Categories: OdżywianieZboża

Amarantus: pradawne ziarno z imponującymi korzyściami zdrowotnymi

Użytkowników online: 42

Zboża stanowią jeden z najważniejszych w naszej diecie produktów spożywczych, które mogą odmienić naszą sylwetkę i sposób odżywiania się – na dobre! Tak naprawdę wcale nie musimy ograniczać się do pszenicy albo żyta, z których wypiekane są chleby.

Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się pseudozboża – czyli rośliny wytwarzające ziarna, które jednak w botanicznego punktu widzenia nie należą do zbóż. Jednym z takich jest właśnie amarantus – roślina uprawiana już od ponad 8 tysięcy lat (niektóre źródła podają, że od 4 tysięcy lat). Czym jest, jak go spożywać i jakie ma właściwości? 

Czym jest amarantus?

Amarantus zwany jest także inaczej szarłatem wyniosłym. Jest to najstarsza roślina uprawna świata, znana jeszcze na długo przed Chrystusem, głównie w regionach Ameryki Południowej. Niegdyś stanowiła ona podstawę wyżywienia Majów, Inków i Azteków, tuż obok fasoli i kukurydzy. Obecnie nazywa się amarantus „zbożem XXI wieku” głównie z uwagi na jego możliwości uprawne i zasobność w cenne składniki odżywcze. Dają one nadzieję na rozwiązanie problemu głodu na świecie. W czasie kwitnienia amarant wytwarza bardzo charakterystyczne kwiatki zebrane w swoiste grona, które mają intensywnie szkarłatny kolor – stąd zresztą nazwa szarłatu. 

Skąd taka popularność amarantu?

Dieta naszych dalekich przodków, również tych żyjących na innych kontynentach, była dosyć uboga, choć z pewnością naturalna. Poszczególne grupy ludności żywiły się akurat tym, co było pod ręką w największej obfitości. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać niektóre rośliny hodowlane, gdy zaobserwowano ich zdolności do rozmnażania się. Zaczęto więc rozmnażać rośliny na większą skalę, by zapewnić sobie większe zapasy pożywienia. Cenne było to, co można było łatwo zebrać i długo przechowywać, ale również to, co po prostu dobrze i szybko rosło. 

Podstawę wyżywienia ludzi w starożytności stanowiła mąka z różnych zbóż uprawnych czy roślin strączkowych, które udało się wyhodować. Ta dieta była więc pełna węglowodanów, ale jak się okazuje, rośliny takie jak amarant dostarczały też starożytnym wielu innych cennych składników odżywczych, takich jak białka, witaminy i mikroelementy. To właśnie amarantus był podstawą wyżywienia niemal całego kontynentu Ameryki Łacińskiej, z uwagi na łatwą dostępność oraz wysoką wartość odżywczą, umożliwiającą przetrwanie nawet w trudnych czasach. 

Dziś spożywamy amarantus głównie z uwagi na brak zawartości glutenu w jego ziarnach, ale również ze względu na jego lekko orzechowy posmak i pełnię właściwości zdrowotnych. Jest on dobrym urozmaiceniem współczesnej, zachodniej diety. 

Jakie składniki odżywcze zawiera szarłat?

Jest on zbożem bardzo sycącym i doskonale uzupełniającym zapotrzebowanie organizmu na błonnik, witaminy, mikroelementy oraz białko. 100 g gotowanego ziarna amarantusa zawiera:

Amarantus
371 kcal / 100g

Białko 13.56 g
Tłuszcz 7.02 g
Węglowodany 65.25 g
Błonnik 6.7 g
Woda 11.29 ml

Oprócz tego szarłat jest bogaty w: magnez, fosfor, mangan, żelazo, selen i miedź.

Przeciwutleniacze – potężna broń szarłatu

W dzisiejszych czasach, w których środowisko naturalne i żywność są zanieczyszczone i nasz tryb życia może prowadzić do powstawania nowotworów, bardzo ważne jest zwalczanie wolnych rodników. Najlepszą ku temu drogą jest oczywiście spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze. Antyoksydanty zawarte są w żywności wysokiej jakości i ich zadaniem jest wyrównywanie proporcji z wolnymi rodnikami w organizmie. Przeciwutleniacze obecne w amarancie to kwasy fenolowe:

– kwas galusowy

– kwas p-hydroksybenzoesowy

– kwas wanilowy

Namaczanie oraz obróbka termiczna amarantu niestety obniżają jego zdolności przeciwutleniające. Niestety, na surowo nie jest on zbyt smaczny. Dlatego tak ważne jest, aby amarant nie był jedynym źródłem przeciwutleniaczy w powszedniej diecie.

Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje amarantus?

Mówiąc o amarantusie nie sposób nie wspomnieć o tym, że jest on bardzo zdrowym dodatkiem do żywności, który może wspierać lecznicze działanie naszej diety. Oto, co jest w stanie zdziałać:

  • Zmniejsza stan zapalny dzięki zmniejszeniu ilości markerów stanu zapalnego
  • Obniża poziom cholesterolu – zarówno całkowitego, jak i „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższając poziom „dobrego” HDL
  • Wspomaga odchudzanie – dzięki zawartości sycącego białka i błonnika, które zapobiegają spożywaniu nadmiernych ilości kalorii w ciągu dnia
  • Wspiera dietę bezglutenową – jest korzystnym zbożem przy celiakii, ponieważ nie zawiera glutenu i tym samym wspiera prawidłową bezglutenową dietę.

Jak stosować amarant w kuchni?

Jest to zboże, które wymaga odpowiedniej obróbki termicznej. Przed spożyciem można pokusić się o skiełkowanie ziaren amarantu – w tym celu wystarczy zanurzyć ziarna w wodzie i pozostawić na 2-3 dni. Kiełkowanie sprawia, że rozłożone zostają składniki odżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów zawartych w amarantusie. Gotuje się go zalewając zimną woda i doprowadzając do wrzenia, a następnie gotując przez 20 minut na wolnym ogniu, aż wchłonie wodę. 

W jakich potrawach sprawdzi się amarantus?

  • Jako kiełki – w sałatkach, na kanapkach
  • W postaci namoczonej i ugotowanej – do koktajli, zwiększając ich wartość sytną
  • Jako zagęstnik do zup, gulaszy, sosów
  • Dodatek do owsianki lub jogurtu

Pamiętaj, że nie musisz od razu drastycznie zmieniać swoich nawyków żywieniowych z „rujnujących” na „uzdrawiająco zdrowe”. Mało kto jest w stanie znieść na dłuższą metę taki reżim ☺ Odkryj jednak, jaką moc mają niektóre superfoods (takie jak amarant), wypróbuj je jako dodatek do niektórych posiłków i tym samym wzmocnij swój organizm. Gdy zasmakujesz w pożywnych, zdrowych potrawach, nawet nie zauważysz, jak zaczną one stanowić przeważającą część Twojego codziennego jadłospisu, a Ty sam będziesz chudnąć i czuć się lepiej z dnia na dzień! 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

11 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

17 godzin ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

20 godzin ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago

Jak jedzenie warzyw zmienia Twoje ciało i umysł?

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…

2 tygodnie ago