Categories: OdżywianieOwoce

7 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenie śliwek

Użytkowników online: 71

Śliwki i ich zastosowanie dla zdrowia i smaku

Śliwki to owoce, które doskonale sprawdzają się na naszym rodzimym gruncie, owocując dorodnymi owocami o różnym kalibrze i kolorze – w zależności od odmiany. Dlaczego warto je pokochać i w jakiej postaci można je jeść?

Czym są śliwki?

W Polsce znamy wiele rodzajów śliwek. Mają one różne kolory – od żółtego, jak w przypadku mirabelek, przez jasnozielone, różowe, aż po ciemnofioletowe i granatowe, jak śliwki węgierki. Charakteryzują się owalnym lub zbliżonym do kulistego kształtem i mają od 2 do 7 cm średnicy. Ich skórka jest gładka, pokryta białawym nalotem lub błyszcząca. Pod skórką znajduje się soczysty, mięsisty miąższ, który skrywa duża, migdałowatą pestkę. To owoce, które są niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe. Późnym latem, gdy drzewa uginają się pod ich ciężarem, warto przetwarzać je na powidła lub kompoty, piec z nich ciasta lub spożywać w postaci suszonej albo wędzonej.

Co zawierają śliwki świeże?

Śliwki są słodkimi owocami, pełnymi cukrów, ale mającymi w sobie również bardzo dużo błonnika. Są zresztą owocami bardzo znanymi i polecanymi przy leczeniu zaparć. Oprócz tego w śliwkach znajdziemy:

Śliwki, surowe
46 kcal / 100g IG-39

Białko 0.7 g
Tłuszcz 0.28 g
Węglowodany 11.42 g
Błonnik 1.4 g
Woda 87.23 ml

Ile kalorii ma świeża śliwka – jak wypada na tle innych owoców?

Jak śliwki wspierają zdrowie?

Wysoka zawartość błonnika pomaga obniżać poziom cukru we krwi.

Dzięki błonnikowi cukier zawarty w posiłkach jest wchłaniany wolniej, co zapobiega jego gwałtownym skokom. Jedzenie śliwek wyzwala zwiększenie poziomu adiponektyny, która jest hormonem regulującym poziom cukru. Bardzo sprzyjają zapobieganiu rozwojowi cukrzycy, ale z uwagi na słodycz tych owoców bardzo łatwo jest spożyć ich dużo, co wiąże się z dostarczeniem dużej ilości cukrów. Dlatego należy je spożywać w umiarze.

Chronią przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki.

To zasługa przeciwutleniaczy, a konkretnie antocyjanów. To rodzaj polifenoli, których zadaniem jest nadawanie skórce śliwek granatowej, fioletowej lub czerwonej barwy. Przeciwutleniający wpływ antocyjanów przejawia się w zmniejszaniu stanów zapalnych i ochronie przed wolnymi rodnikami. To z kolei zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych. 

Pomagają łagodzić zaparcia.

Błonnik w śliwkach w połączeniu z piciem dużych ilości wody działa niczym szczotka przeczyszczająca jelita. Jeśli cierpi się na dokuczliwe zaparcia, pierwszym krokiem przed udaniem się do specjalisty powinna być dieta bogata w śliwki. Błonnik frakcji rozpuszczalnej ni nierozpuszczalnej pęcznieje w jelitach, rozluźniając masy kałowe i przyspiesza perystaltykę jelit, doprowadzając do samoczynnego wypróżnienia. Dopiero gdy śliwkowa kuracja nie przyniesie efektu, należy udać się do specjalisty w celu zdiagnozowania innej, być może czynnościowej, przyczyny zaparć. Suszone śliwki są w tym szczególnie dobre, podobnie jak kompot z nich robiony – zawiera sorbitol, który jest alkoholem cukrowym o działaniu przeczyszczającym. 

Wspierają utrzymanie zdrowych kości.

W śliwkach znajduje się spora ilość witaminy K, która wraz z magnezem, fosforem i potasem wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowej gęstości kośćca. Może to wpłynąć na obniżenie ryzyka zachorowania na osteoporozę u osób będących w grupie ryzyka. 

Wpływają ochronnie na serce.

Głównym zadaniem kardioprotekcyjnym śliwek jest obniżanie ciśnienia, czemu sprzyja spora zawartość błonnika. Dodatkowo śliwki zawierają dużo potasu – pierwiastka wpływającego korzystnie na regulację pracy serca. Przeciwutleniacze również maja w tym swój udział, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu i obniżając stany zapalne

Świeże czy suszone?

Jeśli chcesz, aby śliwki zadziałały przeczyszczająco, lepszym wyborem będą suszone popite dużą ilością wody lub ugotowane w kompocie. Suszone śliwki są pozbawione większości wody, przez co objętościowo na 100 g są bogatsze w cukry i błonnik. Wybierając suszone śliwki w sklepie należy zwracać uwagę na to, aby były suszone w sposób naturalny, bez dodatku siarki i innych substancji konserwujących – wtedy będą dobrym wyborem dietetycznym. W jednej i drugiej wersji mają porównywalną ilość witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy, dlatego są tak samo zdrowe – i w obydwu wersjach szalenie smaczne!

Jeżeli chcesz urwać kilka kcal to lepiej jeść świeże śliwki

Jeżeli chcesz dostarczyć więcej substancji antyoksydacyjnych i dostarczyć szybko zdrowych kcal jedz suszone śliwki

Jak spożywać śliwki?

Świeże węgierki można przesmażyć robiąc z nich powidła śliwkowe – idealne do ciast, mięs, deserów, pieczywa. Można je także spożywać na surowo, razem ze skórką, jako dodatek do sałatek owocowych i sałat. W kuchni wykorzystuje się je do pieczenia razem z mięsem – nadają mu wtedy fantastycznego aromatu. Z surowych śliwek wychodzą świetne kompoty, na przykład z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy imbiru

Koniecznie wypróbuj śliwkowo-cynamonowe smoothie – jest idealne na zimę, dostarcza cennych składników odżywczych, a przy tym świetnie rozgrzewa! 

Suszone śliwki namocz w ciepłej wodzie i zblenduj z dodatkiem jogurtu naturalnego, łyżki miodu, odrobiny cynamonu i sproszkowanego chilli. Wrzuć do środka łyżkę nasion chia i odstaw na noc do lodówki, mieszając od czasu do czasu. To świetny patent na zimową przekąskę!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

1 tydzień ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

1 tydzień ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

1 tydzień ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

1 tydzień ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

2 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago