Komosa ryżowa (Quinoa) posiada niezwykle cenne składniki odżywcze, naturalnie pyszny smak i apetyczną konsystencje. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań głównych, składnik sałatek, zup, ale także pysznych deserów, ciast i puddingów. Komosa ryżowa jako jedna z nielicznych roślin jest źródłem PEŁNOWARTOSCIOWEGO BIAŁKA (zawiera wszystkie białka egzogenne czyli te, które powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi), dlatego jest idealnym zamiennikiem zwierzęcego białka dla wegan i wegetarian.
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Komosanka z masłem orzechowym i kiwi[/su_icon]
Składniki:
40g – Komosy ryżowej
1 łyżka masła orzechowego (użyłam zmielonych orzechów nerkowca, można użyć kupnego)
1szklanka mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
1szt. Kiwi
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową opłukać i ugotować na mleku, dodać łyżkę masła orzechowego. Udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.
Smakuje pysznie na zimno jak i na ciepło, dlatego idealnie się nadaje jako zimna przekąska na 2 śniadanie czy przekąskę poza domem np. do pracy czy szkoły
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…