Pestki dyni – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Użytkowników online: 44

Pestki dyni – jeszcze więcej powodów, by je jeść!

Dynia to takie skromne, rodzime warzywo sezonowe… A jak sami doskonale wiemy – to, co najzdrowsze i najbardziej wartościowe nie przypływa do nas na statkach z Ekwadoru, tylko rośnie w naszych polskich ogródkach! A co w dyni jest najsmaczniejsze i najzdrowsze? Oczywiście, że pestki! Powtórzmy zatem, co w tych pestkach jest takiego, że warto je zawsze mieć w swojej szafce kuchennej i sięgać po niej bez specjalnych okazji!

Wpływają na mięśnie i stawy.

Bardzo często osoby skarżące się na nadwagę, cierpią także na zwyrodnienia mięśni i stawów, które są zanadto obciążone nadmiarowymi kilogramami. Niestety, również stres oksydacyjny negatywnie wpływa na produkcję wolnych rodników i tym samym wpływa na niszczenie stawów i uszkadzanie włókien kolagenowych. Cynk zawarty w pestkach dyni w sporej ilości doskonale redukuje bóle zwyrodnieniowe stawów. Witamina E, której też są niezłym źródłem, jest z kolei silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza nadmiar wolnych rodników. Kwasy omega-3 z pestek dyni, działają natomiast przeciwzapalnie i tym sposobem również wpływają na zmniejszenie bolesności w obrębie stawów!

Regulują ciśnienie krwi.

Osoby, które cierpią na nadciśnienie, powinny włączyć pestki dyni do swojej diety. Są one naturalnym i bogatym źródłem magnezu, który ma między innymi właściwości obniżania ciśnienia tętniczego krwi.

Zapobiegają i leczą anemię.

Pestki to także dobre, roślinne źródło żelaza. A ono, jak wiemy, wspomaga produkcję hemoglobiny, czyli przyczynia się do lepszego ukrwienia mięśni, sprawniejszego dotleniania komórek ciała. Tym samym, regularne spożywanie pestek dyni może wspomóc kurację żelazem przy leczeniu anemii, a także zapobiec jej występowaniu!

Wspierają pracę nerek.

Przede wszystkim – zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to wynikiem ich delikatnie moczopędnych właściwości. Przydają się one nie tylko w leczeniu nerek, ale także zapobieganiu ich chorobom.

Dbają o zdrowie serca.

Dzięki dużej zawartości odpowiednich witamin i minerałów, a także fitosteroli i kwasów tłuszczowych nienasyconych, dbają o układ krwionośny. Wpływają korzystnie na obniżanie poziomu cholesterolu LDL.

Wspomagają funkcjonowanie prostaty.

Fitosterole zawarte w pestkach, a także duże ilości cynku, to idealny dla mężczyzn sposób na zapobieganie przerostowi prostaty, a także jej nowotworowi. Panowie po 40. roku życia powinni częściej niż dotychczas sięgać po tę smakowitą przekąskę!

Wspomagają zasypianie.

Dzięki dużej zawartości aminokwasu tryptofanu, pomagają w walce z bezsennością. Tryptofan jest składnikiem niezbędnym do produkcji hormonu melaniny, czyli hormonu snu. Regularnie jedząc pestki nawet nie zauważysz, jak prędko będziesz zasypiać, i jak dobrze zaczniesz się wysypiać bez wielogodzinnego przewracania się z boku na bok!

Chronią wzrok.

Pestki dyni zawierają duże ilości witaminy A. Jest to witamina, która w pierwszej kolejności kojarzona jest właśnie ze wzrokiem. Zapobiega tak zwanej kurzej ślepocie, czyli upośledzeniu widzenia po zmroku. Zapobiega także zwyrodnieniom wzroku i pozwala utrzymać go w dobrej kondycji przez długie lata!

Doskonałe źródło białka.

Czasem trudno jest odpowiednio zbilansować swoją dietę, włączając do niej roślinne źródła białka. Jest na to sposób – dorzucanie do posiłków garści pestek dyni. Są one bogate w pełnowartościowe białko roślinne i doskonale nadaje się dla wegan!

Są smaczne w każdej postaci!

W sezonie jesiennym półki sklepowe i nasze własne grządki uginają się od dyni. Poświęćmy chwilę na oczyszczenie ich z pestek i wysuszenie ich. Pestki po wysuszeniu długo zachowują swoją świeżość i wartości odżywcze. Najlepiej jeść je świeżo wyłuskane z łupiny – jako przekąskę zamiast chipsów czy słodyczy. Wtedy zawarte w nich tłuszcze nie ulegają utlenieniu. Pestki można też dorzucać do owsianek, jaglanek, wypiekanego pieczywa, kanapek, sałatek, zup… Jest całe mnóstwo potraw, które możemy jeść z dodatkiem pestek dyni, ze względu na ich doskonałe właściwości zdrowotne, a także neutralny, delikatny smak!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago