Categories: JelitaMózg

Wsparcie dla mózgu i jelit

Użytkowników online: 29

Prebiotyki vs Probiotyki: Jaka jest różnica?

Już teraz wiadomo, że probiotyki są korzystnymi bakteriami skoncentrowanymi w okrężnicy, które pomagają trawić i wchłaniać składniki odżywcze z pokarmów, które jesz. Są także Twoim systemem obronnym przed szkodliwymi bakteriami i m. in. zapobiegają wystąpieniu przewlekłych zaburzeń trawienia.

Prebiotyki to naturalne substancje, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu, oraz co ważne, pozwalają się rozwijać i namnażać przyjaznym bakteriom. Z tego powodu można myśleć o prebiotykach jako „nawozie dla jelit”.

Chociaż probiotyki znajdują się w sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kapusta kiszona, kimchi, kombucha i jogurt kokosowy, prebiotyki są rodzajem błonnika, który znajduje się w niektórych produktach roślinnych.

Korzyści zdrowotne prebiotyków:

1. poprawiają trawienie
2. wzmacniają system immunologiczny
3. polepszają absorpcję składników odżywczych
4. wspomagają utratę wagi
5. naturalnie oczyszczają organizm
6. wspierają walkę ze stresem

http://motywatordietetyczny.pl/2017/04/pozywienie-ktore-niszczy-twoje-jelita-oslabia-odpornosc-jak-to-zbadac/

Prebiotyczna żywność

Najczęściej spotykane prebiotyki to:

Te różne prebiotyki można znaleźć w kilku produktach typowych dla diety paleo, takich jak:

Nie przesadzaj z prebiotykami

Twoje ciało musi się przyzwyczaić do nich w wolniejszym tempie. Ponieważ włókno roślinne jest dość ciężko strawne, dodanie zbyt dużej ilości błonnika do diety na raz może powodować problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia i skurcze brzucha. Jest to szczególnie ważne, jeśli obecnie Twoja dieta zawiera dużo produktów przetworzonych z niską zawartością błonnika. W takim przypadku potrzeba trochę czasu, aby organizm mógł się przyzwyczaić do żywności bogatej w błonnik.

Zacznij powoli

Każdy ma inną tolerancję na prebiotyki, w oparciu o aktualną dietę i zdrowie układu pokarmowego. Z tego powodu najlepiej jest rozpocząć powolne dodawanie prebiotyków do diety i stopniowe zwiększanie ich ilości. W miarę zwiększania spożycia błonnika trzeba zwiększyć spożycie wody

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago