Porzeczki europejskie czarne, surowe
63 kcal / 100g IG-15
Białko | 1.4 g |
Tłuszcz | 0.41 g |
Węglowodany | 15.38 g |
Błonnik | 1.6 g |
Woda | 81.96 ml |
Czarna porzeczka jest owocem bardzo popularnym w polskich sadach, spożywanym najczęściej w postaci soków lub dżemów. Ze względu na charakterystyczny, cierpki smak i silny aromat nie jest jednak bardzo chętnie jadana – a to duży błąd. Jest pełna składników bioaktywnych, które warto z niej wydobyć i docenić dla własnego zdrowia.
Porzeczka czarna należy do rodziny agrestowatych i jest rodzimym europejskim gatunkiem. Występuje także w Azji. Na niżu i wyżynach występuje w Polsce w stanie dzikim. Jest rośliną wieloletnią, niespecjalnie wymagająca w uprawie, dlatego tak chętnie uprawianą w Polsce i przetwarzaną. Przez jakiś czas w Stanach uważano porzeczkę za „zakazany owoc” uważając, że jej obecność sprzyja rozpowszechnianiu się choroby grzybiczej, która szkodzi sosnom. Na szczęście tendencja do pomijania porzeczki czarnej w uprawie minęła, i dziś również Amerykanie mogą cieszyć się jej wyjątkowymi, aromatycznymi owocami. Zbierają się one na niewysokich krzakach w postaci gron. Mają intensywnie ciemny, wręcz czarny kolor i zawierają dużą ilość barwników antocyjanowych, które czynią porzeczki niezwykle plamiącymi.
Oprócz jagód, zbierane są także nasiona i liście czarnej porzeczki. Z nasion wytłaczany jest olej, choć u nas bardzo rzadko znamy go w tej postaci. Ze świeżych i suszonych liści można przyrządzać również napary i herbaty o właściwościach prozdrowotnych. Co znajduje się w porzeczce?
Porzeczki nie zawierają zbyt wiele cukru, są za to pełne pektyn, które ułatwiają ich żelowanie w przetworach. Rzadko delektujemy się nimi w postaci surowej z uwagi na cierpki smak. Doskonale smakują jednak w postaci soków czy dżemów i konfitur.
Ma wysoką zawartość witaminy C, odpowiedzialnej za syntezę kolagenu. Warto wiedzieć, że witamina C ma nawet 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze – uznawane za jej doskonałe źródło. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (dwukrotnie wyższa niż w innych jagodach) z kolei sprzyja utrzymywaniu młodego wyglądu, gdyż wpływa korzystnie na zapobieganie stresowi oksydacyjnemu.
Przeciwutleniacze zawarte w porzeczce mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Są w stanie zwalczać objawy infekcji różnego rodzaju i korzystnie wpływają na łagodzenie przeziębień i infekcji. Pomaga również na infekcje gardła oraz kaszel. Można w tym celu wykorzystywać także napar z liści porzeczki. Jeśli chcesz zapełnić swoją domową apteczkę, po prostu wykorzystaj porzeczkę, którą masz w ogrodzie – jej liście zasusz, a z owoców przyrządź pyszny sok lub kompot na zimę – będą w sam raz na sezon grypowy!
Wysoka zawartość witamin i antyoksydantów powoduje, że czarna porzeczka jest skuteczna we wzmacnianiu naturalnej odporności.
Kwas gamma-linolenowy należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-6 ma właściwości przeciwzapalne, a znajduje się w sporej ilości właśnie w porzeczkach. W połączeniu z antocyjanami wspaniale łagodzi bóle, sztywność i mikrourazy mięśni, więc sprzyja regeneracji powysiłkowej sportowców i trenujących amatorsko.
Czarna porzeczka z uwagi na obecność przeciwutleniaczy jest doskonałym remedium na wysokie ciśnienie. Dodatkowo zwiększa przepływ krwi w sercu i poprawia dotlenienie i ukrwienie ciała. Jest więc bardzo przydatna nie tylko osobom zagrożonym ryzykiem zawału serca, ale również sportowcom i aktywnie żyjącym.
W badaniach na oleju z nasion czarnej porzeczki wykazano, że mają one zdolność do wspomagania leczenia łuszczycy. Można również nakładać olej bezpośrednio na suchą, piekącą skórę, co pomoże natychmiastowo łagodzić objawy tej choroby.
Jest to powszechna dolegliwość u osób pracujących dużo przy komputerze, w klimatyzowanych pomieszczeniach lub w innych, niekorzystnych dla oczu środowiskach. Porzeczki regularnie spożywane pomagają oczom przystosowywać się łatwiej do ciemności, wspierają przepływ krwi w gałce ocznej, spowalniają pogarszanie się wzroku u osób z jaskrą. Tym samym wpływają korzystnie na procesy widzenia i poprawy stanu wzroku.
Latem można pokusić się o zbieranie lub kupowanie porzeczek świeżych i suszenie ich – są bardzo tanim surowcem w sezonie. Takie suszone porzeczki są rewelacyjne jako napar, również z dodatkiem suszonych liści. Można także przyrządzić je z odpowiednią ilością cukru i ugotować z nich konfiturę, albo potraktować je wyciskarką wolnoobrotową, by wycisnąć jak najwięcej wartościowego soku. Należy jednak nie przesadzać ze spożywaniem tego owocu, szczególnie w postaci surowej. Mogą one spowalniać krzepnięcie krwi, a także w dużej ilości być przyczyną rozwolnień. Ale gdy jest sezon na porzeczki, dobrze jest się z nimi zaprzyjaźnić!
Szukasz pomysłów na szybki, smaczny i sycący obiad z kurczaka? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które…
Szukasz sposobu na szybki, smaczny obiad bez konieczności używania mnóstwa garnków i patelni? Oto 10…
Azjatycka kuchnia to eksplozja smaków, aromatów i kolorów, która zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oto…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy Twoich bliskich? Odkryj 10 prostych i aromatycznych przepisów…
Kolacje z kasz i zbóż to doskonały sposób na połączenie zdrowia, smaku i prostoty w…
Szukasz pomysłów na lekką, zdrową kolację, która nie tylko będzie pełna warzyw, ale także szybka…