Ile kalorii mają migdały?
Orzechy uznawane są ogólnie za przekąski bardzo zdrowe, ale jednocześnie wysokokaloryczne i ciężkostrawne.
Jednymi z najbardziej lubianych orzechów, po które sięgamy nie tylko przy okazji tworzenia popisowych wypieków, są słodkie migdały.
Czy rzeczywiście należy mocno je ograniczać chcąc zachować zdrowie, ale i szczupłą sylwetkę? Okazuje się, że migdały dostarczają nam mniej kalorii, niż dotąd uważano!
Za co kochamy migdały i jaki mają skład?
Migdały bardzo chętnie spożywamy w postaci przekąski (również bez uprzedniego uprażenia na suchej patelni). Uwielbiamy płatki migdałowe dodawane do ciast i deserów, jak również te orzechy w postaci mielonej.
Mają one charakterystyczny, chrupiący miąższ, który po przegryzieniu uwalnia wspaniały, słodki smak o delikatnie orzechowym posmaku.
Wśród orzechów są one jednymi z najbardziej szlachetnych, właśnie z uwagi na walory organoleptyczne oraz na doskonałe właściwości.
To prawdziwe bogactwo błonnika, a także witaminy B2 oraz E, i magnezu. Przeważają w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe, co powoduje, że są one bardzo zdrowym dodatkiem.
Warto jednak nie poddawać ich prażeniu, ponieważ wysoka temperatura może sprowokować wytwarzanie się w orzechach tłuszczów trans niekorzystnych dla zdrowia.
Czy migdały są kaloryczne?
Jest to kwestia sporna, którą za chwilę wyjaśnimy. Zawierają one ponad 50% tłuszczu, stąd też można sądzić, że są bardzo kaloryczne. Szacuje się, że 100 gramów migdałów dostarcza nawet 580 kcal.
Obecnie trwają prace prowadzone przez kalifornijskich producentów migdałów (wiodących na świecie) z agencjami rządowymi w kwestii nowego etykietowania tych przysmaków.
Wynika to z najnowszych badań, które potwierdzają, że dotychczas myliliśmy się sądząc, że migdały to bardzo kaloryczne orzechy.
Ile kalorii dostarczają migdały tak naprawdę?
Specjaliści z Agricultural Research Service USDA pod nadzorem dra Davida Baera postanowili zastosować nowy sposób mierzenia wartości energetycznej migdałów. Z czego wynikała ta chęć zmiany dotychczas znanych pomiarów?
Dotychczas stosowano stary, ale wciąż sprawnie funkcjonujący przelicznik, według którego każdy 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi 9 kcal.
Na podstawie tego przelicznika udaje się ustalić w przybliżeniu wartość energetyczną większości produktów spożywczych – wystarczy tylko dokładnie określić w nich zawartość węglowodanów, białek i tłuszczów.
Okazuje się jednak na podstawie najnowszych badań, że w przypadku migdałów nie bez znaczenia pozostaje również stopień wchłanialności tłuszczów do organizmu.
Inaczej mówiąc – struktura komórkowa orzecha migdałowca sprawia, że organizm nie uzyskuje pełnego dostępu do tłuszczu w nim zawartego.
W rzeczywistości powoduje to aż 20-procentowe obniżenie faktycznej wartości kalorycznej migdałów w stosunku do tej, którą dotychczas znaliśmy.
Czy migdały pomagają w odchudzaniu?
Regularne spożywanie orzechów może przyczynić się do ogólnej poprawy stanu zdrowia oraz profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych. Wynika to z ich bogatego składu.
A czy pomagają w odchudzaniu? Z uwagi na wysoką zawartość błonnika oraz tłuszczów nienasyconych, migdały są bardzo sycącą przekąską. Z pewnością garść migdałów będzie bardziej korzystna niż kawałek czekolady na diecie redukcyjnej.
Dodatkowo wykazano, że zjadanie garści migdałów dziennie z uwagi na ciężkostrawność tych orzechów, może dać całodzienny bilans energetyczny mniejszy o około 100-150 kcal.
Oznacza to, że jedząc migdały, spożywamy nieco mniej innych posiłków i finalnie można osiągnąć dodatkowy spadek masy ciała o około pół kilograma miesięcznie.
Podsumowując, migdały dostarczają nam nawet 20% mniej kalorii, niż mówi to wartość energetyczna na opakowaniu tych orzechów. Tłuszcz zawarty w nich nie jest do końca wchłaniany przez organizm.
Dla osób na diecie redukcyjnej oznacza to nie do końca to, że mogą jeść więcej migdałów każdego dnia. Po prostu jedząc je mogą mieć mniejsze wyrzuty sumienia, szczególnie że te orzechy mogą przyczyniać się do ogólnego spadku masy ciała na redukcji.