Papaje surowe
43 kcal / 100g IG-59
Białko | 0.47 g |
Tłuszcz | 0.26 g |
Węglowodany | 10.82 g |
Błonnik | 1.7 g |
Woda | 88.06 ml |
Papaja to jeden z owoców egzotycznych, który bardzo rzadko ląduje na naszych stołach – a szkoda. Przybyła do nas z Ameryki, skąd sprowadził ją do Europy Krzysztof Kolumb. Nazwał ją też, z braku lepszej nazwy, „owocem aniołów”. Jej smak można więc opisać jako nieziemski! Również gdy chodzi o właściwości odżywcze papaja nie ma sobie równych.
To owoc przypominający kształtem gruszkę, lecz nieco od niej większy. Ma żółtą skórę, która jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia. Gdy jest zielonkawa oznacza to, że owoc jeszcze nie jest dojrzały. Dopiero ten pokryty żółtymi i pomarańczowymi przebarwieniami osiągnął odpowiednie stadium dojrzałości i może być spożywany na surowo. Jej wnętrze jest za to słodkie, soczyste i mięsiste. Ma kolor ciemnopomarańczowy, a w środku skrywa mnóstwo czarnych nasion. W smaku przypomina melona lub arbuza – jest bardzo słodka, soczysta i ma charakterystyczny dla swojego gatunku posmak. Spożywa się ją głównie na surowo, choć można też przyrządzić z niej dżem lub sok. Pestki tego melonowca również są jadalne, jednak mają nieco gorzkawy posmak. Warto wiedzieć, że wykazują one właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne, a do tego mają lekko przeciwbólowe działanie.
Papaja zawiera wiele dobroczynnych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz stan zdrowia oraz mają działanie profilaktyczne:
W związku ze sporą zawartością witamin oraz związków przeciwutleniających, papaja wykazuje bardzo dobre działanie ochronne przeciwko nadmiarowi wolnych rodników w organizmie. W związku z tym może bardzo szeroko oddziaływać na organizm:
Wynikające ze stresu oksydacyjnego i tym samym opóźnia postępowanie choroby Alzheimera. Odpowiada za to likopen, który ma zdolność do usuwania nadmiaru żelaza z organizmu.
Papaja ma właściwości sprzyjające zmniejszaniu skutków stresu oksydacyjnego, i tym samym wpływa na zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów piersi.
Wykazano, że związki zawarte w papai mogą wzmacniać pozytywne działanie cholesterolu HDL, czyli „dobrego”. Dodatkowo zmniejszają stany zapalne oraz poprawiają stosunek „złego” cholesterolu LDL do cholesterolu HDL.
Jest w stanie obniżyć poziom CRP, czyli markera stanów zapalnych. Odpowiadają za to karotenoidy, w szczególności likopen.
W rejonach tropikalnych papaję uważa się za lekarstwo na zaparcia, podobnie jak u nas suszone śliwki. Wynika to z bardzo dobrych właściwości przeczyszczających tego owocu. Ma on nie tylko sporo błonnika, ale również enzym papainę, który rozkłada białka z pożywienia. Dawni mieszkańcy Ameryki używali papai również do leczenia wrzodów.
Zawarta w papai witamina C stymuluje syntezę kolagenu, który działa odbudowująco na skórę, zapewnia jej elastyczność i wypełnia zmarszczki. Oprócz tego likopen z tego owocu działa przeciwutleniająco, czyli chroni skórę przed starzeniem i działaniem wolnych rodników. Karotenoidy pomagają również chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi i sprzyjają jej szybkiej regeneracji po kąpieli słonecznej.
Najlepszym sposobem jedzenia papai jest delektowanie się nią w wersji schłodzonej, na surowo. W tym celu należy ją obrać – przekroić na pół, wydrążyć łyżką pestki i obrać ze skórki, a następnie pokroić na cząstki lub jeść jak arbuza. Papaja wspaniale smakuje z wędlinami, na przykład owinięta w szynkę parmeńską. Można ją także przyrządzić z innymi owocami egzotycznymi w postaci dżemu – choćby z marakują czy mango. Sałata z dodatkiem serów pleśniowych i papai z pewnością będzie wyglądała egzotycznie na Twoim stole. Warto pokombinować z mieszaniem tego owocu z innymi smakami – słodkimi, słonymi i kwaśnymi. Na pewno uda Ci się znaleźć taką kombinację, która podbije Twoje kubki smakowe!
Najpopularniejszym sposobem spożywania papai jest dodawanie jej cząstek do sałatki owocowej (na przykład z bananem, winogronem, mandarynką czy innymi owocami), mrożenie jej jako sorbetu, czy robienie z niej musu do polewania lodów. Oczywiście papaję można też miksować z innymi dodatkami, tworząc pyszne, orzeźwiające smoothie!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…