Categories: Odżywianie

6 ciekawych mitów o zdrowym odżywianiu

Użytkowników online: 145

Mało istotne sprawy spotęgowane do miana priorytetu

💧Nie wolno pić podczas jedzenia

Fakt, że woda rozcieńcza kwas solny, ale zdrowy żołądek posiada bufor kwasu solnego, który reguluję odpowiednią ilość kwasu solnego. Najistotniejsze jest aby nie pić słodkich napojów typu cola.

🥝🍌Nie wolno łączyć owoców słodkich z kwaśnymi

Nie róbmy ze zdrowego jedzenia fizyki molekularnej 😉 Osoby, które są fascynatami i siedzą w tym temacie całe życie mogą na to zwracać uwagę. Gorsze jest śmieciowe jedzenie niż analizowanie jak łączyć warzywa czy owoce.

⛔️Nie można jeść po 19 – mit

Wszystko zależy o której kładziemy się spać. Warto na 3h przed snem zjeść ostatni posiłek i nie podjadać. Kolejna sprawa to jakość ostatniego jedzenia. Jeżeli zjemy coś lekkiego i mieścimy się w bilansie kalorycznym nie musimy się niczym martwić.

🐖Węglowodany tuczą – mit

Węglowodany nie tuczą tylko nadwyżka kaloryczna. Węglowodany słabej jakości mogą wpływać na hormony łaknienia LeptynaGrelina (większa skłonność do podjadania ) i niestabilny poziom cukru we krwi, ale to nie jest przyczyna tycia tylko stan który popycha nas do jedzenia ponad normę.

☕️Posty od jedzenia są niezdrowe – mit

Systematyczne posty poprawiają wrażliwość insulinową, regulują hormony łaknienia i wspomagają regenerację jelita cienkiego i grubego. Inna kwestia to diety głodówkowe, które są błędnie utożsamiane z postami.

🥖Pieczywo i nabiał jest szkodliwe w najmniejszej ilości – mit

Gluten, Kazeina, Laktoza są niezdrowa dla osób, które ją nie tolerują, przesadzają z jej ilością i przy tym nie mają zbilansowanej diety w składniki mineralne, błonnik itd. Wszystko i nic jest toksyczne to dawka czyni, że dana substancja jest toksyczna – Paracelsus. Kolejna sprawa to jakość jedzenia pieczywa i nabiału. Pamiętajmy, że przemysłowe jedzenie jest wątpliwej jakości inna kwestia dotyczy produktów od lokalnych małych producentów.

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago