Pestki dyni – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Użytkowników online: 56

Pestki dyni – jeszcze więcej powodów, by je jeść!

Dynia to takie skromne, rodzime warzywo sezonowe… A jak sami doskonale wiemy – to, co najzdrowsze i najbardziej wartościowe nie przypływa do nas na statkach z Ekwadoru, tylko rośnie w naszych polskich ogródkach! A co w dyni jest najsmaczniejsze i najzdrowsze? Oczywiście, że pestki! Powtórzmy zatem, co w tych pestkach jest takiego, że warto je zawsze mieć w swojej szafce kuchennej i sięgać po niej bez specjalnych okazji!

Wpływają na mięśnie i stawy.

Bardzo często osoby skarżące się na nadwagę, cierpią także na zwyrodnienia mięśni i stawów, które są zanadto obciążone nadmiarowymi kilogramami. Niestety, również stres oksydacyjny negatywnie wpływa na produkcję wolnych rodników i tym samym wpływa na niszczenie stawów i uszkadzanie włókien kolagenowych. Cynk zawarty w pestkach dyni w sporej ilości doskonale redukuje bóle zwyrodnieniowe stawów. Witamina E, której też są niezłym źródłem, jest z kolei silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza nadmiar wolnych rodników. Kwasy omega-3 z pestek dyni, działają natomiast przeciwzapalnie i tym sposobem również wpływają na zmniejszenie bolesności w obrębie stawów!

Regulują ciśnienie krwi.

Osoby, które cierpią na nadciśnienie, powinny włączyć pestki dyni do swojej diety. Są one naturalnym i bogatym źródłem magnezu, który ma między innymi właściwości obniżania ciśnienia tętniczego krwi.

Zapobiegają i leczą anemię.

Pestki to także dobre, roślinne źródło żelaza. A ono, jak wiemy, wspomaga produkcję hemoglobiny, czyli przyczynia się do lepszego ukrwienia mięśni, sprawniejszego dotleniania komórek ciała. Tym samym, regularne spożywanie pestek dyni może wspomóc kurację żelazem przy leczeniu anemii, a także zapobiec jej występowaniu!

Wspierają pracę nerek.

Przede wszystkim – zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to wynikiem ich delikatnie moczopędnych właściwości. Przydają się one nie tylko w leczeniu nerek, ale także zapobieganiu ich chorobom.

Dbają o zdrowie serca.

Dzięki dużej zawartości odpowiednich witamin i minerałów, a także fitosteroli i kwasów tłuszczowych nienasyconych, dbają o układ krwionośny. Wpływają korzystnie na obniżanie poziomu cholesterolu LDL.

Wspomagają funkcjonowanie prostaty.

Fitosterole zawarte w pestkach, a także duże ilości cynku, to idealny dla mężczyzn sposób na zapobieganie przerostowi prostaty, a także jej nowotworowi. Panowie po 40. roku życia powinni częściej niż dotychczas sięgać po tę smakowitą przekąskę!

Wspomagają zasypianie.

Dzięki dużej zawartości aminokwasu tryptofanu, pomagają w walce z bezsennością. Tryptofan jest składnikiem niezbędnym do produkcji hormonu melaniny, czyli hormonu snu. Regularnie jedząc pestki nawet nie zauważysz, jak prędko będziesz zasypiać, i jak dobrze zaczniesz się wysypiać bez wielogodzinnego przewracania się z boku na bok!

Chronią wzrok.

Pestki dyni zawierają duże ilości witaminy A. Jest to witamina, która w pierwszej kolejności kojarzona jest właśnie ze wzrokiem. Zapobiega tak zwanej kurzej ślepocie, czyli upośledzeniu widzenia po zmroku. Zapobiega także zwyrodnieniom wzroku i pozwala utrzymać go w dobrej kondycji przez długie lata!

Doskonałe źródło białka.

Czasem trudno jest odpowiednio zbilansować swoją dietę, włączając do niej roślinne źródła białka. Jest na to sposób – dorzucanie do posiłków garści pestek dyni. Są one bogate w pełnowartościowe białko roślinne i doskonale nadaje się dla wegan!

Są smaczne w każdej postaci!

W sezonie jesiennym półki sklepowe i nasze własne grządki uginają się od dyni. Poświęćmy chwilę na oczyszczenie ich z pestek i wysuszenie ich. Pestki po wysuszeniu długo zachowują swoją świeżość i wartości odżywcze. Najlepiej jeść je świeżo wyłuskane z łupiny – jako przekąskę zamiast chipsów czy słodyczy. Wtedy zawarte w nich tłuszcze nie ulegają utlenieniu. Pestki można też dorzucać do owsianek, jaglanek, wypiekanego pieczywa, kanapek, sałatek, zup… Jest całe mnóstwo potraw, które możemy jeść z dodatkiem pestek dyni, ze względu na ich doskonałe właściwości zdrowotne, a także neutralny, delikatny smak!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago