Użytkowników online: 53

Powszechnie wiadomo, iż dbałość o odpowiednie nawodnienie jest niezwykle ważna w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Picie niewystarczającej ilości wody może prowadzić do odwodnienia, zmęczenia, bólów głowy, problemów ze skórą, może wywoływać skurcze mięśni, niskie ciśnienie krwi i szybkie tętno.

Co więcej, długotrwałe odwodnienie może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak niewydolność organów.
Fachowcy radzą, aby każdego dnia pić kilka szklanek wody.

W poniższym artykule zostanie ukazana lista produktów, które w składzie obfitują w wodę i wspomagają proces nawadniania.

Arbuz

Zawartość wody: ok. 92%

Jeżeli chodzi o zawartość wody, arbuz jest jednym z najbogatszych produktów spożywczych. Co więcej, zawiera również włókna, witaminę C i A oraz magnez.  Ze względu na dużą zawartość wody, arbuzy mają bardzo niski skład kaloryczny. Oznacza to, że stosunkowo duża część arbuza zawiera bardzo mało kalorii. Ponadto arbuz bogaty jest w silne przeciwutleniacze, w tym likopen. Ten związek badano pod kątem jego zdolności do zmniejszania oksydatywnego uszkodzenia komórek, który był powiązany z chorobami serca i cukrzycą.

Truskawki

Zawartość wody: ok. 91%

Truskawki dostarczają dużo błonnika, przeciwutleniaczy przeciwbólowych oraz witamin i minerałów, w tym witaminy C, folanu i manganu. Wykazano, iż regularne spożywanie truskawek zmniejsza stan zapalny, co może pomóc w ochronie przed chorobami serca, cukrzycą, chorobą Alzheimera i różnymi rodzajami raka.

Melon

Zawartość wody: ok. 90%

Melon jest bogaty w witaminę A, która może zwiększyć poziom odporności, chroniąc przed infekcjami. Oprócz tego zawiera idealnie współpracujący z wodą błonnik. Para ta zwiększa poczucie pełni, zmniejsza apetyt.

Będziesz w szoku co zrobi z twoim ciałem – Uzdrawiająca moc melona

Brzoskwinie

Zawartość wody: 89%

Zawierają ważne witaminy i minerały, takie jak witamina A, witamina C, witaminy z grupy B oraz potas. Ponadto, jedzenie brzoskwiń ze skórą ma pozytywny wpływ na walkę z chorobami, dzięki zawartości antyoksydantów, takich jak kwas chlorogenowy. Cechują się niską zawartością kalorii.

 

Pomarańcze

Zawartość wody: 88%

W składzie pomarańczy nie zabraknie błonnika, witaminy C i potasu, które zwiększają odporność i prawidłową pracę serca. Bogate są również w antyoksydanty chorobotwórcze, w tym flawonoidy i antocyjany, które mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek przez zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo regularne spożywanie owoców cytrusowych, może chronić przed osadzaniem się kamienia na nerkach. To dlatego, że zawierają kwas cytrynowy, wspomagający proces wypłukiwania.

 

Mleko roślinne

Zawartość wody: 91%

Składa się głównie z wody i dostarcza znaczną ilość witamin i minerałów, w tym witaminę A, ryboflawinę, witaminę B12, fosfor i potas. Mleko pomaga nie tylko w całkowitym nawilżeniu, ale może także pomóc w odwodnieniu po wysiłku fizycznym.

Ogórek:

Zawartość wody: 95%

Składają się niemal w całości z wody i dostarczają przy tym niewielkiej ilości składników odżywczych, takich jak witamina K, potas i magnez. W porównaniu do innych bogatych w wodę warzyw, ogórki zawierają niewielką ilość kalorii, co czyni je sojusznikami ludzi będących na diecie.

Sałata:

Zawartość wody: 96%

Jednym z najbardziej wartościowych składników odżywczych sałaty jest bez wątpienia kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ może pomóc w zapobieganiu wadom wrodzonym rury neuronowej.
Dodatkowo, sałata jest bogata w witaminy K i A, z których obie były badane pod kątem ich wpływu na utrzymanie zdrowia układu kostnego i odpornościowego. Sałata jest kolejnym niskokalorycznym warzywem.

Buliony i zupy:

Zawartość wody: 92%

Gotowane na wodzie pomagają dostarczyć niezbędnej jej dziennej dawki. Można znacznie zwiększyć zawartość składników odżywczych w bulionach i zupach, dodając wiele warzyw, takich jak brokuły, marchew, cebula, grzyby i pomidory.

Cukinia:

Zawartość wody: 94%

W wyniku dużej zawartości wody, cukinia cechuje się niską zawartością kalorii. Jedzenie cukinii może przyczynić się do wzbogacenia diety o kilka składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, która jest niezbędna do utrzymania zdrowia układu immunologicznego i może pomóc w ochronie przed szeregiem szeregiem chorób.

Seler:

Zawartość wody: 95%

Podobnie jak inne bogate w wodę warzywa, seler może mieć korzystny wpływ na utratę wagi ze względu na dużą zawartość wody i przeciwnie niską zawartość kalorii. Ponadto, seler zawiera niektóre błonnik i wiele ważnych składników odżywczych. Jest szczególnie wysoki w witaminę K i potas, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi typami raka i chorobami związanymi z układem kostnym, takimi jak osteoporoza.

Jogurt roślinny:

Zawartość wody: 88%

Omawiany produkt dostarcza do diety kilka witamin i minerałów, takich jak fosfor i potas, które mają korzystny wpływ na zdrowie układu kostnego. Jogurt jest także doskonałym źródłem białka. Wykazano, że jogurt roślinny sprzyja utracie wagi dzięki zawartości wody i białka w składzie. Ważne jest, aby nie sięgać po jogurty smakowe, które obfitują w niezdrowy cukier i przyczyniają się tym samym do problemów z nadwag ą, cukrzycą i chorobami serca.

 

Pomidory:

Zawartość wody: 94%

Zapewnia znaczną ilość witamin i minerałów, w tym witamin A i C wzmacniających odporność. Duża ilość wody w pomidorach przyczynia się do ich niskiej zawartości kalorii. Dodatkowo, pomidory są bogate w błonnik i niektóre przeciwciała , w tym likopen. Likopen potencjalnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i może zapobiegać rozwojowi raka prostaty.

Papryka:

Zawartość wody: 92%

Bogata jest w błonnik, witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B i potas. Papryka zawiera również antyoksydanty karotenoidowe, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób oczu. Co więcej, papryka zawiera wysoką ilość witaminy C, która m.in. pomaga organizmowi wchłonąć żelazo, sprzyja zdrowiu układu kostnego i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Kalafior:

Zawartość wody: 92%

Kalafior składa się z ponad 15 różnych witamin i minerałów, w tym choliny, która nie występuje w wielu produktach spożywczych. Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym wspomagającym zdrowie i metabolizm mózgu.

Kapusta:

Zawartość wody: 92%

Ma dość niską zawartość kalorii oraz dużą zawartość błonnika i składników odżywczych. Jest również bogaty w witaminę C, witaminę K i kwas foliowy. Ponadto, kapusta dostarcza glukozynolanów, które są przeciwutleniaczami i pomagają chronić przed niektórymi rodzajami raka, na przykład rakiem płuc.

Grejpfrut:

Zawartość wody: 88%

Jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze, kilka witamin i minerałów, w tym witaminę A, potas i kwas foliowy. Jest szczególnie bogaty w witaminę C wspomagającą odporność. Kilka badań wykazało, że grejpfrut w diecie może przyczynić się do spadku poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i cukru we krwi.

Woda kokosowa:

Zawartość wody: 95%

Obfituje w elektrolity, w tym potas, sód i chlorek. Badania wykazały, że picie wody kokosowej po wysiłku fizycznym jest znacznie zdrowsze niż picie gotowego napoju sportowego, ponieważ wiele napojów sportowych jest wspomaganych cukrem i innymi niezdrowymi substancjami.

 

 

PODSUMOWANIE:

Utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu jest niezwykle ważne dla ogólnego stanu zdrowia.

Eksperci ds. zdrowia często zalecają, aby pić kilka szklanek wody dziennie.
Rzadko natomiast przypominają o zawartości wody w poszczególnych produktach spożywczych.
Warto zatem wzbogacić swoją dietę o produkty będące źródłem wody.