Surowy Kalafior
25 kcal / 100g IG-15
Białko | 1.92 g |
Tłuszcz | 0.28 g |
Węglowodany | 4.97 g |
Błonnik | 2 g |
Woda | 92.07 ml |
Kalafior i brokuł to dwa anatomicznie i smakowo podobne do siebie warzywa. Obydwa należą do rodziny warzyw krzyżowych, kapustnych, a częścią jadalną są w nich kwiaty łączące się w charakterystyczne różyczki wyrastające z głównego walcowatego pędu, otoczonego liśćmi.
Różnice w smaku i konsystencji pomiędzy tymi warzywami są bardzo subtelne. Wizualnie bardzo łatwo je od siebie odróżnić – kalafiory mają część jadalną w kolorze od białego po żółty, a brokuły są ciemnozielone. Warzywa te są łatwo dostępne w Polsce przez cały rok, no i niedrogie – to oprócz wartości odżywczych dodatkowy argument za tym, by je często włączać do jadłospisu.
W kwestii wartości odżywczych brokuł i kalafior są bardzo zbliżone pod względem jakościowym – zawierają identyczne zestawy witamin i minerałów, a także zbliżone ilości kalorii, węglowodanów, błonnika i białka. Porównajmy jednak wartości, którymi te warzywa różnią się między sobą:
Jak więc widać, brokuł zdecydowanie przoduje, jeśli chodzi o zawartość dobroczynnych dla organizmu witamin. W niektórych dziedzinach jest minimalna różnica na korzyść kalafiora – chodzi o zawartość witaminy B6, kwasu pantotenowego, czy nieznacznie niższą kaloryczność. Tak naprawdę jednak różnice te nie są specjalnie istotne, ponieważ zarówno kalafior, jak i brokuł są po prostu smaczne i całościowo zdrowe, spokojnie więc można je włączyć do diety.
Wysoka zawartość antyoksydantów w kalafiorze i brokule jest czynnikiem, który wydaje się mieć najistotniejszy wpływ na zdrowie człowieka. Warzywa te różnią się od siebie nieznacznie pod względem jakościowym, gdy chodzi o przeciwutleniacze:
Wspólnymi przeciwutleniaczami dla obu tych warzyw jest sulforafan, a także indolo-3-karbinol. Oprócz tego zawierają one też witaminy o działaniu przeciwutleniającym.
Antyoksydanty zawarte w warzywach krzyżowych wykazują działanie zmniejszające uszkodzenie komórek na skutek stresu oksydacyjnego. Dodatkowo, zmniejszają one stany zapalne, a także chronią przed chorobami przewlekłymi:
Brokuł i kalafior są bardzo podobnymi w smaku i pod względem wartości odżywczych roślinami z jednej rodziny – warzyw krzyżowych. Nieznacznie różnią się od siebie jeśli chodzi o zawartość poszczególnych witamin, minerałów, i innych składników bioaktywnych. Trudno jest jednoznacznie zawyrokować, które z tych warzyw jest bardziej korzystne dla zdrowia. Obydwa są dla niego bardzo cenne. Z pewnością spożywanie tylko jednego z nich jest lepsze dla zdrowia, niż pomijanie spożycia ich obydwu. Najkorzystniej jest jednak łączyć w diecie zarówno spożycie kalafiora, jak i brokuła w rozsądny sposób.
Przykładowo, jeśli w diecie danego dnia jest duża ilość warzyw w kolorze zielonym, to zamiast dokładać do jadłospisu brokuły, można postawić na kalafiora. W zdrowej diecie najważniejsza jest różnorodność – najlepiej spożywać warzywa z różnych rodzin (krzyżowe, psiankowate, liściowe, itp.) w rozmaitych kolorach, nie ograniczając się do jedzenia tylko jednego rodzaju przez cały dzień.
Stosując taką różnorodność możesz dostarczyć sobie wszystkich cennych składników odżywczych. I to bez konieczności układania proporcji i wyliczania, czy spożyłeś wystarczający procent dziennego zapotrzebowania na dany składnik!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…