Categories: OdżywianieOwoce

Figi – 8 zastosowań zdrowotnych. Wartości odżywcze

Użytkowników online: 25

Figi – niedoceniane źródło słodyczy

Figi są owocami uprawianymi już od starożytności. Do pewnego momentu były bardzo niedoceniane, a obecnie są nieco bardziej rozpowszechnione, również w Europie, jako zamiennik słodyczy. Dlaczego warto sobie o nich przypomnieć? 

Skąd wzięły się figi na naszych stołach?

Figa to owoc figowca pospolitego. Rośnie na drzewach w basenie Morza Śródziemnego – w Turcji, Portugalii, Włoszech, Grecji, Francji i Hiszpanii, ale nie tylko. Drzewa figowe uprawia się także w Afryce, Austraii południowej, Indiach, Kalifornii i Ameryce Południowej. Te owoce rosły jako drzewa uprawne w starożytnej Mezopotamii i Egipcie już prawdopodobnie od 2750 r.p.n.e., stanowiły tam bardzo ważny składnik codziennej diety. W XVI wieku rozpowszechniono uprawę fig w północnej Ameryce, skąd trafiły również do Europy. 

Czym charakteryzują się figi?

To bardzo wyjątkowe, zarówno jeśli chodzi o wygląd, smak, jak i właściwości owoce. Świeże mają stożkowaty, gruszkowaty kształt przypominający skórzasty worek. Wewnątrz znajduje się czerwonawy miąższ wypełniony licznymi, chrupiącymi nasionami. W smaku są niezwykle słodkie, co zawdzięczają wysokiej (nawet do 25%) zawartości glukozy i fruktozy

Jaki jest skład fig?

To nie tylko bardzo smaczne owoce, zaliczane w sztuce kulinarnej do bakalii, ale również bardzo zdrowe. W świeżych owocach znajduje się około 80% wody, a najczęściej spożywamy figi w postaci suszonej. Wtedy stają się jeszcze bardziej słodkie i kaloryczne – o o czym należy pamiętać. Co znajduje się w owocach figi?

Figi surowe
74 kcal / 100g

Białko 0.75 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 19.18 g
Błonnik 2.9 g
Woda 79.11 ml

Kiedy i dlaczego warto spożywać figi?

Oprócz przyjemnego, słodkiego smaku, figi mogą dawać też inne korzyści zdrowotne. Kiedy najlepiej je spożywać i w jakim celu?

Dla właściwości przeczyszczających

Z uwagi na zawartość pektyn i kwasów, figi mogą stanowić dobry środek przeczyszczający przy zaparciach. Figi rozluźniają stolec i łagodzą zaparcia, a tym samym mogą skutecznie zapobiegać objawom zaburzeń trawiennych i sprzyjać łagodzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W badaniach wykazano, że figi są również skuteczne w zmniejszaniu objawów zespołu jelita drażliwego. 

Dla zdrowego serca

Spożywanie fig może przeciwdziałać występowaniu chorób serca i promuje utrzymanie zdrowego układu krążenia. Poprawiają one ciśnienie tętnicze krwi i obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL.

Wpływają na kontrolowanie poziomu glukozy we krwi

Spożywanie naparu z liści figowych w badaniach pomagało osobom chorym na cukrzycę typu 1 zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę po posiłku. Jednakże to samo nie odnosi się do spożywania owoców figowca, które są bardzo bogate w cukry proste. Dlatego też cierpiące na cukrzycę osoby powinny sięgać po herbatę z liści figi, ale ograniczać spożywanie fig surowych, suszonych lub przetworów z tych owoców.

Możliwe, że wpływają korzystnie na zmniejszanie ryzyka nowotworów

Wciąż potrzebne są badania, aby stwierdzić to z cała pewnością, jednak dotychczasowe badania na liściach figowych są dość obiecujące. Wykazano, że ekstrakt z liści figowych może działać hamująco na rozwój komórek nowotworowych okrężnicy, wątroby, piersi i macicy. 

Wspiera leczenie alergii skórnych

W badaniach na dzieciach wykazano, że kremy z ekstraktem z figi były skuteczniejsze w leczeniu alergii skórnych niż standardowa kuracja hydrokortyzonem. Miały one działanie przeciwutleniające, a do tego zmniejszały rozpad kolagenu, wpływając korzystnie na wygładzenie i utrzymanie elastyczności skóry. 

Wspomagają prawidłowe krzepnięcie krwi

Z uwagi na wysoką zawartość witaminy K, figi są w stanie wspomóc procesy prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie powinny być jednak spożywane przez osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew!

Jak najlepiej jeść figi?

Są one bardzo smaczną, słodką i egzotyczną przekąską, która z powodzeniem może zastąpić konwencjonalne słodycze. Jednak z uwagi na wysoką zawartość cukru, a co za tym idzie – kaloryczność – nie powinno się ich zjadać w zbyt dużych ilościach. W jakich postaciach można jeść figi?

  • Jako chrupiący i słodki dodatek do sałatek i sałat – w postaci surowej i suszonej
  • Jako przekąska przed telewizorem – pokrój dojrzałą figę na ćwiartki i zjadaj tak jak cząstki pomarańczy lub grejpfruta. Miąższ figi jest bardzo chrupiący dzięki nasionkom i mało soczysty, ale za to bardzo słodki
  • Przegryzaj je razem z wykwintnymi serami. Pokrojone w ćwiartki nie tylko zdobią deskę serów, ale również wybornie razem z nimi smakują
  • W postaci sałatki z kozim serem, polane miodem
  • Można je jeść również ze skórką, wystarczy tylko dokładnie ją umyć
  • Figi można przesmażyć i podawać razem z mięsem – na przykład polędwiczkami wieprzowymi
  • W postaci suszonej są świetne jako bakalie do ciast, ale również jako samodzielna przekąska
  • Ze świeżych fig można przyrządzić doskonały dżem – z cynamonem, cukrem waniliowym i paroma kroplami soku z cytryny. Będzie on doskonały zarówno do pieczywa, jak i dodatek do lodów, deserów, ciast, a nawet mięs czy serów!

Bez względu na to, jaki sposób serwowania fig wyda Ci się najodpowiedniejszy, z pewnością gdy spróbujesz ich raz, już na zawsze zagoszczą w Twoim menu!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

5 godzin ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

17 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

22 godziny ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

1 dzień ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago