Selen należy do mikroelementów, czyli składników potrzebnych organizmowi w śladowych ilościach. I choć jego rola w ciele człowieka jest nie aż tak łatwo zauważalna, to nie wolno jej spychać na margines. Wiele osób miałoby problem z określeniem źródeł selenu w diecie, czy ich korzyści zdrowotnych, w przeciwieństwie do witaminy C czy wapnia. Jednak selen stanowi niewielki, choć bardzo ważny trybik w tej maszynie, jaką jest człowiek. Jeśli go zabraknie, może się to skończyć groźnymi powikłaniami!
Głównym zadaniem selenu jest uczestniczenie w syntezie wielu enzymów, które z kolei działają w regulacji metabolizmu wielu komórek ciała. Oto korzyści, jakie wyniesiesz dostarczając swojemu organizmowi odpowiedniej ilości selenu każdego dnia:
Wolne rodniki są bardzo toksycznymi związkami, które wytwarzają się na skutek niewłaściwej diety czy trybu życia. Gdy zostaje zachwiana równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami, wówczas organizm zaczyna się starzeć, dochodzi też do mutacji komórek zdrowych w komórki nowotworowe. Zasadniczo wolne rodniki występują w naszych organizmach jako produkty uboczne procesów metabolicznych, i jeśli ich ilość nie przekracza ilości przeciwutleniaczy, to wszystko jest pod kontrolą. Jednak niewłaściwa dieta, palenie papierosów, picie alkoholu czy stres prowokują stres oksydacyjny, w wyniku którego powstają wolne rodniki w nadmiarze. Dlatego potrzebujemy związków takich jak między innymi selen czy inne substancje o charakterze antyoksydacyjnym, które wyrównają tę niebezpieczną nadwyżkę wolnych rodników.
Zapobieganie nowotworom w dzisiejszych czasach tak bardzo podatnych na tę chorobę, jest bardzo istotne dla każdego człowieka. Dieta bogata w selen głównie z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające jest w stanie skutecznie zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Selen ponadto zmniejsza uszkodzenia DNA i niszczy już obecne komórki rakowe. Nie może go więc zabraknąć w organizmie ani chorych osób, ani tych, które pragną zapobiegać powstawaniu nowotworów. Badania wykazały, że u osób z wyższym poziomem selenu we krwi występowało mniejsze ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Ważne jest jednak, aby pozyskiwać selen ze źródeł naturalnych, czyli z żywności, a nie z suplementów. Z kolei suplementacja selenem w trakcie radioterapii jest w stanie złagodzić skutki uboczne tego agresywnego leczenia.
Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych jest również bardzo istotna dla każdego, również zdrowego człowieka, ponieważ choroby te stanowią pierwszą przyczynę wszystkich zgonów na świecie. Wynika to głównie z nieprawidłowej diety i zbyt mało aktywnego trybu życia współczesnego człowieka. Okazuje się, że zwiększenie poziomu selenu z naturalnych źródeł we krwi o 50% jest w stanie zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych aż o 24%. Jednym z czynników zachorowania na te choroby są przewlekłe stany zapalne, i tu również selen ma swój udział, gdyż minimalizuje je, tym samym obniżając ryzyko zachorowania. W badaniach wykazano, że przyjmowanie suplementów z selenem obniżyło poziom białka C-reaktywnego, czyli jednego z markerów chorób serca. Dodatkowo, u osób badanych podniósł się poziom peroksydazy glutationowej, która jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym stany zapalne. Osoby z grupy ryzyka zachorowania na miażdżyce powinny więc pomyśleć o zdrowej diecie, bogatej w pokarmy zawierające selen.
Choroby neurodegeneracyjne bardzo często mają swój początek w stresie oksydacyjnym. Ten z kolei bywa spowodowany niedoborową dietą i nieprawidłowym trybem życia. Im starszy pacjent, tym większe ryzyko zachorowania na demencję, a nawet Alzheimera, z uwagi na coraz bardziej ograniczoną dietę i zmniejszoną podaż pożywienia. Stosowanie żywności bogatej w przeciwutleniacze, w tym również selen, jest w stanie utrzymać wysoki poziom stanu komórek i połączeń nerwowych, a tym samym zapobiec ich degeneracji. Wykazano, że spożywanie orzechów brazylijskich (będących najbogatszym źródłem selenu) jest w stanie poprawić funkcje poznawcze pacjentów z pierwszymi objawami demencji.
W tarczycy znajduje się więcej selenu niż gdziekolwiek indziej w ciele. Jest on bardzo ważnym dla funkcjonowania tego gruczołu pierwiastkiem. Pomaga chronić tarczycę przed uszkodzeniem oksydacyjnym, a także wspiera ją w produkcji hormonów tarczycowych. A zatem, chcąc zadbać o zdrowie tarczycy, oprócz poziomu jodu w organizmie należy również kontrolować poziom selenu.
Selen jest jednym z ważnych pierwiastków wspomagających prawidłową pracę układu odpornościowego. To znowu zasługa jego działania przeciwutleniającego, na którym zyskuje cały układ immunologiczny, i nie tylko on. Niedobory selenu mogą prowadzić do wolniejszej odpowiedzi immunologicznej. Dlatego też częste infekcje i wolniejsze powroty do zdrowia warto zweryfikować pod kątem obecności selenu w surowicy krwi i ewentualnie podnieść jego poziom poprzez zwiększenie spożycia produktów bogatych w selen.
Astma jest chorobą ściśle związaną z przewlekłym stanem zapalnym oraz stresem oksydacyjnym, toczącymi się w organizmie. Badania wykazały, ze osoby chorujące na astmę bardzo często mają obniżony poziom selenu we krwi. Poprzez suplementacje lub zwiększenie ilości selenu w diecie udało się uzyskać efekt złagodzenia objawów astmy. Co więcej, suplementacja selenem pozwoliła na zmniejszenie dawek leków kortykosteroidowych powszechnie stosowanych w leczeniu astmy.
Najlepszym sposobem na odżywianie się w sposób pozwalający na dostarczenie sobie dostatecznej ilości selenu, jest spożywanie różnych produktów z wszystkich grup żywności. Oto produkty z wysoką zawartością selenu uszeregowane od najbardziej w niego obfitujących, które warto włączyć do diety:
Spożywaj je kiedy tylko możesz i ciesz się zdrowiem jak najdłużej!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835914/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17034348 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184498/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665418/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19033020 https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073179/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726178/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20133068/ https://www.healthline.com/nutrition/heart-healthy-foods https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023702 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28965605 https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/atherosclerosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147716/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24668390 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775560 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17030648 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072572/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066516/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3246085/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21546427/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12061082 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15106206
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…