Arbuz jest doskonałym owocem, skutecznie nawadnia i oczyszcza nasz organizm na poziomie komórkowym. Jest bogaty w witaminy A i C, likopen, beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które zapewniają świetna ochronę płuc, jamy ustnej, trzustki, piersi, prostaty, oraz przeciwdziałają rakowi szyjki macicy i trzustki.
Ten kulisty owoc ma silne właściwości przeciwzapalne, pomaga zmniejszyć obrzęk, utracić zbędną masę ciała i złagadza stany depresyjne. Arbuz wzmacnia także nasz układ odpornościowy. Mimo swojego słodkiego smaku nie zawiera dużo cukru. Dla porównania – jabłka zawierają go dwa razy więcej!
Arbuz jest naładowany przeciwutleniaczami, które mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, oraz pomagają w profilaktyce chorób przewlekłych. Skórka arbuza jest równie zdrowa jak jej cały owoc. Jest jednym z najlepszych źródeł chlorofilu, który niesie benefity szczególnie dla tkanek i krwi. Dodając do miksera startą skórkę można zrobić pyszny, uzdrawiający sok.
Nie zapominajmy o wartościach płynących z pestek arbuza. Mają niesamowity efekt na układ nerwowy, wspomagają relaks, obniżają ciśnienie krwi, zawierają żelazo, cynk i białko.
Zgadzam się, choć dopowiem, że arbuz ma o wiele więcej dobroczynnych działań, chociażby: sprzyja odchudzaniu i wzmaga popęd seksualny. Przez całe lato jest moim głównym deserem, a w formie mrożonej jem go zamiast lodów. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wszystko-co-chcieliby%C5%9Bcie-wiedzie%C4%87-o-owocach-zanim-zmienicie-jad%C5%82ospis <–Więcej o arbuzie i co jeszcze warto jeść z owoców 😉