Czynnik genetyczny, czyli zwiększone prawdopodobieństwo otyłości u osoby obciążonej „negatywnym” genem, to tylko część problemu.
Dbałością o zdrowie, aktywność fizyczną i odpowiednią dietę można zrekompensować sobie pewne genetyczne trudności w odchudzaniu – choć oczywiście proces ten może być wówczas dłuższy i trudniejszy.
Gdy zbadano 218 tysięcy osób posiadających gen masy tłuszczowej i regularnie uprawiających aktywność fizyczną okazało się, że ich ryzyko otyłości jest o 30% niższe od osób obciążonych tym genem, a nie uprawiających sportów.
Można więc z tego wywnioskować, że geny są w stanie określić zwiększoną podatność na otyłość, ale to my sami zdecydujemy, czy ta predyspozycja się rozwinie. Czynniki środowiskowe też mają tu sporo do powiedzenia.
Mniejsze jest ryzyko zapadnięcia na otyłość u osoby żyjącej w krajach Trzeciego Świata, bez dostępu do dużej ilości pożywienia. Mniejsze jest również u osób, które od urodzenia żyją w środowisku osób szczupłych, dbających o dietę i aktywność fizyczną – na przykład w rodzinie sportowców, bez względu na ich genotyp.
Błyskawiczne rozprzestrzenianie się epidemii otyłości na całym świecie nie jest spowodowane wyłącznie genetyką, a raczej „udanym” połączeniem genów rzuconym na podatny grunt, czyli do rozwiniętego kraju.
Ewolucja środowiskowa poczyniła tu gigantyczne postępy w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. W czasach naszych babć nie do pomyślenia była taka ilość jedzenia powszechnie dostępna w sklepach za tak niewielkie pieniądze.
Z kolei, aby dokonała się ewolucja genetyczna, potrzeba bardzo wielu pokoleń – genetyka w tym zakresie jest dosyć stabilna przez pokolenia i ewolucja nie następuje tak szybko.
Biorąc pod uwagę czynniki zdrowotne, genetyczne, środowiskowe oraz psychologiczne, dietetycy oraz osoby chcące pomóc swoim bliskim w pokonaniu otyłości muszą przestrzegać kilku ważnych reguł:
Podsumowując, choć genetyka ma spory wpływ na podatność na przybieranie na wadze, to w głównej mierze środowisko jest odpowiedzialne za to, jakich dokonujemy wyborów żywieniowych. Zamiast rzucać sobie pod nogi kłody z napisem „genetyka, nic na to nie poradzisz”, po prostu weź się w garść i zapomnij o tym, że cokolwiek Cię ogranicza w osiągnięciu upragnionego celu!
Kelly T, Yang W, Chen CS, Reynolds K, He J. Global burden of obesity in 2005 and projections to 2030. Int J Obes (Lond). 2008;32(9):1431-1437.
Heuer CA, McClure KJ, Puhl RM. Obesity stigma in online news: a visual content analysis. J Health Commun. 2011;16(9):976-987.
Farooqi S, O’Rahilly S. Genetics of obesity in humans. Endocr Rev. 2006;27(7):710-718.
Maes HH, Neale MC, Eaves LJ. Genetic and environmental factors in relative body weight and human adiposity. Behav Genet. 1997;27(4):325-351.
Green MA, Strong M, Razak F, Subramanian SV, Relton C, Bissell P. Who are the obese? A cluster analysis exploring subgroups of the obese. J Public Health (Oxf). 2016;38(2):258-264.
Frayling TM, Timpson NJ, Weedon MN, et al. A common variant in the FTO gene is associated with body mass index and predisposes to childhood and adult obesity. Science. 2007;316(5826):889-894.
Rajan KS, Permendra K, Kulandaivelu M. Molecular genetics of human obesity: a comprehensive review. C R Biol. 2017;340(2):87-108.
Hu F. Genetic predictors of obesity. In: Hu FB, ed. Obesity Epidemiology. New York: Oxford University Press; 2008:437-460.
Loos RJF, Lindgren CM, Li S, et al. Common variants near MC4R are associated with fat mass, weight and risk of obesity. Nat Genet. 2008;40:768-775.
Walley AJ, Asher JE, Froguel P. The genetic contribution to non-syndromic human obesity. Nat Rev Genet. 2009;10(7):431-442.
Kilpeläinen TO, Lu Q, Brage S, et al. Physical activity attenuates the influence of FTO variants on obesity risk: a meta-analysis of 218,166 adults and 19,268 children. PLoS Med. 2011;8(11):e1001116.
Veerman JL. On the futility of screening for genes that make you fat. PLoS Med. 2011;8(11):e1001114.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…