Recenzja 10 nasyconych kwasów tłuszczowych

Użytkowników online: 27

Tłuszcze nasycone – przegląd

Tłuszcze nasycone są dosyć kontrowersyjne, ale obecnie specjaliści do spraw żywienia przychylają się coraz bardziej ku stwierdzeniu, że również i one są potrzebne w naszej diecie – choć oczywiście w umiarkowanej ilości. Należy też wziąć pod uwagę to, że „tłuszcz nasycony” nie jest jednym składnikiem odżywczym, lecz szeroką grupą kwasów tłuszczowych, z których każdy ma nieco inny skład chemiczny, budowę oraz właściwości. 

Przypomnienie – czym są kwasy tłuszczowe nasycone?

Tłuszcze nasycone są kwasami tłuszczowymi o wszystkich atomach węgla połączonych ze sobą pojedynczym wiązaniem. Różnią się od kwasów nienasyconych budową (te mają węgle połączone podwójnymi wiązaniami) oraz właściwościami. Nasycone kwasy tłuszczowe są z reguły stałe w temperaturze pokojowej i zwykle występują w ciałach zwierząt. Wyjątkiem jest tutaj olej rybi mający postać ciekłą i olej kokosowy, który ma przewagę kwasów nasyconych i jest tłuszczem roślinnym, choć stałym w temperaturze pokojowej.

Oprócz ośmiu najpopularniejszych kwasów tłuszczowych, do grupy tej można zaliczyć również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Powstają one w naszych jelitach na skutek fermentacji błonnika przez mikroflorę. 

Jakie znamy kwasy tłuszczowe?

Kwas stearynowy

Jest to drugi z najpowszechniej występujących tłuszczów w diecie zachodniej. Działa on neutralnie lub nawet nieznacznie obniżająco na cholesterol LDL(zły). Nasz organizm jest w stanie samodzielnie przetworzyć kwas stearynowy w kwas oleinowy (nienasycony), jednak współczynnik tej konwersji wynosi zaledwie 14%, nie ma zatem zbytniego znaczenia dla zdrowia. Jest to kwas powszechnie występujący w produktach zwierzęcych, a także w oleju kokosowym, maśle kakaowym i oleju palmowym. Nie stanowi on większego zagrożenia dla zdrowia układu krwionośnego.

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego stearynowego

Olej, masło kakaowe - szczegóły
33.2 g Kwas stearynowy w 100g
Tłuszcz, łój wołowy - szczegóły
18.9 g Kwas stearynowy w 100g
Smalec wieprzowy - szczegóły
15.2 g Kwas stearynowy w 100g
xxx - szczegóły
13.63 g Kwas stearynowy w 100g
xxx - szczegóły
11.86 g Kwas stearynowy w 100g
Masło, NFS - szczegóły
9.999 g Kwas stearynowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
9.999 g Kwas stearynowy w 100g
Czekolada, ciemna, 45–59% zawartość kakao - szczegóły
9.842 g Kwas stearynowy w 100g
Orzechy, piliny, suszone - szczegóły
9.148 g Kwas stearynowy w 100g
Wieprzowina, świeża, brzuch, surowa - szczegóły
6.49 g Kwas stearynowy w 100g

Kwas palmitynowy

Stanowi on ponad połowę najczęściej spożywanych kwasów tłuszczowych w Stanach Zjednoczonych. Występuje głównie w tłuszczu palmowym, ale również w czerwonym mięsie i nabiale. Ma on neutralny wpływ na poziom cholesterolu HDL (dobrego), za to jest w stanie podnosić poziom cholesterolu LDL i całkowitego. Może zatem przyczyniać się do wzrostu zagrożenia chorobami serca. Jego negatywny wpływ na organizm może zrównoważyć jednoczesne spożywanie kwasu linolowego. Niestety, kwas palmitynowy jest nie tylko najpowszechniejszy w diecie zachodniej, ale również najbardziej niewłaściwy dla zdrowego odżywiania. Ogranicza on aktywność fizyczną, osłabia dobry nastrój i osłabia proces spalania kalorii.

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego palitynowego

Olej palmowy - szczegóły
43.5 g Kwas palmitynowy w 100g
Olej, masło kakaowe - szczegóły
25.4 g Kwas palmitynowy w 100g
Tłuszcz, łój wołowy - szczegóły
24.9 g Kwas palmitynowy w 100g
Smalec wieprzowy - szczegóły
23 g Kwas palmitynowy w 100g
Olej, nasiona bawełny - szczegóły
22.7 g Kwas palmitynowy w 100g
Orzechy, piliny, suszone - szczegóły
22.035 g Kwas palmitynowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
21.697 g Kwas palmitynowy w 100g
Tłuszcz, gęś - szczegóły
20.7 g Kwas palmitynowy w 100g
Olej, otręby ryżowe - szczegóły
16.9 g Kwas palmitynowy w 100g
Olej owsiany - szczegóły
16.67 g Kwas palmitynowy w 100g

Kwas mirystynowy

Występuje on stosunkowo rzadko, w niewielu produktach spożywczych. Jest jednak bardziej szkodliwy dla zdrowia układu krwionośnego niż kwas palmitynowy. Podnosi poziom złego oraz całkowitego cholesterolu, za to nie wpływa na poziom cholesterolu dobrego. Olej kokosowy i palmowy mają go dość duże ilości. Na szczęście te tłuszcze zawierają także inne rodzaje kwasów tłuszczowych, nieco równoważących zły wpływ kwasu mirystynowego na zdrowie.

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego mirystynowego

Przyprawy, gałka muszkatołowa, mielone - szczegóły
22.83 g Kwas mirystynowy w 100g
Olej kokosowy - szczegóły
16.653 g Kwas mirystynowy w 100g
Olej roślinny, ziarno palmowe - szczegóły
16.4 g Kwas mirystynowy w 100g
Olej, babassu - szczegóły
15 g Kwas mirystynowy w 100g
Wiórki kokosowe, nie słodzone - szczegóły
11.302 g Kwas mirystynowy w 100g
Masło, NFS - szczegóły
7.436 g Kwas mirystynowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
7.436 g Kwas mirystynowy w 100g
Olej rybny, śledź - szczegóły
7.186 g Kwas mirystynowy w 100g
Olej rybny, Sardynka - szczegóły
6.525 g Kwas mirystynowy w 100g
Nasiona, Sisymbrium, suszone - szczegóły
6.216 g Kwas mirystynowy w 100g

Kwas laurynowy

Ma aż 12 atomów węgla i jest najdłuższym spośród średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podnosi poziom całkowitego cholesterolu w dużym stopniu, ale spowodowane jest to w dużej mierze podwyższeniem cholesterolu HDL. W stosunku do całkowitej ilości cholesterolu, poziom HDL jest dzięki niemu nawet większy. Powoduje to więc zmniejszone ryzyko powstawania chorób serca i wystąpienia zawału. W większości reprezentowany jest on przez olej z ziaren palmowych oraz kokosowy. Pozostałe oleje roślinne zawierają go niewiele. 

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego laurynowego

Olej roślinny, ziarno palmowe - szczegóły
47 g Kwas laurynowy w 100g
Olej, babassu - szczegóły
43.5 g Kwas laurynowy w 100g
Olej kokosowy - szczegóły
41.84 g Kwas laurynowy w 100g
Wiórki kokosowe, nie słodzone - szczegóły
28.625 g Kwas laurynowy w 100g
Nasiona, Sisymbrium, suszone - szczegóły
15.743 g Kwas laurynowy w 100g
Orzechy, miąższ kokosowy - szczegóły
14.858 g Kwas laurynowy w 100g
Masło, NFS - szczegóły
2.587 g Kwas laurynowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
2.587 g Kwas laurynowy w 100g
Ser kozi, typ twardy - szczegóły
1.572 g Kwas laurynowy w 100g
Ser, koza, typ semisoft - szczegóły
1.318 g Kwas laurynowy w 100g

Kwas kaprynowy, kapronowy i kaprylowy.

Ich obfitość występuje w mleku kozim. Określa się je również jako MCFA, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są łatwiej wchłaniane i transportowane do wątroby, która szybko i sprawnie je metabolizuje. Są to bardzo wartościowe nasycone kwasy tłuszczowe. Wspomagają utratę masy ciała, zwiększają wrażliwość na insulinę, a także działają przeciwzapalnie, w szczególności w diecie ketogennej. Znajdują się one w tłuszczach zwierzęcych, a także w oleju kokosowym i palmowym. 

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego kaprynowego

Olej, babassu - szczegóły
5.5 g Kwas kaprynowy w 100g
Olej kokosowy - szczegóły
5.39 g Kwas kaprynowy w 100g
Olej roślinny, ziarno palmowe - szczegóły
3.7 g Kwas kaprynowy w 100g
Wiórki kokosowe, nie słodzone - szczegóły
3.592 g Kwas kaprynowy w 100g
Ser kozi, typ twardy - szczegóły
3.432 g Kwas kaprynowy w 100g
Ser, koza, typ semisoft - szczegóły
2.879 g Kwas kaprynowy w 100g
Masło, NFS - szczegóły
2.529 g Kwas kaprynowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
2.529 g Kwas kaprynowy w 100g
Ser, Roquefort - szczegóły
2.163 g Kwas kaprynowy w 100g
Ser, koza, typ miękki - szczegóły
2.033 g Kwas kaprynowy w 100g

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego kapronowego

Masło, NFS - szczegóły
2.007 g Kwas kapronowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
2.007 g Kwas kapronowy w 100g
Ser kozi, typ twardy - szczegóły
0.782 g Kwas kapronowy w 100g
Ser, Roquefort - szczegóły
0.66 g Kwas kapronowy w 100g
Ser, koza, typ semisoft - szczegóły
0.656 g Kwas kapronowy w 100g
Ser, Gouda - szczegóły
0.64 g Kwas kapronowy w 100g
Ser, gruyere - szczegóły
0.621 g Kwas kapronowy w 100g
Ser, śmietana - szczegóły
0.592 g Kwas kapronowy w 100g
Ser meksykański, queso cotija - szczegóły
0.592 g Kwas kapronowy w 100g
Ser, gjetost - szczegóły
0.566 g Kwas kapronowy w 100g

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego kaprylowy

Olej kokosowy - szczegóły
6.802 g Kwas kaprylowy w 100g
Olej, babassu - szczegóły
6 g Kwas kaprylowy w 100g
Wiórki kokosowe, nie słodzone - szczegóły
4.52 g Kwas kaprylowy w 100g
Olej roślinny, ziarno palmowe - szczegóły
3.3 g Kwas kaprylowy w 100g
Nasiona, Sisymbrium, suszone - szczegóły
2.486 g Kwas kaprylowy w 100g
Orzechy, miąższ kokosowy - szczegóły
2.346 g Kwas kaprylowy w 100g
Masło, NFS - szczegóły
1.19 g Kwas kaprylowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
1.19 g Kwas kaprylowy w 100g
Ser kozi, typ twardy - szczegóły
0.961 g Kwas kaprylowy w 100g
Ser, koza, typ semisoft - szczegóły
0.806 g Kwas kaprylowy w 100g

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe SCFA.

Mają mniej niż 6 atomów węgla. Są to: kwas masłowy, kwas propionowy i kwa octowy. Gdy bakterie jelitowe w okrężnicy fermentują błonnik, jako „skutek uboczny” wytwarzane są właśnie te kwasy. Obecnie coraz więcej mówi się o ich właściwościach zdrowotnych, a w szczególności o ich wpływie ochronnym na jelita. 

10 produktów z największą ilością kwasu tłuszczowego masłowego

Masło, NFS - szczegóły
3.226 g Kwas maslowy w 100g
Masło, solone - szczegóły
3.226 g Kwas maslowy w 100g
Ser kozi, typ twardy - szczegóły
1.784 g Kwas maslowy w 100g
Ser meksykański, queso cotija - szczegóły
1.583 g Kwas maslowy w 100g
Ser, koza, typ semisoft - szczegóły
1.496 g Kwas maslowy w 100g
Ser parmezan rozdrobniony - szczegóły
1.375 g Kwas maslowy w 100g
Ser, Romano - szczegóły
1.355 g Kwas maslowy w 100g
Ser, parmezan, twardy - szczegóły
1.299 g Kwas maslowy w 100g
Ser, koza, typ miękki - szczegóły
1.057 g Kwas maslowy w 100g
Ser, gruyere - szczegóły
1.049 g Kwas maslowy w 100g

Czy zalecenia ograniczenia tłuszczów nasyconych w diecie są zasadne?

Tłuszcze w naszym organizmie pełnią przede wszystkim funkcję energetyczną, a więc są ważne dla normalnego funkcjonowania. Do niedawna lekarze i dietetycy promowali ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w ogóle i zalecali zastępować je roślinnymi. Takie postępowanie nie jest całkiem nieuzasadnione, ponieważ tłuszczów nienasyconych, w szczególności omega-3 brakuje w naszej codziennej diecie. Jednakże nie ma potrzeby drastycznie ograniczać czy całkowicie rezygnować ze spożywania mięsa, jaj lub nabiału albo używania tłuszczu zwierzęcego w kuchni. Wystarczy tylko racjonalnie dawkować ich ilość w codziennym jadłospisie!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

10 dań z wołowiną, które MUSISZ spróbować!

Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…

48 minut ago

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

7 godzin ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

18 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

24 godziny ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

1 dzień ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago