Figi surowe
74 kcal / 100g
Białko | 0.75 g |
Tłuszcz | 0.3 g |
Węglowodany | 19.18 g |
Błonnik | 2.9 g |
Woda | 79.11 ml |
Figi są owocami uprawianymi już od starożytności. Do pewnego momentu były bardzo niedoceniane, a obecnie są nieco bardziej rozpowszechnione, również w Europie, jako zamiennik słodyczy. Dlaczego warto sobie o nich przypomnieć?
Figa to owoc figowca pospolitego. Rośnie na drzewach w basenie Morza Śródziemnego – w Turcji, Portugalii, Włoszech, Grecji, Francji i Hiszpanii, ale nie tylko. Drzewa figowe uprawia się także w Afryce, Austraii południowej, Indiach, Kalifornii i Ameryce Południowej. Te owoce rosły jako drzewa uprawne w starożytnej Mezopotamii i Egipcie już prawdopodobnie od 2750 r.p.n.e., stanowiły tam bardzo ważny składnik codziennej diety. W XVI wieku rozpowszechniono uprawę fig w północnej Ameryce, skąd trafiły również do Europy.
To bardzo wyjątkowe, zarówno jeśli chodzi o wygląd, smak, jak i właściwości owoce. Świeże mają stożkowaty, gruszkowaty kształt przypominający skórzasty worek. Wewnątrz znajduje się czerwonawy miąższ wypełniony licznymi, chrupiącymi nasionami. W smaku są niezwykle słodkie, co zawdzięczają wysokiej (nawet do 25%) zawartości glukozy i fruktozy.
To nie tylko bardzo smaczne owoce, zaliczane w sztuce kulinarnej do bakalii, ale również bardzo zdrowe. W świeżych owocach znajduje się około 80% wody, a najczęściej spożywamy figi w postaci suszonej. Wtedy stają się jeszcze bardziej słodkie i kaloryczne – o o czym należy pamiętać. Co znajduje się w owocach figi?
Oprócz przyjemnego, słodkiego smaku, figi mogą dawać też inne korzyści zdrowotne. Kiedy najlepiej je spożywać i w jakim celu?
Z uwagi na zawartość pektyn i kwasów, figi mogą stanowić dobry środek przeczyszczający przy zaparciach. Figi rozluźniają stolec i łagodzą zaparcia, a tym samym mogą skutecznie zapobiegać objawom zaburzeń trawiennych i sprzyjać łagodzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W badaniach wykazano, że figi są również skuteczne w zmniejszaniu objawów zespołu jelita drażliwego.
Spożywanie fig może przeciwdziałać występowaniu chorób serca i promuje utrzymanie zdrowego układu krążenia. Poprawiają one ciśnienie tętnicze krwi i obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL.
Spożywanie naparu z liści figowych w badaniach pomagało osobom chorym na cukrzycę typu 1 zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę po posiłku. Jednakże to samo nie odnosi się do spożywania owoców figowca, które są bardzo bogate w cukry proste. Dlatego też cierpiące na cukrzycę osoby powinny sięgać po herbatę z liści figi, ale ograniczać spożywanie fig surowych, suszonych lub przetworów z tych owoców.
Wciąż potrzebne są badania, aby stwierdzić to z cała pewnością, jednak dotychczasowe badania na liściach figowych są dość obiecujące. Wykazano, że ekstrakt z liści figowych może działać hamująco na rozwój komórek nowotworowych okrężnicy, wątroby, piersi i macicy.
W badaniach na dzieciach wykazano, że kremy z ekstraktem z figi były skuteczniejsze w leczeniu alergii skórnych niż standardowa kuracja hydrokortyzonem. Miały one działanie przeciwutleniające, a do tego zmniejszały rozpad kolagenu, wpływając korzystnie na wygładzenie i utrzymanie elastyczności skóry.
Z uwagi na wysoką zawartość witaminy K, figi są w stanie wspomóc procesy prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie powinny być jednak spożywane przez osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew!
Są one bardzo smaczną, słodką i egzotyczną przekąską, która z powodzeniem może zastąpić konwencjonalne słodycze. Jednak z uwagi na wysoką zawartość cukru, a co za tym idzie – kaloryczność – nie powinno się ich zjadać w zbyt dużych ilościach. W jakich postaciach można jeść figi?
Bez względu na to, jaki sposób serwowania fig wyda Ci się najodpowiedniejszy, z pewnością gdy spróbujesz ich raz, już na zawsze zagoszczą w Twoim menu!
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…