Użytkowników online: 67

Pokochaj wątróbkę!

Wątróbka jest niczym szpinak czy brukselka, jednym z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi. Wiele osób czuje wstręt do tego produktu, gdyż należy on do podrobów – niezbyt wykwintnej części ciała zwierząt.

Wątróbkę warto włączyć do swojej diety z uwagi na jej walory sensoryczne oraz właściwości odżywcze. No, i do tego jest śmiesznie tania!

Jak smakuje wątróbka?

Jest to po prostu wątroba, organ wewnętrzny, pozyskiwany ze zwierząt rzeźnych oraz drobiu. Sprzedawany po niskiej cenie, głównie z uwagi na to, że stanowi ona niejako odpad masarski.

Lata temu zajadano się wątróbką nie tyle z uwagi na jej wyjątkowy smak, ale dlatego, że była tania i łatwo dostępna, a przy okazji pozwalała zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wiele ważnych składników.

Przy braku dostępu do wysokiej jakości jedzenia, owoców i warzyw, była to nieoceniona cecha! 

Wątróbka charakteryzuje się bardzo ciekawą strukturą – po dotknięciu rozpływa się w palcach, bo składa się z hepatocytów, czyli komórek wątrobowych, nie jest mięśniem, więc nie ma struktury typowego mięsa. Po obróbce kulinarnej staje się niesamowicie delikatna, wręcz rozpływa się w ustach i ma bardzo charakterystyczny posmak oraz jest delikatnie gorzkawa.

Najlepiej smakuje z ziemniaczkami lub chlebem oraz podsmażaną cebulką! Wątróbkę należy gotować lub smażyć krótko, na mocnym ogniu, nie soląc jej przed smażeniem.

Dla pozbycia się gorzkiego smaku, wątróbkę po opłukaniu można włożyć na minimum godzinę do miski z mlekiem lub zimną wodą i odrobiną soku z cytryny.

Jakie składniki odżywcze zawiera wątróbka?

Zdecydowanie jest to jeden z najbardziej wartościowych produktów zwierzęcych. Oto, jakie ma właściwości odżywcze:

Jest to produkt szczególnie zalecany osobom, które chcą zaspokoić swoje zapotrzebowanie na żelazo i inne składniki, ale nie przytyć.

Jednocześnie, to doskonałe jedzenie dla tych, którzy walczą z anemią i chcieliby jej zapobiegać, a także chronić swój wzrok.

Mówi się, że wątróbka poprawia jakość nasienia męskiego, a także dodaje energii i zwiększa odporność na stres – z uwagi na to, że zawiera dużo witamin z grupy B, działających ochronnie na układ nerwowy. 

Dla kogo wątróbka nie jest wskazana?

Wysoka zawartość witaminy A w wątróbce sprawia, że jest to produkt niewskazany dla kobiet w ciąży. Nadmiar tej witaminy dla płodu jest toksyczny! Pomimo wysokiej zawartości dobroczynnego kwasu foliowego, nie należy jednak w ciąży spożywać wątróbki.

Oprócz tego ma ona wysoką zawartość cholesterolu, dlatego nie jest polecana również osobom z grupy ryzyka, zagrożonych chorobami serca lub chorujących na nie. Okazuje się jednak, że nawet 80% cholesterolu, który powoduje choroby serca, wytwarzane jest w organizmie, a nie dostarczane z pożywieniem.

Chociaż klasyczne zalecenia dietetyczne mówią, aby nie jeść wątróbki w przypadku osób z chorobami serca, to jednak nie ma powodu odmawiania jej sobie (oczywiście w umiarkowanych ilościach), jeśli ktoś lubi tę potrawę. Najprawdopodobniej jedzenie wątróbki raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na pogorszenie profilu lipidowego. Wątróbki nie zaleca się osobom z dną moczanową, ponieważ zawiera ona duże ilości puryn, które mogą nasilać objawy chorobowe.

Czy wątróbka jest toksyczna?

Wątroba u zwierząt służy do przetwarzania toksyn, w związku z czym wiele osób ma poważne obawy, czy w wątrobie nie są zmagazynowane toksyny. Otóż – nie.

Wynika to stąd, że w wątrobie są one głównie przetwarzane, a nie przechowywane, a przetwarza się je w mniej niebezpieczne dla zdrowia związki, łatwe do usunięcia z organizmu. Nie ma więc powodu, aby obawiać się zatrucia toksynami po zjedzeniu wątróbki. 

Podsumowując, warto raz na jakiś czas pokusić się o zjedzenie porcji pysznej wątróbki. Jest ona dużo mniej kontrowersyjnym daniem, niż się powszechnie uważa! 

Referencje

http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3470/2
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/copper
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8862477
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-42
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2988700/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7477116