Mówi się, że najprostsze rozwiązania są często najskuteczniejsze. I tak, zdarza nam się sięgać po rozmaite napoje izotoniczne, pobudzające koktajle, wody witaminowe, podczas gdy składniki do najlepszego napoju orzeźwiającego o właściwościach zdrowotnych mamy we własnej lodówce.
Wystarczy woda, cytryna, i ewentualne inne dodatki.
Czy osławiona woda z cytryną rzeczywiście ma tak wiele uzdrawiających właściwości? Jak ją przygotować, aby czerpać z niej to, co najlepsze? Zaraz to wyjaśnimy!
Choć to banalnie proste, nie każdy wie, że samodzielnie przygotowany w domu napój może tak dobrze smakować i być tak korzystny dla zdrowia.
Wystarczy do tego celu woda – oczywiście możesz użyć mineralnej, z butelki, ale dla środowiska (i dla Twojego portfela) lepiej będzie, jeśli wykorzystasz zwykłą, zimną wodę z kranu.
Jeśli w Twoim regionie woda kranowa jest zdatna do picia, nie ma przeciwwskazań, aby na co dzień nawadniać się tylko taką!
Możesz użyć dzbanka filtrującego, aby oczyścić ją z osadów wapiennych, a jeśli preferujesz wodę gazowaną – zaopatrz się w specjalne urządzenie do robienia wody gazowanej.
W ten sposób picie minimum 2 litrów wody dziennie stanie się czystą przyjemnością, a w miesiącu na wodę będziesz wydawać kilkakrotnie mniej pieniędzy niż dotychczas.
Do dzbanka czystej, zimnej wody możesz wrzucić kilka plasterków cytryny lub wcisnąć z niej sok. W upalne dni rewelacyjnie przysłuży Ci się również kilka kostek lodu, a także parę listków świeżej mięty.
Jeśli chcesz, aby woda z cytryną zmieniła się w napój izotoniczny domowej roboty, wsyp do niej szczyptę soli (elektrolity!) oraz łyżeczkę cukru (glukoza). Wtedy nie potrzebujesz już w trakcie treningu popijać sztucznych i drogich napojów ze sklepu!
Tak naprawdę zdrowy człowiek nie ma potrzeby wpływać w żaden sposób na pracę swojej wątroby i nerek, wspomagając te organy przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Jednak zdecydowanie lepiej jest spożywać produkty i wypijać płyny, które potencjalnie mogą w tym pomagać, niż takie, w których jest mnóstwo sztucznych substancji. W cytrynach znajduje się związek, limonen, który pobudza do pracy enzymy odpowiedzialne za detoksykację w wątrobie.
A zatem, owszem, cytryna może wspomóc działanie detoksykacyjne wątroby, jednak nie wiadomo do końca w jakim stopniu to robi. Z pewnością nie zaszkodzi nam picie wody z cytryną, gdy chcemy poczuć oczyszczające działanie diety.
Chłodna woda z cytryną, bez dodatku substancji słodzących, a za to z miętą i lodem, rzeczywiście może dać przyjemne uczucie odświeżenia i orzeźwienia w upalny dzień. Okazuje się jednak, że wiele osób wierzy też w „ożywiające” działanie tego napoju.
W pewnych środowiskach (głównie u sprzedawców urządzeń „poprawiających” wodę) powtarza się stwierdzenie, jakoby nadmiar jonów dodatnich w organizmie wpływał na nasz brak nastroju i energii.
Ponieważ woda z cytryną pomaga wyrównać bilans jonowy, bo zawiera sporo jonów ujemnych, można wysnuć wniosek, że poprawia ona nastrój i wydolność.
Ile w tym prawdy? Dotychczasowe badania nie są w tej kwestii jednoznaczne, ale z pewnością picie wody z cytryną nie zaszkodzi, gdy zamierzamy przeciwdziałać jesiennej chandrze.
Spory udział w poprawie nastroju może mieć też wysoka zawartość witaminy C w cytrynie, odpowiedzialna między innymi za stany emocjonalne.
A zatem, do picia w upalne dni zdecydowanie lepiej nadaje się samodzielnie przygotowana woda z cytryną, niż puszka zimnego napoju gazowanego – orzeźwi, nawodni i poprawi nastrój!
Woda z cytryną rzeczywiście wspomaga wydzielanie kwasu żółciowego w pewnym stopniu. Jednak czy takie pobudzanie woreczka żółciowego jest konieczne dla poprawy trawienia?
W przypadku zdrowego układu pokarmowego przy jedzeniu tłustych potraw, pęcherzyk żółciowy sam wydziela odpowiednią ilość żółci niezbędną do zemulgowania tłuszczu. Jeśli tego nie robi, prawdopodobnie problem leży gdzieś głębiej i picie wody z cytryną nie będzie jego rozwiązaniem.
Podobnie rzecz ma się z teorią, według której kwas cytrynowy wspomaga działanie kwasu żołądkowego. Ale i tutaj, jeśli Twój żołądek nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości kwasu żołądkowego, musisz udać się do lekarza, który zaordynuje leczenie.
Prawdą jest natomiast, że woda z cytryną jest w stanie spowolnić opróżnianie żołądka, przy czym zmniejsza poziom glukozy poposiłkowej i poprawia wchłanianie składników odżywczych. A zatem, picie wody z cytryną do posiłków jest jak najbardziej wskazane.
Choć cytryna jest kwaśna i zawiera kwasy cytrynowe, to w naszym organizmie pełni rolę odkwaszającą.
Zawiera jony ujemne, które są w stanie w pewnym sensie wpływać na pH organizmu. Woda z cytryną jest flagowym produktem osób wierzących w działanie alkalicznych, czyli odkwaszających diet. Według nich spożywanie posiłków odkwaszających organizm jest w stanie poprawić samopoczucie, głównie poprzez podwyższenie pH krwi.
Trzeba jednak zauważyć, że mechanizmy kompensacyjne organizmu są bardzo ściśle regulowane przez wiele różnych czynników, i bynajmniej nie jest nimi żaden składnik diety. Kwasica lub zasadowica są bardzo poważnymi przypadkami, wymagającymi klinicznego leczenia i mogącymi doprowadzić do śmierci pacjenta.
Trudno uwierzyć w to, że nasz organizm można byłoby doprowadzić do śmierci na przykład poprzez dietę zbyt ubogą lub zbyt bogatą w któryś z jonów. Choć więc dieta bogata w jony ujemne powoduje zakwaszenie moczu, to nie ma większego wpływu na pH krwi.
Teoretycznie cytryna jest w stanie zwiększyć beta-oksydację kwasów tłuszczowych, i tym samym nieznacznie wpłynąć na szybszy metabolizm tłuszczów. Jest to jednak bardzo minimalny wpływ.
Z pewnością picie wody z cytryną przed posiłkiem pozwala „zmieścić” mniej posiłku właściwego, i tym samym wpłynie na przyjęcie mniejszej ilości kalorii w posiłku.
Również zastąpienie słodkich napojów czy słodzonych herbat pitych do posiłku zwykłą wodą z cytryną jest dobrym pomysłem, który z pewnością przełoży się na sukcesy w odchudzaniu – ponieważ jest to zdrowy, prawidłowy nawyk. Jest również smaczna i doskonale nawadnia organizm, dlatego zwiększone jej picie w trakcie odchudzania jest zdecydowanie wskazane.
Nie ma jednak potwierdzonego, solidnego wpływu wody z cytryną na przebieg odchudzania.
Witamina C jest jedną z tych witamin, których nie syntetyzuje nasz organizm, więc w całości musi zostać dostarczona z zewnątrz. Popijając regularnie wodę z cytryną, bogatą w witaminę C, można mieć obawy o przedawkowanie tej witaminy. W praktyce jest to bardzo trudne, szczególnie gdy chodzi o witaminę przyjmowaną z naturalnych produktów, to jest z cytryny.
Nawet jeśli nasza dieta bogata jest w witaminę C z innych źródeł, nie powinniśmy się obawiać przedawkowania. Organizm doskonale radzi sobie z wypłukiwaniem nadmiaru kwasu askorbinowego przez nerki, a w przypadku rozpuszczenia jej w dużej ilości wody nie będzie miał z tym problemu, gdyż nerki będą doskonale pracowały.
Niektóre kontrowersyjne teorie zakładają nawet, że regularne picie wody z cytryną zwalcza raka i choroby serca.
Cóż, gdyby to było takie proste, oddziały onkologiczne i kardiologiczne świeciłyby pustkami. Rzeczywiście, hesperydyna zawarta w cytrynie, w ilości 500 mg dziennie obniża ciśnienie krwi i ma działanie przeciwzapalne, co mogłoby posłużyć jako sposób na walkę z nowotworami i chorobami serca.
100 ml soku z cytryny (mniej więcej szklanka) zawiera zaledwie 20,5 mg hesperydyny. Musiałbyś więc pić 20 szklanek soku z cytryny dziennie, aby odczuć pozytywny efekt przeciwzapalny, a taka ilość z pewnością nie przysłużyłaby się Twojemu zdrowiu i samopoczuciu w innych aspektach…
Choć rzeczywiście wysoka zawartość witaminy C działa antyoksydacyjnie i zapobiega nowotworom, a także wspomaga pracę układu krwionośnego. Woda z cytryną pita jako sposób na zapobieganie tym chorobom ma więc znikomy efekt terapeutyczny – ale nie ma powodów, by z niego rezygnować.
Cytryny zawierają sporo witaminy C, która ma między innymi działanie ochronne na naczynia krwionośne. Oprócz tego limonen jest w stanie stymulować fagocyty (komórki odpornościowe) do wykonywania pracy, a hesperydyna również poprawia odporność organizmu.
Jednak działanie witaminy C jest nieco przereklamowane. To znaczy, spożywanie odpowiednich dawek witaminy C nie spowoduje mniejszej częstotliwości zachorowań na przeziębienie. Może jednak skrócić czas jego trwania, szczególnie gdy będzie trwale uzupełniana podczas choroby.
Zdecydowanie więc picie wody z cytryną zapobiega odwodnieniu w przeziębieniu, a gorąca herbata z miodem, cytryną i imbirem to nie jest tylko ludowy zabobon, ale przepyszny koktajl wspomagający odporność organizmu.
Kwas cytrynowy jest w stanie łączyć się w nerkach z wapniem, i tym samym zapobiegać tworzeniu się złogów wapniowych i fosforanowych w nerkach i moczowodach.
Tym samym niewielkie ilości soku z cytryny regularnie podawane są w stanie rzeczywiście zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych oraz oczyszczać nerki z ewentualnie powstałych już złogów.
Tym bardziej wskazane jest picie wody z cytryną u osób borykających się często z tym problemem, bo duże ilości wody wspomagają pracę nerek i ułatwiają wydalanie ewentualnych kamieni i piasku nerkowego.
Nawyk picia wody z cytryną warto u siebie wyrobić, szczególnie że jest to napój smaczny, tani i łatwy w przygotowaniu. Świetnie smakuje, orzeźwia i pomaga przetrwać upalne dni. Jest dobry w nawadnianiu organizmu i uzupełnia niedobory witaminy C oraz niektórych innych składników bioaktywnych.
Dobrze jest wyrobić sobie nawyk popijania wody z cytryną po posiłku i pomiędzy posiłkami. Wątpliwa jest jednak zasadność wypijania jej na pusty żołądek. Stymulowanie wydzielania kwasów żołądka przy pustym jego wnętrzu może zadziałać destrukcyjnie na błonę śluzową tego organu, i tym samym powoli i sukcesywnie doprowadzać do powstania wrzodów.
A zatem wodę z cytryną jak najbardziej warto pić, zamiast izotoników czy napojów słodzonych (w tym również zamiast wód smakowych). Należy ją jednak traktować jako zdrowy, pozytywny zamiennik dla innych szkodliwych napojów i dobre zastępstwo dla czystej wody, którą nie każdy toleruje. Nie powinno się jednak uważać jej za napój działający cuda i leczący choroby.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19918339 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1449615
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18946667
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19918339
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17960080
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27415576
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16780969
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…