Pestki dyni – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Użytkowników online: 116

Pestki dyni – jeszcze więcej powodów, by je jeść!

Dynia to takie skromne, rodzime warzywo sezonowe… A jak sami doskonale wiemy – to, co najzdrowsze i najbardziej wartościowe nie przypływa do nas na statkach z Ekwadoru, tylko rośnie w naszych polskich ogródkach! A co w dyni jest najsmaczniejsze i najzdrowsze? Oczywiście, że pestki! Powtórzmy zatem, co w tych pestkach jest takiego, że warto je zawsze mieć w swojej szafce kuchennej i sięgać po niej bez specjalnych okazji!

Wpływają na mięśnie i stawy.

Bardzo często osoby skarżące się na nadwagę, cierpią także na zwyrodnienia mięśni i stawów, które są zanadto obciążone nadmiarowymi kilogramami. Niestety, również stres oksydacyjny negatywnie wpływa na produkcję wolnych rodników i tym samym wpływa na niszczenie stawów i uszkadzanie włókien kolagenowych. Cynk zawarty w pestkach dyni w sporej ilości doskonale redukuje bóle zwyrodnieniowe stawów. Witamina E, której też są niezłym źródłem, jest z kolei silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza nadmiar wolnych rodników. Kwasy omega-3 z pestek dyni, działają natomiast przeciwzapalnie i tym sposobem również wpływają na zmniejszenie bolesności w obrębie stawów!

Regulują ciśnienie krwi.

Osoby, które cierpią na nadciśnienie, powinny włączyć pestki dyni do swojej diety. Są one naturalnym i bogatym źródłem magnezu, który ma między innymi właściwości obniżania ciśnienia tętniczego krwi.

Zapobiegają i leczą anemię.

Pestki to także dobre, roślinne źródło żelaza. A ono, jak wiemy, wspomaga produkcję hemoglobiny, czyli przyczynia się do lepszego ukrwienia mięśni, sprawniejszego dotleniania komórek ciała. Tym samym, regularne spożywanie pestek dyni może wspomóc kurację żelazem przy leczeniu anemii, a także zapobiec jej występowaniu!

Wspierają pracę nerek.

Przede wszystkim – zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to wynikiem ich delikatnie moczopędnych właściwości. Przydają się one nie tylko w leczeniu nerek, ale także zapobieganiu ich chorobom.

Dbają o zdrowie serca.

Dzięki dużej zawartości odpowiednich witamin i minerałów, a także fitosteroli i kwasów tłuszczowych nienasyconych, dbają o układ krwionośny. Wpływają korzystnie na obniżanie poziomu cholesterolu LDL.

Wspomagają funkcjonowanie prostaty.

Fitosterole zawarte w pestkach, a także duże ilości cynku, to idealny dla mężczyzn sposób na zapobieganie przerostowi prostaty, a także jej nowotworowi. Panowie po 40. roku życia powinni częściej niż dotychczas sięgać po tę smakowitą przekąskę!

Wspomagają zasypianie.

Dzięki dużej zawartości aminokwasu tryptofanu, pomagają w walce z bezsennością. Tryptofan jest składnikiem niezbędnym do produkcji hormonu melaniny, czyli hormonu snu. Regularnie jedząc pestki nawet nie zauważysz, jak prędko będziesz zasypiać, i jak dobrze zaczniesz się wysypiać bez wielogodzinnego przewracania się z boku na bok!

Chronią wzrok.

Pestki dyni zawierają duże ilości witaminy A. Jest to witamina, która w pierwszej kolejności kojarzona jest właśnie ze wzrokiem. Zapobiega tak zwanej kurzej ślepocie, czyli upośledzeniu widzenia po zmroku. Zapobiega także zwyrodnieniom wzroku i pozwala utrzymać go w dobrej kondycji przez długie lata!

Doskonałe źródło białka.

Czasem trudno jest odpowiednio zbilansować swoją dietę, włączając do niej roślinne źródła białka. Jest na to sposób – dorzucanie do posiłków garści pestek dyni. Są one bogate w pełnowartościowe białko roślinne i doskonale nadaje się dla wegan!

Są smaczne w każdej postaci!

W sezonie jesiennym półki sklepowe i nasze własne grządki uginają się od dyni. Poświęćmy chwilę na oczyszczenie ich z pestek i wysuszenie ich. Pestki po wysuszeniu długo zachowują swoją świeżość i wartości odżywcze. Najlepiej jeść je świeżo wyłuskane z łupiny – jako przekąskę zamiast chipsów czy słodyczy. Wtedy zawarte w nich tłuszcze nie ulegają utlenieniu. Pestki można też dorzucać do owsianek, jaglanek, wypiekanego pieczywa, kanapek, sałatek, zup… Jest całe mnóstwo potraw, które możemy jeść z dodatkiem pestek dyni, ze względu na ich doskonałe właściwości zdrowotne, a także neutralny, delikatny smak!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Małe nawyki, wielkie korzyści: Jak dbać o zdrowie jelit

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…

17 godzin ago

Dlaczego Twoje Ciało Potrzebuje Wody? 8 Powodów, By Pić Więcej

Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…

17 godzin ago

Te 10 przepisów na kolację zmieni Twoje wieczory na zawsze!

Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…

22 godziny ago

Naturalne sposoby na uwalnianie oksytocyny: jak wzmocnić relacje i poprawić samopoczucie?

Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…

24 godziny ago

10 nawyków, które poprawią Twoją koncentrację i wydajność umysłową

Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…

1 dzień ago

Nie uwierzysz, jak pyszne są te obiady – 10 sprawdzonych przepisów!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…

1 dzień ago