Przyprawy, nasiona kozieradki
323 kcal / 100g
Białko | 23 g |
Tłuszcz | 6.41 g |
Węglowodany | 58.35 g |
Błonnik | 24.6 g |
Woda | 8.84 ml |
Kozieradka jest bardzo popularnym ostatnio zielem, stosowanym w kosmetyce i w kuchni, ale mającym olbrzymie znaczenie jako składnik zdrowej diety. Ta roślina jednoroczna pochodzi z Indii i głównie tam jest wykorzystywana. Coraz chętniej doceniamy ją także na rynku europejskim jako składnik suplementów diety, a także suplementów dla kulturystów. Skąd ta popularność?
Można spożywać zarówno liście, jak i nasiona tej rośliny. Nasiona warto uprzednio uprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się lekkiej goryczki, która jest częścią jej smaku. Przyprawia się nimi niektóre sery czy sosy na bazie curry, ale świetnie smakują także do sałatek, twarożków, jogurtów i innych dań. Świeże liście stanowią natomiast wspaniały składnik aromatycznych, lekkich sałatek. Wysuszone liście kozieradki nazywają się kasoori methi i są wspaniałym dodatkiem do potraw pikantnych.
Może ona stanowić cenny składnik diety, zarówno jako przyprawa w kuchni, jak i typowy suplement. Oto, co zawiera:
Jak wiele innych ziół, kozieradka może być stosowana wewnętrznie, ale i zewnętrznie. Często wchodzi w skład kremów, balsamów, maści. Ma działanie upiększające, ale również lecznicze – wspomaga gojenie się czyraków, owrzodzeń i ropni, a nawet redukuje stłuczenia i obrzęki. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się ją do leczenia problemów cery trądzikowej i tłustej. Na stronie Inspirator Kosmetyczny dowiesz się więcej na temat pielęgnowania ciała naturalnymi metodami kliknij tutaj
Odkryto również, że napar z nasion kozieradki wcierany we włosy, daje znakomite rezultaty jeśli chodzi o zapobieganie ich wypadaniu i wzrost tak zwanych „baby hair”. Można samodzielnie przyrządzić taki napar lub zdecydować się na kupno odpowiedniego, ziołowego szamponu, odżywki lub wcierki zawierających ekstrakt z kozieradki.
Jest wiele powodów, dla których warto spożywać kozieradkę – w formie świeżych liści, suszonych ziół lub suplementów diety zawierających ekstrakt z części tej rośliny. Oto niektóre z nich:
Amatorzy sportów siłowych z pewnością docenią suplementy diety dla sportowców z dodatkiem ekstraktu z kozieradki. Wykazano, że kozieradka suplementowana systematycznie w czasie treningów siłowych wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a do tego zwiększa poziom testosteronu w organizmie. Odpowiedzialna jest za to specjalna saponina zwana protodioscyną. Tym samym panowie, którzy pragną spalać więcej tłuszczu na siłowni, a przy tym dodać sobie więcej męskości, mogą suplementować tę roślinę. Te same badania nie wykazały jednak skuteczności kozieradki we wzmacnianiu siły fizycznej, wydajności i wytrzymałości podczas ćwiczeń siłowych. Dlatego spożywanie suplementów lub używanie kozieradki w kuchni nie wyklucza zażywania odżywek białkowych czy kreatyny.
Należy pamiętać, że związki aktywne zawarte w kozieradce mogą zakłócać działanie niektórych leków przeciwzakrzepowych. Dlatego jeśli masz żylaki i stosujesz kozieradkę profilaktycznie – to nie stosuj jednocześnie leków o działaniu przeciwzakrzepowym. I na odwrót – gdy stosujesz leki, nie zażywaj kozieradki.
Podsumowując, spożywanie kozieradki może być dobrym sposobem na urozmaicenie swojej diety, podkręcenie jakości potraw, a przy tym wzmocnienie własnego zdrowia. Warto również spróbować tego zioła jako specyfiku wzmacniającego włosy – to tani i niezwykle skuteczny sposób!
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…