Bardzo często we wszelkich zestawieniach i wyliczeniach jaja zalicza się do grupy „nabiał”. Zaledwie niewielka grupa ludzi prawidłowo wyodrębnia je z grupy nabiałowej, a przy tym bardzo się zżyma na wszelkie nieprawidłowości w tej kwestii.
Dlaczego jaja NIE powinny być stawiane na równo z nabiałem, i dlaczego tak często popełnia się w tej kwestii błąd?
Nabiał, to inaczej produkty mleczne: mleko, sery żółte, twarogi, maślanka, śmietanka, masło, jogurty, kefiry, ewentualnie inne przetwory mleczne.
Sama grupa produktów mlecznych jest bardzo szeroka, bo obejmuje różne rodzaje mleka, i różne sposoby jego przetwarzania. Wspólnym mianownikiem jest jednak obecność mleka w grupie produktów nabiałowych.
Zdarza się jednak, że do grupy „nabiał” lądują też jaja: kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i inne. Może to wynikać z dwóch kwestii. Pierwsza, to wysoka zawartość białka, i wspólne pochodzenie zwierzęce.
Druga, to fakt, że nabiał najczęściej kojarzymy ze śniadaniami, i właśnie jajka są jednym z podstawowych produktów spożywanych na śniadanie, w tym również w towarzystwie produktów pochodzenia mlecznego.
Mają także biało-żółte kolory, stąd mogą wprowadzać w pewien błąd.
Odpowiedź jest prosta: nie ma w nich ani grama mleka. Składem rzeczywiście są zbliżone do produktów mlecznych, ponieważ zawierają sporo białka, wapnia, tłuszczów, cholesterolu.
Nie zawierają one jednak na przykład laktozy – cukru mlecznego. Poza tym, główną frakcją białka w jajku jest albumina, a w mleku – kazeina.
Pomimo licznych cech wspólnych jajka różnią się więc, i to znacząco, od nabiału, więc nie powinny być do niego zaliczane.
Można nawet powiedzieć, że bardziej pożywne! Mówi się, że jajko to najbardziej optymalne, zdrowe i doskonałe pożywienie na Ziemi.
Zawiera doskonałe proporcje aminokwasów, dostarczając nam składników budulcowych, których organizm potrzebuje. Zawierają zdrowe, wysokiej jakości tłuszcze, a także wiele innych substancji wspierających nasze zdrowie. Doskonale sycą, mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów, mają delikatny, neutralny smak i pasują do wielu potraw.
Jajka chętnie spożywa się wspólnie z nabiałem – jajecznicę na masełku, ciasto biszkoptowe, koktajle z jajkami, naleśniki itp. Warto więc łączyć dobry smak nabiału i jaj, oraz ich świetne właściwości odżywcze, szczególnie o poranku, gdy trzeba mieć siłę stawiać czoła codzienności. Nie należy jednak łączyć tych dwóch grup produktów w jedną i utożsamiać jaj z nabiałem!
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…