Categories: Odżywianie

6 ciekawych mitów o zdrowym odżywianiu

Użytkowników online: 53

Mało istotne sprawy spotęgowane do miana priorytetu

💧Nie wolno pić podczas jedzenia

Fakt, że woda rozcieńcza kwas solny, ale zdrowy żołądek posiada bufor kwasu solnego, który reguluję odpowiednią ilość kwasu solnego. Najistotniejsze jest aby nie pić słodkich napojów typu cola.

🥝🍌Nie wolno łączyć owoców słodkich z kwaśnymi

Nie róbmy ze zdrowego jedzenia fizyki molekularnej 😉 Osoby, które są fascynatami i siedzą w tym temacie całe życie mogą na to zwracać uwagę. Gorsze jest śmieciowe jedzenie niż analizowanie jak łączyć warzywa czy owoce.

⛔️Nie można jeść po 19 – mit

Wszystko zależy o której kładziemy się spać. Warto na 3h przed snem zjeść ostatni posiłek i nie podjadać. Kolejna sprawa to jakość ostatniego jedzenia. Jeżeli zjemy coś lekkiego i mieścimy się w bilansie kalorycznym nie musimy się niczym martwić.

🐖Węglowodany tuczą – mit

Węglowodany nie tuczą tylko nadwyżka kaloryczna. Węglowodany słabej jakości mogą wpływać na hormony łaknienia LeptynaGrelina (większa skłonność do podjadania ) i niestabilny poziom cukru we krwi, ale to nie jest przyczyna tycia tylko stan który popycha nas do jedzenia ponad normę.

☕️Posty od jedzenia są niezdrowe – mit

Systematyczne posty poprawiają wrażliwość insulinową, regulują hormony łaknienia i wspomagają regenerację jelita cienkiego i grubego. Inna kwestia to diety głodówkowe, które są błędnie utożsamiane z postami.

🥖Pieczywo i nabiał jest szkodliwe w najmniejszej ilości – mit

Gluten, Kazeina, Laktoza są niezdrowa dla osób, które ją nie tolerują, przesadzają z jej ilością i przy tym nie mają zbilansowanej diety w składniki mineralne, błonnik itd. Wszystko i nic jest toksyczne to dawka czyni, że dana substancja jest toksyczna – Paracelsus. Kolejna sprawa to jakość jedzenia pieczywa i nabiału. Pamiętajmy, że przemysłowe jedzenie jest wątpliwej jakości inna kwestia dotyczy produktów od lokalnych małych producentów.

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago