Użytkowników online: 33

Arbuz – orzeźwiające zdrowie

Chyba trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi arbuzów! Te orzeźwiające owoce o słodkim, soczystym miąższu kapiącym na brodę są prawdziwym dopełnieniem idealnych wakacji. A z racji tego, że są też bardzo zdrowe, nie ma powodów, aby odmawiać sobie tego przepysznego poczęstunku prosto z lodówki w upalny dzień!

Arbuz – najesz się nim i napijesz!

Ten ogromny owoc ma bardzo grubą skórę, ale za to wewnątrz pełen jest delikatnego, bardzo soczystego miąższu. Jest on stosunkowo mało kaloryczny, choć bardzo słodki. Wynika to z bardzo wysokiej zawartości wody. Czy wiesz, że arbuz ma aż 92% wody?

To sprawia, że w przeliczeniu na 100 gramów jest niespecjalnie kaloryczny. Tak naprawdę trudno też zjeść go w olbrzymich ilościach. Taka zawartość wody sprawia, że nasz żołądek szybko się wypełnia i odczuwamy sytość. Spożywanie arbuzów latem to jeden ze sposobów na porządne nawadnianie się. Oprócz picia wody, warto też sięgać po arbuza!

Ile kalorii ma arbuz?


Surowy arbuz
30 kcal / 100g
IG-72

Białko 0.61 g
Tłuszcz 0.15 g
Węglowodany 7.55 g
Błonnik 0.4 g
Woda 91.45 ml

Jest on owocem o wysokim stopniu słodkości, a więc oczywiście bogatym w cukry proste. Jednak w przeliczeniu na 100 g ma on zaledwie około 30 kcal, czyli nawet mniej niż owoce jagodowe, które uważa się za najmniej słodkie. Warto włączyć go do swojej diety odchudzającej, gdy tęskni się za słodyczami i smakami lata.

Arbuz na tle innych owoców w kontekście kalorii

Jakie witaminy i minerały zawiera arbuz?

Witaminy: A, B1, B5, B6, C

Minerały: Magnez i potas

Jest to owoc, który nie jest ceniony ze względu na szalenie wysokie zawartości powyższych składników, ale za to ma sporo innych cennych związków bioaktywnych, którym zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne.

Jakie związki bioaktywne zawiera arbuz?

  • Likopen. To czerwony barwnik z grupy karotenoidów, którego organizm nie przekształca w witaminę A jak beta-karotenu, a jednak jest ważny dla jego funkcjonowania. 
  • Karotenoidy. To głównie alfa- i beta-karoten, które w procesie różnych przemian zostają przekształcone w witaminę A.
  • Cucurbitacin E. to bardzo ciekawy związek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
  • Cytrulina. Jest to aminokwas, który zwiększa poziom tlenku azotu w organizmie, co wpływa korzystnie na rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Dlaczego warto jeść arbuza?

Arbuz ma wiele właściwości zdrowotnych, które w połączeniu z ogólną, zbilansowaną dietą mogą dać fantastyczne wyniki. I tak na przykład wymienione wyżej związki dają następujące efekty zdrowotne:

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów dzięki substancjom o działaniu przeciwutleniającym – niwelującym aktywność wolnych rodników. Są to likopen oraz cucurbitacin E. 
  • Zmniejszają ryzyko zawału serca, wpływają korzystnie na układ krwionośny. Arbuz zawdzięcza to głównie likopenowi, który obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Likopen jest w stanie również zmniejszać sztywność ścian tętnic. Cytrulina natomiast podnosi poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i tym samym poprawia przepływ krwi.
  • Obniżają stany zapalne. Wpływają również na obniżenie stresu oksydacyjnego. Ma to związek z występowaniem w arbuzie substancji przeciwutleniających i przeciwzapalnych: likopenu i witaminy C.
  • Opóźniają lub zapobiegają wystąpieniu choroby Alzheimera. To głównie zasługa substancji i witamin przeciwutleniających. 
  • Zapobiegają chorobom oczu. To kolejny powód, dla którego warto jeść arbuzy bogate w likopen. Ten barwnik pomaga chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej, które może być przyczyną ślepoty u osób starszych.
  • Zmniejszają bóle mięśniowe. Cytrulina zawarta w arbuzie pomaga łagodzić bóle mięśni, a ta pochodząca z soku arbuzowego jest dodatkowo doskonale wchłaniana przez organizm. To dobry znak dla osób, które często trenują i doświadczają zakwasów.
  • Wpływają na stan skóry i włosów. Witaminy i minerały w arbuzie pomagają utrzymać zdrowe włosy i jędrną skórę. Witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu, który utrzymuje jędrną skórę, a likopen i beta-karoten chronią przed jej zniszczeniem na skutek promieniowania słonecznego.
  • Poprawiają trawienie. Arbuz oprócz cukrów i wody ma też sporo błonnika, dzięki któremu jelita oczyszczają się. Wysoka zawartość wody w owocu sprawia, że błonnik łatwiej przechodzi przez przewód pokarmowy i należycie spełnia swoją funkcję.

Jak popularny jest arbuz w Polsce?

Zapytaliśmy użytkowników projektu Motywator Dietetyczny o najczęściej kupowane owoce. Arbuz uplasował się na wysokim 4 miejscu

Co dobrego można przyrządzić z arbuza?

Oprócz jedzenia arbuza pokrojonego w cząstki, można go też wykorzystać na milion różnych sposobów w kuchni do sporządzania deserów. 

Dla dorosłych, lubiących ochłodzić się arbuzowym deserem w upalny dzień, świetnym rozwiązaniem będzie granita arbuzowa:

Potrzebujemy do niej:

  • Arbuza
  • Cukru pudru
  • Likieru imbirowego
  • Soku z cytryny
  • Cynamonu

Arbuza należy przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, likierem i doprawić cynamonem do smaku. Następnie zamrozić, w czasie mrożenia kilkakrotnie mieszając. Po zamrożeniu granitę można wyskrobywać widelcem do powstania arbuzowych kryształków, nałożyć do pucharków, ozdobić listkiem mięty i jeść łyżeczką – smacznego! Pamiętaj – przy takich deserach nie warto liczyć kalorii – trzeba się nimi delektować!