Por, surowe
61 kcal / 100g IG-15
Białko | 1.5 g |
Tłuszcz | 0.3 g |
Węglowodany | 14.15 g |
Błonnik | 1.8 g |
Woda | 83 ml |
Warzywa cebulowe oraz korzeniowe należą do zdecydowanie najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni. Ich cechą charakterystyczną jest zielona część naziemna oraz cebula lub korzeń jadalny zakopany w ziemi. Mają bardzo różne właściwości odżywcze, smak i zapach. Również pod względem kulinarnym przyrządzane są na wiele różnych sposobów. Poznajmy je lepiej!
Charakteryzują się szklistą, twardą strukturą oraz charakterystycznym, ostrym zapachem i smakiem.
Pomimo pozornego brzydkiego zapachu, który wydzielają, w połączeniu z potrawami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi i mącznymi tworzą fantastyczną mieszankę smakowo-zapachową.
Niektórych potraw wręcz nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić bez charakterystycznego ich aromatu. Warzywa cebulowe mają też wiele związków lotnych, które po uwolnieniu drażnią oczy.
Charakteryzują się też silnymi właściwościami antybakteryjnymi, działają jako naturalne antybiotyki. Cechą wspólną cebulowatych jest zawartość związków siarki. Do tych warzyw należą:
To charakterystyczne warzywo cebulowate o długich, około metrowych liściach i wydłużonej cebuli. Zarówno liście jak i część podziemna nadają się do spożycia. Pory bardzo chętnie wykorzystuje się jako bazę zupy porowo-serowej, jako dodatek do surówek i sałatek lub kanapek. Ma nieco łagodniejszy smak i zapach niż cebula lub czosnek, a także charakterystyczny aromat.
Ma okrągłą część podziemną, która otacza się cienkimi, twardymi i niejadalnymi łuskami. Jej część nadziemną stanowią liście, które wykorzystuje się również do spożycia.
Liście cebuli po odcięciu mają zdolność do odrastania, co warto wykorzystać hodując na parapecie domowy szczypiorek.
Cebulę w Polsce wykorzystuje się powszechnie, zarówno w całości, jak i w postaci podsmażonej na patelni czy upieczonej.
Po obróbce termicznej staje się mniej pikantna, a bardziej słodka, co też wpływa na jakość przyrządzanych potraw.
Stosowany jest w polskiej tradycji jako środek na przeziębienie, wzmocnienie odporności, a także jako aromatyczny dodatek do sosów i różnych potraw.
Podobnie jak cebula, czosnek wytwarza substancje, które uniemożliwiają jego zaatakowanie przez bakterie i grzyby. Na całym świecie jest stosowany przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa, bez której trudno sobie wyobrazić niektóre potrawy.
Jest bliską krewną zwyczajnej cebuli, jednak posiada bardzo małą część podziemną, bez swoistej dla cebuli łupiny. Szczypior, który wyrasta ponad ziemię jest gruby i szeroki.
Są to rośliny, które mogą być spożywane w całości lub w części (tylko część podziemna). Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej.
W grupie warzyw korzeniowych znaleźć można te należące do różnych rodzin. Ich charakterystyczną cechą jest zgrubiały korzeń, wewnątrz którego znajduje się wiele cennych składników odżywczych, które mogą przysłużyć się człowiekowi.
To warzywo należące do rodziny selerowatych. Ma bardzo zbliżony smak do korzenia pietruszki, jednak słodszy i o mniej specyficznym aromacie.
Jest częścią podziemną kopru włoskiego, o charakterystycznym słodkim smaku i koprowym aromacie. Stosuje się go głównie jako zioło na dolegliwości układu pokarmowego, ale nie tylko. Znajduje też uznanie w kuchniach świata w postaci pieczonej lub gotowanej.
Jawniej była jednym z podstawowych warzyw uprawnych, zapobiegających niedożywieniu u biedoty wiejskiej. Ma jednak sporo cennych właściwości prozdrowotnych, dlatego dziś znów wraca do łask – wciąż jednak trudno ją spotkać w sklepach.
Jest krewną różowej rzodkiewki, choć znacznie różni się od niej wyglądem. Ma postać białego, pękatego korzenia i smakowity słodko-pikantny smak. Jest znacznie ostrzejsza od rzodkiewki, dlatego też chętnie wykorzystywana przez miłośników pikantnych dodatków do surówek i sałatek.
Wiosna to okres, kiedy chętniej sięgamy po nowalijki, czyli wczesnowiosenne warzywa, takie jak właśnie ona. Spożywamy ją na surowo, jako dodatek do kanapek, past, sałatek, czy nieśmiertelnego twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem.
To jedno z najpopularniejszych polskich warzyw, dostępne przez cały rok, tanie i bardzo pożywne. Dlaczego warto spożywać słodką, chrupiącą marchew?
Charakterystyczne warzywo o okrągłym, dużym korzeniu, które wydziela bardzo charakterystyczny słodki, korzenny smak. Jest nieocenionym składnikiem bulionów warzywnych oraz sałatek i surówek.
Burak jest obecnie jednym z najbardziej docenianych warzyw korzeniowych. Nie tylko jest tani i łatwo dostępny przez cały rok, ale też smakowity, uwielbiany nawet przez dzieci.
Pyszne buraczki na ciepło są wspaniałym dodatkiem do klasycznych mielonych i tłuczonych ziemniaków, stąd też są jedną ze sztandarowych potraw kuchni polskiej. Na uznaniu zyskuje też sok z surowego buraka.
Częste spożywanie niedrogich i powszechnie dostępnych warzyw cebulowatych i korzeniowych nie tylko sprzyja urozmaicaniu naszej kuchni w warzywa, ale również pomaga zapobiec niedoborom wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…