Szpinak – lepiej się z nim zaprzyjaźnij!
Szpinak jaki jest – każdy widzi. Można go kochać, można nienawidzić, ale na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. Z pewnością zaś nie można odmówić mu wartości odżywczych. Oto i on!
W 100g świeżego szpinaku znajdziemy zaledwie 23kcal. Oznacza to, że szpinak jest zdecydowanie jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które powinny pokochać osoby będące na diecie.
Szpinak jest pełen tego karotenoidu, który przekształca się w witaminę A i chroni nasz wzrok. Jest ciemnozielonym warzywem, dlatego chlorofil maskuje obecność żółtych karotenoidów.
Jeśli poszukujesz smacznego źródła tego przeciwutleniacza, to znajdziesz go właśnie tutaj. Wit. C wspomaga też uszczelnianie naczyń krwionośnych, więc jedzenie szpinaku może pomóc osobom borykającym się z pękającymi naczynkami lub żylakami!
To zasadnicza witamina wspomagająca krzepnięcie krwi. Częste spożywanie szpinaku sprawi, że krzepliwość krwi będzie w normie.
Jak wszelkie zielone warzywa liściaste, szpinak zawiera mnóstwo kwasu foliowego. Ten składnik niezbędny jest kobietom ciężarnym oraz planującym ciążę, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.
To najpopularniejsze warzywo bogate w ten pierwiastek. Żelazo jest niezbędne do utrzymania właściwego składu krwi, czyli do transportu tlenu do komórek – wspomaga więc prawidłową pracę całego organizmu!
Szpinak jest źródłem wapnia, dlatego pozwala utrzymać prawidłową gęstość i twardość kości. Jest bardzo dobrym zamiennikiem dla produktów mlecznych w przypadku wegetarian i wegan, którzy nie pobierają wapnia z produktów odzwierzęcych.
zpinak warto spożywać również dlatego, że bogaty jest w związki potrafiące sprawnie neutralizować wolne rodniki, czyli antyutleniacze. Rolą antyutleniaczy jest między innymi spowolnienie procesów starzenia się organizmu, w tym zapobieganie zmarszczkom czy „zużywanie się” różnych organów. To właśnie antyutleniacze są też odpowiedzialne za ochronę antynowotworową, co w dzisiejszych czasach ma ogromne znaczenie, ponieważ nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie!
Szpinak jako warzywo liściaste ma dość wysoką zawartość błonnika. Daje uczucie sytości i pozwala wiązać toksyny w organizmie, a następnie wydalać je z niego.
Sposobów na przyrządzenie jest bardzo wiele. Szpinak można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej i w każdej postaci smakuje wyśmienicie.
W sezonie letnim najlepiej jest kupować świeże liście szpinaku i samodzielnie przyrządzać z nich pyszne sałatki, koktajle, zupy czy dusić go i doprawiać na różne sposoby.
Dostępny jest również zimą, głównie w postaci mrożonego brykietu albo jako szpinak baby – młodziutkie listki szpinaku, charakteryzujące się delikatnością i łagodnym smakiem.
W Polsce najbardziej popularny jest szpinak duszony z cebulką, czosnkiem i masłem, a także doprawiony śmietaną.
To właśnie ta zielona papka swego czasu była znienawidzona przez dzieci!
Dziś wiele osób kocha szpinak – za możliwości przyrządzenia go na różne sposoby, za to, że wyjątkowo smakuje ze szpinakiem, śmietaną, do makaronu, zapiekanki, jako farsz do pierogów, czy w świeżych liściach jako baza sałaty.
Szpinak najlepiej spożywać z dodatkiem soku z cytryny, gdyż dodatek witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza.
A zatem – jedz szpinak tak, jak lubisz – na zdrowie!
https://motywatordietetyczny.pl/2018/11/dlaczego-nie-warto-zapomniec-o-piciu-zielonych-smoothie/
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…