Szpinak – lepiej się z nim zaprzyjaźnij!
Szpinak jaki jest – każdy widzi. Można go kochać, można nienawidzić, ale na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. Z pewnością zaś nie można odmówić mu wartości odżywczych. Oto i on!
W 100g świeżego szpinaku znajdziemy zaledwie 23kcal. Oznacza to, że szpinak jest zdecydowanie jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które powinny pokochać osoby będące na diecie.
Szpinak jest pełen tego karotenoidu, który przekształca się w witaminę A i chroni nasz wzrok. Jest ciemnozielonym warzywem, dlatego chlorofil maskuje obecność żółtych karotenoidów.
Jeśli poszukujesz smacznego źródła tego przeciwutleniacza, to znajdziesz go właśnie tutaj. Wit. C wspomaga też uszczelnianie naczyń krwionośnych, więc jedzenie szpinaku może pomóc osobom borykającym się z pękającymi naczynkami lub żylakami!
To zasadnicza witamina wspomagająca krzepnięcie krwi. Częste spożywanie szpinaku sprawi, że krzepliwość krwi będzie w normie.
Jak wszelkie zielone warzywa liściaste, szpinak zawiera mnóstwo kwasu foliowego. Ten składnik niezbędny jest kobietom ciężarnym oraz planującym ciążę, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.
To najpopularniejsze warzywo bogate w ten pierwiastek. Żelazo jest niezbędne do utrzymania właściwego składu krwi, czyli do transportu tlenu do komórek – wspomaga więc prawidłową pracę całego organizmu!
Szpinak jest źródłem wapnia, dlatego pozwala utrzymać prawidłową gęstość i twardość kości. Jest bardzo dobrym zamiennikiem dla produktów mlecznych w przypadku wegetarian i wegan, którzy nie pobierają wapnia z produktów odzwierzęcych.
zpinak warto spożywać również dlatego, że bogaty jest w związki potrafiące sprawnie neutralizować wolne rodniki, czyli antyutleniacze. Rolą antyutleniaczy jest między innymi spowolnienie procesów starzenia się organizmu, w tym zapobieganie zmarszczkom czy „zużywanie się” różnych organów. To właśnie antyutleniacze są też odpowiedzialne za ochronę antynowotworową, co w dzisiejszych czasach ma ogromne znaczenie, ponieważ nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie!
Szpinak jako warzywo liściaste ma dość wysoką zawartość błonnika. Daje uczucie sytości i pozwala wiązać toksyny w organizmie, a następnie wydalać je z niego.
Sposobów na przyrządzenie jest bardzo wiele. Szpinak można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej i w każdej postaci smakuje wyśmienicie.
W sezonie letnim najlepiej jest kupować świeże liście szpinaku i samodzielnie przyrządzać z nich pyszne sałatki, koktajle, zupy czy dusić go i doprawiać na różne sposoby.
Dostępny jest również zimą, głównie w postaci mrożonego brykietu albo jako szpinak baby – młodziutkie listki szpinaku, charakteryzujące się delikatnością i łagodnym smakiem.
W Polsce najbardziej popularny jest szpinak duszony z cebulką, czosnkiem i masłem, a także doprawiony śmietaną.
To właśnie ta zielona papka swego czasu była znienawidzona przez dzieci!
Dziś wiele osób kocha szpinak – za możliwości przyrządzenia go na różne sposoby, za to, że wyjątkowo smakuje ze szpinakiem, śmietaną, do makaronu, zapiekanki, jako farsz do pierogów, czy w świeżych liściach jako baza sałaty.
Szpinak najlepiej spożywać z dodatkiem soku z cytryny, gdyż dodatek witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza.
A zatem – jedz szpinak tak, jak lubisz – na zdrowie!
https://motywatordietetyczny.pl/2018/11/dlaczego-nie-warto-zapomniec-o-piciu-zielonych-smoothie/
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…