Categories: Odżywianie

6 ciekawych mitów o zdrowym odżywianiu

Mało istotne sprawy spotęgowane do miana priorytetu

💧Nie wolno pić podczas jedzenia

Fakt, że woda rozcieńcza kwas solny, ale zdrowy żołądek posiada bufor kwasu solnego, który reguluję odpowiednią ilość kwasu solnego. Najistotniejsze jest aby nie pić słodkich napojów typu cola.

🥝🍌Nie wolno łączyć owoców słodkich z kwaśnymi

Nie róbmy ze zdrowego jedzenia fizyki molekularnej 😉 Osoby, które są fascynatami i siedzą w tym temacie całe życie mogą na to zwracać uwagę. Gorsze jest śmieciowe jedzenie niż analizowanie jak łączyć warzywa czy owoce.

⛔️Nie można jeść po 19 – mit

Wszystko zależy o której kładziemy się spać. Warto na 3h przed snem zjeść ostatni posiłek i nie podjadać. Kolejna sprawa to jakość ostatniego jedzenia. Jeżeli zjemy coś lekkiego i mieścimy się w bilansie kalorycznym nie musimy się niczym martwić.

🐖Węglowodany tuczą – mit

Węglowodany nie tuczą tylko nadwyżka kaloryczna. Węglowodany słabej jakości mogą wpływać na hormony łaknienia LeptynaGrelina (większa skłonność do podjadania ) i niestabilny poziom cukru we krwi, ale to nie jest przyczyna tycia tylko stan który popycha nas do jedzenia ponad normę.

☕️Posty od jedzenia są niezdrowe – mit

Systematyczne posty poprawiają wrażliwość insulinową, regulują hormony łaknienia i wspomagają regenerację jelita cienkiego i grubego. Inna kwestia to diety głodówkowe, które są błędnie utożsamiane z postami.

🥖Pieczywo i nabiał jest szkodliwe w najmniejszej ilości – mit

Gluten, Kazeina, Laktoza są niezdrowa dla osób, które ją nie tolerują, przesadzają z jej ilością i przy tym nie mają zbilansowanej diety w składniki mineralne, błonnik itd. Wszystko i nic jest toksyczne to dawka czyni, że dana substancja jest toksyczna – Paracelsus. Kolejna sprawa to jakość jedzenia pieczywa i nabiału. Pamiętajmy, że przemysłowe jedzenie jest wątpliwej jakości inna kwestia dotyczy produktów od lokalnych małych producentów.

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 godziny ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

4 godziny ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

12 godzin ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

2 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

5 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

6 dni ago