Aksamitna „NUTELLA” z ciecierzycy i Karobu !

Użytkowników online: 36

Karob bezglutenowy i bezkofeinowy produkt dla osób, które nie mogą pożywać kakao i jego przetworów. Karob jest rośliną strączkową produkowana z niego mączka chleba świętojańskiego ma pyszny czekoladowy smak i jest idealnym zmiennikiem często alergizującego KAKAO!
Karob zawiera o ponad połowę więcej wapnia, 7 razy mniej tłuszczu i o 30% mniej kalorii niż kakao. W jego składnie znajdują się garbniki i kwas galusowy dzięki którym karob ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Karob zawiera substancje, które działają wykrzstuśnie. Nie zawiera alergenów: teobrominy i kofeiny które występują w kakao. Jest źródłem wapnia, potasu i magnezu.

Przepis na pyszną nutellę z karobu i ciecierzycy

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej, ostudzonej ciecierzycy (może być ciecierzyca konserwowa)
Garść daktyli ok. 40gram ( zamiast daktyli można użyć miodu, trzcinowego cukru bądź ksylitolu)
2-3 łyżki karobu ( w zależności jak bardzo intensywny ma być smak czekoladowy)
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie
½ szklanki uprażonych wcześniej orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę, dodając powoli karob, olej kokosowy, prażone orzechy laskowe i namoczone wcześniej daktyle. Wykonać czynność do momentu aż powstanie gładka masa. Jeżeli konsystencja wyda Ci się za gesta, dolej trochę wody. Krem można stosować jako pyszną ‘’nutellę’ na kanapki, do naleśników, omletów, masę do przekładania ciast.

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago