Czy zdrowe żywienie musi być drogie? Oto produkty, które są tanie i mega zdrowe!
Czy wiecie, jaki jest najczęstszy argument osób, które od lat fatalnie się odżywiają i nie robią nic, aby to zmienić? „Zdrowe jedzenie jest strasznie drogie”! Moje doświadczenie mówi mi zupełnie coś innego! Jest cała masa produktów, które świetnie smakują, nadają wyrazistości potrawom, a ich wartości nie mają sobie równych. A tak zupełnie przy okazji – mijamy je na półkach w każdym sklepie – i wcale nie są to najwyższe półki cenowe!
Ile kosztuje zdrowe odżywianie?
Wiesz, jak najłatwiej odpowiedzieć na to pytanie? Kosztuje dokładnie tyle, ile sobie założysz. Jeśli Twoim priorytetem będzie spożywanie świeżych produktów, to koniecznie postaw na sezonowe warzywa i owoce. Wybieraj je na pobliskich targach – zwykle oferują one konkurencyjne w stosunku do supermarketów ceny, no i oczywiście nieporównywalnie lepszą jakość! Gdy Twój budżet na jedzenie zakłada możliwość pozwolenia sobie od czasu do czasu na jakieś szaleństwo, oczywiście korzystaj z tego. Jednak nie zakładaj z góry, że aby zdrowo się odżywiać, musisz sięgać wyłącznie po produkty, których nazwy czasem aż ciężko wymówić. A jeszcze ciężej je znaleźć w sklepach, w których najczęściej się zaopatrujesz. Wśród rodzimych warzyw i owoców znajdziesz mnóstwo takich, które nawet przy najszczerszych chęciach ciężko nazwać drogimi…
Oto niezwykle tanie produkty, z których na pewno wyczarujesz fantastyczne, zdrowe i smakowite potrawy:
Warzywa
Brokuły.
Możesz je nabyć przez cały rok, jednak sezon na nie jest późną jesienią. To fajny czas, bo trudno jest wtedy o świeże warzywa i owoce. Za jedną dorodną sztukę kalafiora zapłacisz około 6 złotych. A wystarczy Ci zaledwie kilka jego części, by urozmaicić pyszną zapiekankę lub wrzucić do potrawy z makaronem. Brokuły są pełne żelaza, witamin i przeciwutleniaczy – jedz je na zdrowie, ale z umiarem. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na niedoczynność tarczycy oraz z problemami gastrycznymi, gdyż powodują wzdęcia.
Cebula
Czy w sezonie, czy poza sezonem – kosztuje zwykle około 2 złotych za kilogram, a już niewielka jej ilość dodana w postaci surowej lub podsmażonej dodaje potrawom odpowiedniego aromatu. Cebula jest bogata w antyoksydanty i ma silne właściwości bakteriobójcze, a także zawiera sporo magnezu, potasu i witamin. Nie żałuj jej sobie – a jedynie częściej myj zęby po cebulowych posiłkach!
Szpinak
W sezonie, świeże liście szpinaku możesz kupić za około 10 złotych za kilogram. Najlepszy do duszenia jest oczywiście ten świeży, polski. Poza sezonem również łatwo go dostać w postaci mrożonej – jego ceny bywają wtedy różne, ale zwykle nie wyższe niż 7-8 złotych za kilogram. Jest bogaty w witaminę C, antyoksydanty, witaminę K i kwas foliowy.
Ziemniaki
W sezonie wiosennym dostępne są pyszne młode ziemniaczki, przez wielu najbardziej lubiane. Ich cena to wówczas 2-3 złote za kilogram. W zimie cena spada nawet poniżej 2 złotych za kilogram. To jedna z podstawowych baz żywnościowych w polskich kulinariach. Przy odpowiedniej obróbce kulinarnej jedząc ziemniaki gotowane jak najkrócej i jak najmniej rozdrobnione można dostarczyć sobie sporo witaminy C.
Słodkie ziemniaki
Nieco mniej popularne od tradycyjnych i nieco droższe, ale od czasu do czasu warto je sobie zafundować, na przykład w postaci orientalnej zapiekanki. Zawierają sporo witaminy C, potasu, beta-karotenu i błonnika. Śmiało, warto je czasem włączyć do klasycznej polskiej diety!
Pomidory
Wiosną i latem dostęp do świeżych, polskich pomidorów różnych odmian jest tak łatwy, że grzechem byłoby używać tych z puszki. Kosztują zwykle w granicach 4-6 złotych za kilogram, a pasują doskonale do mnóstwa potraw. Zawierają sporo błonnika, witamin, likopenu, beta-karotenu, potasu i innych składników odżywczych, dzięki którym będziemy czuć się fantastycznie!
Marchew
To jedno z najprostszych, najpopularniejszych i najczęściej używanych w polskiej kuchni warzyw. Zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej ma pyszny słodkawy smak i zawiera ogromne ilości witaminy A, beta-karotenu i błonnika. Jej koszt? Często nawet poniżej 2 złotych za kilogram!
Ogórki zielone
Dostępne praktycznie przez cały rok w różnych cenach, zwykle poniżej 5 złotych za kilogram. Zawierają głównie wodę, ale też witaminy: B, C, K oraz ważne minerały. Doskonałe na surowo, do sałatek lub… jako maseczka rozjaśniająca i nawilżająca na twarz!
Kapusta zielona
Papryka
Dynia
Z reguły ciężko ją dostać poza sezonem, ale za to jesienią i zimą jest jej mnóstwo na sklepowych półkach w cenie około 2 złotych za kilogram. Zawiera mnóstwo witaminy A, beta-karotenu oraz witaminy C. A jej pestki są pełne kwasów omega-3, antyutleniaczy i minerałów. Z dyni przygotujesz pyszne placki dyniowe, zupę oraz rozmaite desery i dania główne. Warto ją polubić!
Kiszona kapusta i ogórki
Kiszonki są niezwykle tanie, smakowite i można z nimi przyrządzić wiele pysznych, tradycyjnych polskich potraw. Warto je pokochać przede wszystkim ze względu na bogactwo probiotyków, które utrzymują nasze jelita w dobrej kondycji.
Buraki
Jesienią i zimą na targach można ich spotkać całe mnóstwo w cenie nawet poniżej 2 złotych za kilogram. Mają całe mnóstwo antyoksydantów chroniących Cię przed rakiem i spowalniających starzenie. Są też doskonałe dla osób, które intensywnie trenują – pomagają dostarczać więcej tlenu do mięśni i tym samym zwiększają ich ukrwienie oraz wydajność. Wystarczy tylko pokochać słodkawy smak buraków i jeść je jak najczęściej!
Zboża
Produkty zbożowe są niedrogie i te z pełnego ziarna powinny lądować na naszych stołach nawet kilka razy dziennie. Wybierać najlepiej brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane. One dostarczą nam dużych ilości błonnika oraz witamin, szczególnie tych z grupy B, a także cennych minerałów.
Płatki owsiane
Kasza jaglana
Ryż brązowy
Komosa ryżowa
Rośliny strączkowe i ziarna
To kolejne ziarna, które dostarczają dużo pełnowartościowego białka, mają dużą wartość odżywczą i są niedrogie. Z fasoli, grochu czy soczewicy możesz przygotować wiele potraw – strączkowe stanowią fantastyczną bazę do różnych dań na ciepło oraz past kanapkowych!
Groch
Soczewica
Fasola czarna
Fasola edamame
Popularne owoce
Banany są w sklepach przez cały rok i często można trafić na nie w promocjach za około 3-4 złote za kilogram. Podobnie z mandarynkami, cytrynami czy pomarańczami. Dostarczają nam one wielu cennych witamin, minerałów i wody, dzięki której dodatkowo nawadniamy organizm. Należy pamiętać jedynie o tym, aby nie spożywać ich w zbyt dużej ilości – nadmiar fruktozy nie jest zdrowy dla naszej wątroby.
Jabłka
Mawia się, że jedno jabłko dziennie może Cię utrzymać z dala od lekarzy. Rzeczywiście, coś w tym jest. Jabłka są pełne pektyn, czyli błonnika, a do tego witamin. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Sezon na najlepsze polskie jabłka trwa praktycznie przez całą jesień i zimę, ale również wiosną i latem swobodnie dostaniesz te najlepsze, od polskich rolników. Cena jabłek w zależności od pory roku i gatunku to średnio 3 złote za kilogram. Bardzo niewiele, jeśli wziąć pod uwagę, ile dobrego mogą zrobić dla naszego zdrowia!
Kiwi
Banan
Pomarańcza
Melon
Cytryna
Borówka
Truskawki
W sezonie letnim targi wręcz uginają się od tych pysznych, słodkich owoców. Możemy je jeść na surowo, w koktajlach, w ciastach, i korzystajmy z tego. Zawierają sporo witamin, błonnika, no ale przede wszystkim są obłędnie smaczne!
Produkty o wysokiej zawartości białka
Jaja
Są uznawane za jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów na Ziemi. Zawierają nie tylko białko, ale też beta-karoten, luteinę i witaminę A, przez co pozytywnie wpływają na wzrok. Cena jednego jajka prosto od kury to około 70-80 groszy. Kupując jedno opakowanie z 10 szt. jaj kurzych zapewnisz sobie tygodniowy zapas smacznego, prostego i lubianego przez wszystkich produktu żywnościowego, idealnego na śniadanie!
Jak widzisz – zdrowe odżywianie oparte na dostępnych powszechnie produktach sezonowych i całorocznych, może przynieść wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Zanim więc sięgniesz po kolejny finansowy argument przeciwko wdrożeniu zdrowego odżywiania – policz dokładnie, ile kosztowałoby Cię przygotowanie zdrowych posiłków dla całej rodziny z tych produktów w ciągu tygodnia. Gdy spojrzysz na to pod tym kątem, z pewnością zmienisz zdanie co do wysokich cen wartościowych artykułów spożywczych!