Komosa ryżowa (Quinoa) posiada niezwykle cenne składniki odżywcze, naturalnie pyszny smak i apetyczną konsystencje. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań głównych, składnik sałatek, zup, ale także pysznych deserów, ciast i puddingów. Komosa ryżowa jako jedna z nielicznych roślin jest źródłem PEŁNOWARTOSCIOWEGO BIAŁKA (zawiera wszystkie białka egzogenne czyli te, które powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi), dlatego jest idealnym zamiennikiem zwierzęcego białka dla wegan i wegetarian.
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Komosanka z masłem orzechowym i kiwi[/su_icon]
Składniki:
40g – Komosy ryżowej
1 łyżka masła orzechowego (użyłam zmielonych orzechów nerkowca, można użyć kupnego)
1szklanka mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
1szt. Kiwi
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową opłukać i ugotować na mleku, dodać łyżkę masła orzechowego. Udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.
Smakuje pysznie na zimno jak i na ciepło, dlatego idealnie się nadaje jako zimna przekąska na 2 śniadanie czy przekąskę poza domem np. do pracy czy szkoły
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…