Komosa ryżowa (Quinoa) posiada niezwykle cenne składniki odżywcze, naturalnie pyszny smak i apetyczną konsystencje. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań głównych, składnik sałatek, zup, ale także pysznych deserów, ciast i puddingów. Komosa ryżowa jako jedna z nielicznych roślin jest źródłem PEŁNOWARTOSCIOWEGO BIAŁKA (zawiera wszystkie białka egzogenne czyli te, które powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi), dlatego jest idealnym zamiennikiem zwierzęcego białka dla wegan i wegetarian.
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Komosanka z masłem orzechowym i kiwi[/su_icon]
Składniki:
40g – Komosy ryżowej
1 łyżka masła orzechowego (użyłam zmielonych orzechów nerkowca, można użyć kupnego)
1szklanka mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
1szt. Kiwi
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową opłukać i ugotować na mleku, dodać łyżkę masła orzechowego. Udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.
Smakuje pysznie na zimno jak i na ciepło, dlatego idealnie się nadaje jako zimna przekąska na 2 śniadanie czy przekąskę poza domem np. do pracy czy szkoły
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…