Śliwki, surowe
46 kcal / 100g IG-39
Białko | 0.7 g |
Tłuszcz | 0.28 g |
Węglowodany | 11.42 g |
Błonnik | 1.4 g |
Woda | 87.23 ml |
Śliwki to owoce, które doskonale sprawdzają się na naszym rodzimym gruncie, owocując dorodnymi owocami o różnym kalibrze i kolorze – w zależności od odmiany. Dlaczego warto je pokochać i w jakiej postaci można je jeść?
W Polsce znamy wiele rodzajów śliwek. Mają one różne kolory – od żółtego, jak w przypadku mirabelek, przez jasnozielone, różowe, aż po ciemnofioletowe i granatowe, jak śliwki węgierki. Charakteryzują się owalnym lub zbliżonym do kulistego kształtem i mają od 2 do 7 cm średnicy. Ich skórka jest gładka, pokryta białawym nalotem lub błyszcząca. Pod skórką znajduje się soczysty, mięsisty miąższ, który skrywa duża, migdałowatą pestkę. To owoce, które są niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe. Późnym latem, gdy drzewa uginają się pod ich ciężarem, warto przetwarzać je na powidła lub kompoty, piec z nich ciasta lub spożywać w postaci suszonej albo wędzonej.
Śliwki są słodkimi owocami, pełnymi cukrów, ale mającymi w sobie również bardzo dużo błonnika. Są zresztą owocami bardzo znanymi i polecanymi przy leczeniu zaparć. Oprócz tego w śliwkach znajdziemy:
Dzięki błonnikowi cukier zawarty w posiłkach jest wchłaniany wolniej, co zapobiega jego gwałtownym skokom. Jedzenie śliwek wyzwala zwiększenie poziomu adiponektyny, która jest hormonem regulującym poziom cukru. Bardzo sprzyjają zapobieganiu rozwojowi cukrzycy, ale z uwagi na słodycz tych owoców bardzo łatwo jest spożyć ich dużo, co wiąże się z dostarczeniem dużej ilości cukrów. Dlatego należy je spożywać w umiarze.
To zasługa przeciwutleniaczy, a konkretnie antocyjanów. To rodzaj polifenoli, których zadaniem jest nadawanie skórce śliwek granatowej, fioletowej lub czerwonej barwy. Przeciwutleniający wpływ antocyjanów przejawia się w zmniejszaniu stanów zapalnych i ochronie przed wolnymi rodnikami. To z kolei zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych.
Błonnik w śliwkach w połączeniu z piciem dużych ilości wody działa niczym szczotka przeczyszczająca jelita. Jeśli cierpi się na dokuczliwe zaparcia, pierwszym krokiem przed udaniem się do specjalisty powinna być dieta bogata w śliwki. Błonnik frakcji rozpuszczalnej ni nierozpuszczalnej pęcznieje w jelitach, rozluźniając masy kałowe i przyspiesza perystaltykę jelit, doprowadzając do samoczynnego wypróżnienia. Dopiero gdy śliwkowa kuracja nie przyniesie efektu, należy udać się do specjalisty w celu zdiagnozowania innej, być może czynnościowej, przyczyny zaparć. Suszone śliwki są w tym szczególnie dobre, podobnie jak kompot z nich robiony – zawiera sorbitol, który jest alkoholem cukrowym o działaniu przeczyszczającym.
W śliwkach znajduje się spora ilość witaminy K, która wraz z magnezem, fosforem i potasem wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowej gęstości kośćca. Może to wpłynąć na obniżenie ryzyka zachorowania na osteoporozę u osób będących w grupie ryzyka.
Głównym zadaniem kardioprotekcyjnym śliwek jest obniżanie ciśnienia, czemu sprzyja spora zawartość błonnika. Dodatkowo śliwki zawierają dużo potasu – pierwiastka wpływającego korzystnie na regulację pracy serca. Przeciwutleniacze również maja w tym swój udział, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu i obniżając stany zapalne.
Jeśli chcesz, aby śliwki zadziałały przeczyszczająco, lepszym wyborem będą suszone popite dużą ilością wody lub ugotowane w kompocie. Suszone śliwki są pozbawione większości wody, przez co objętościowo na 100 g są bogatsze w cukry i błonnik. Wybierając suszone śliwki w sklepie należy zwracać uwagę na to, aby były suszone w sposób naturalny, bez dodatku siarki i innych substancji konserwujących – wtedy będą dobrym wyborem dietetycznym. W jednej i drugiej wersji mają porównywalną ilość witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy, dlatego są tak samo zdrowe – i w obydwu wersjach szalenie smaczne!
Jeżeli chcesz urwać kilka kcal to lepiej jeść świeże śliwki
Jeżeli chcesz dostarczyć więcej substancji antyoksydacyjnych i dostarczyć szybko zdrowych kcal jedz suszone śliwki
Świeże węgierki można przesmażyć robiąc z nich powidła śliwkowe – idealne do ciast, mięs, deserów, pieczywa. Można je także spożywać na surowo, razem ze skórką, jako dodatek do sałatek owocowych i sałat. W kuchni wykorzystuje się je do pieczenia razem z mięsem – nadają mu wtedy fantastycznego aromatu. Z surowych śliwek wychodzą świetne kompoty, na przykład z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy imbiru.
Koniecznie wypróbuj śliwkowo-cynamonowe smoothie – jest idealne na zimę, dostarcza cennych składników odżywczych, a przy tym świetnie rozgrzewa!
Suszone śliwki namocz w ciepłej wodzie i zblenduj z dodatkiem jogurtu naturalnego, łyżki miodu, odrobiny cynamonu i sproszkowanego chilli. Wrzuć do środka łyżkę nasion chia i odstaw na noc do lodówki, mieszając od czasu do czasu. To świetny patent na zimową przekąskę!
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…