Otręby są niejako „produktem ubocznym” przetwórstwa zbóż. Każde ziarno zboża ma wewnątrz bielmo, czyli część, która po przemiale staje się mąką, oraz okrywę nasienną, czyli łupinę.
Ta łupina stanowi nierozpuszczalny składnik ziarna zboża, który ma dla nas bardzo wiele cennych właściwości.
Mają one w zasadzie dość neutralny smak. Odpowiednio oczyszczone i rozdrobnione mogą stać się bardzo dobrym i efektywnym składnikiem naszej diety oraz „wypełniaczem” w naszej kuchni. Otręby stanowią bardzo dobry, wartościowy dodatek do wypieku pieczywa. Jeśli pieczesz samodzielnie chleby czy bułki, możesz pokusić się o posypanie ich z wierzchu otrębami, aby były bardziej chrupiące i bardziej wartościowe.
Chociaż to z bielma ziarna pochodzi mąka, to jednak najbardziej zasobną w witaminy, minerały i błonnik częścią ziarna jest właśnie jego okrywa.
Otręby zbóż można też wykorzystywać jako wypełniacz lub zagęszczacz do sosów i zup, zamiast zasmażek. W ten sposób stają się one gęstsze, dzięki sporej zawartości błonnika, oraz bardziej wartościowe pod względem odżywczym.
Można je również dodawać do jogurtów czy muesli ze względu na dużą ilość włókna pokarmowego.
Zawierają przede wszystkim dużo witamin z grupy B, wspomagających pracę układu nerwowego człowieka, a także minerałów, w tym żelaza, cynku i innych. Ich największą zaletą jest wysoka ilość błonnika. Dzięki temu dają uczucie sytości, wypełniają żołądek, wspomagają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie. Ich neutralny smak sprawia, że można je dodawać praktycznie do wszystkich potraw, słodkich i słonych.
Uwaga – osoby, którym zalecana jest dieta ubogoresztkowa powinny zrezygnować ze spożywania otrębów!
Są produktem o lekkim, słodkim smaku charakterystycznym dla kukurydzy. W 100 gramach otrębów kukurydzianych znajduje się 221 kcal. To sporo, ale dodatek 1 łyżeczki otrębów (czyli około 5 gram) nie wpłynie znacząco na kaloryczność potrawy.
Mają bardzo delikatny, orzechowy i słodkawy posmak, świetnie komponują się z potrawami mlecznymi, deserami na bazie mleka, czy egzotycznymi zupami, ale oczywiście można je wykorzystywać wszędzie.
Spożywanie płatków owsianych lub otrębów owsianych to doskonały sposób na obniżenie poziomu cholesterolu i zapobieganie miażdżycy.
To jedne z najpopularniejszych otrębów, powszechnie dostępnych w sklepach, w naprawdę niskich cenach. Jednocześnie są jednymi z najbardziej wartościowych w tym zestawieniu.
Otręby pszenne można spotkać w sklepach w ciekawej postaci, na przykład granulowane lub z dodatkiem suszonych owoców. Są one naprawdę ciekawym i wartościowym dodatkiem do codziennego śniadania.
W przeciwieństwie do otrębów, nie stanowią one okrywy nasienia, lecz jego wnętrze – to miejsce, z którego wyrastają kiełki pszenicy. Czyste zarodki są produktami wolnymi od skrobi. Są ciekawym i bardzo wartościowym dodatkiem do kanapek, jogurtów, płatków i innych potraw.
Ja osobiście otręby dodaje do płatków owsianych aby polepszyć ilość witamin i minerałów.
A więc, jeśli chcesz wzmocnić swoją porcję jogurtu o dodatkowe witaminy, minerały i błonnik, koniecznie wybierz któreś z otrębów zbożowych. Natomiast gdy potrzebujesz dużej dawki kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zdecyduj się na zarodki pszenne!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…